lön för OBEHÖRIG lärare?
Maken läser till lärare men har blivit erbjuden ett vick på en skola i ett år (ett läsår)
Har inte hört ngt om lön, hur mkt tjänar man som obehörig?
Maken läser till lärare men har blivit erbjuden ett vick på en skola i ett år (ett läsår)
Har inte hört ngt om lön, hur mkt tjänar man som obehörig?
håller med dig kristina E.
Drömmen vore skolor med bara behöriga lärare.
Önskan vore att ingen med "bara" 40 poäng fick undervisa men varför söker då inte alla behöriga lärare som finns därute? Kanske så att det inte ÄR några behöriga som söker jobb....
Är inte så insatt men en lärare som kan tyska och matte ell ngt av de uppradade ämnena är mer behörig än en person som inte är utbildad.... Trodde ärligt att skolan valde den som var utbildad före även om den utbildade inte har ämnesbehörigheten i alla ämnen. Om det inte är så, hur vet du det... ? Är du lärare som blivit förbigådd, sitter du i ngn styrelse som väljer på det sätt du beskriver ell spekulerar du bara?
"Visst säger lagen att en skola ska anställa behöriga lärare i första hand, men det finns många kryphål. Många skolor har någon obehörig anställd, men är enligt lag förpliktigade att utlysa tjänsten så att behöriga kan söka den. I annonsen gör de tjänsten så skräddarsydd för den som redan arbetar obehörig, att ingen lärare finns att hitta som motsvarar kraven. T.ex. "Du ska undervisa 30% i tyska, 20% i idrott, 30% matte och 20% hemkunskap". Och bara som genom ett under är det endast denne obehörige, redan arbetande lärare som har ovanstående ämnen!"
Jag är lärare och har varit det i 17 år. Under några år har jag varit representant för LR och vet hur en del diskussioner går till när man vill behålla någon som är obehörig. De obehöriga lärarna är ju trevliga människor som man tycker om, de blir kollegor och visst är det svårt att se dem gå för att ta in någon med behörighet, men från fackets sida är det glasklart vem som ska ha jobbet. En annan lösning jag sett är att den obehöriga läraren har kvar sin tjänst, men att någon annan lärare sätter betygen och den läraren måste därmed hela tiden ha insyn i varje elevs arbete.
De märkliga ämneskombinationerna i annonserna konstrueras så att man ska kunna finna stöd för att behålla en som är obehörig. Naturligtvis kan man på en skola göra om tjänster så att de passar lärare på bredare front och fler kan söka om man vill. Men man vill inte i vissa fall. Jag vet inte hur anställningsprocessen ser ut på yrkesprogrammen eller i grundskolan utan har bara erfarenhet av gymnasium, allmänna ämnen. Där finns det många arbetssökande lärare med behörighet!
Så länge det finns arbetssökande med rätt utbildning, så önskar jag att jobben går till dem. Det är inte rätt att behöriga lärare tar jobb som personlig assistent, vårdbiträde, postsorterare eller springer runt som springvikarie medan obehöriga har långtidsvikariat eller viss-tids anställningar.
R Mutt skrev 2007-10-03 09:43:03 följande:
Det här är lite av en hjärtefråga för mig också, men ?på andra hållet?.
Självklart tycker jag att en lärare skall ha någon form av pedagogisk utbildning, men i Sverige prioriterar man pedagogik medan de faktiska ämneskraven är på bottennivå. För att undervisa i engelska på gymnasienivå skall man ha läst 60 poäng engelska ? ärligt talat behöver man då inte tala bättre engelska än en duktig elev. En bekant till mig är gymnasielärare i engelska ? trevlig person, men i sin 60-poängsuppsats skrev denna person ?he do? och ?I does?. Men det kvittar ju för denna person är ?behörig? nu.
Sist jag kollade krävdes det bara 40 poäng engelska för att undervisa på högstadiet. Det är ju katastrof. Den lilla engelskan man lär sig på ett år räcker knappast för att kunna ge ordentliga svar och grammatiska fördjupningar.
Så personligen skulle jag föredra en lärare med ordentliga ämneskunskaper och någon sorts pedagogisk erfarenhet/utbildning framför en s.k. ?behörig? lärare med 40 poäng i det språk han/hon skall undervisa i.
Jämför t ex med Danmark, där man för att undervisa på gymnasienivå har åtminstone 2,5-3 års studier bakom sig i det språk man skall undervisa i.
ananda74 skrev 2007-10-02 20:27:41 följande:
"det behöver dessutom inte har nån koppling mellan att vara bra pedagog och en lärare som eleverna respekterar, och att ha lärarutbildning. han har fått de tyngsta klasserna just för att han är så bra och omtyckt och det har inget med utbildning att göra. man kan aldig lära sig att bli pedagogisk och omtyckt om man inte har det i sig, hur många år man än pluggar."
Nej precis, det är som med poliser.
Det finns många obehöriga poliser som är betydligt bättre lämpade och blir mer respekterade och har mer pondus än behöriga poliser.
Att vara bra polis har ju inget med att ha gått polisskolan att göra. Eller????
Vill bara instämma i vad ovanstående skribent skriver. Att vara en bra lärare betyder inte att man automatiskt är omtyckt. Jag har haft många elever som verkligen inte gillat mig (måste kanske tillägga att de flesta gillar mig, så ingen får för sig att jag är en riktig skata...) eftersom jag ställer krav på dem, sätter betyg på dem och bedömer deras prov. Naturligtvis är det trevligt att bli omtyckt, men det är inget självändamål i sig. Jag är deras lärare i första hand, inte deras kompis. Många elever uppskattar att man har den rollfördelningen och finner en arbetsro att vila i.
ananda74 skrev att hennes man, som arbetar som obhörig lärare, får de tyngsta klasserna. Det brukar vara så, tyvärr. Den som är nyast på jobbet, har minst utbildning, lägst status eftersom man inte så lätt finner ett nytt lärarjobb, får ta de mest utamanande uppdragen. Jag tycker inte det är rättvist varken mot den obehörige läraren eller de utsatta elever han/hon får möta. Det finns några eldsjälar som orkar med tunga klasser under ett helt yrkesliv, men de är inte många.