Inlägg från: white cheese |Visa alla inlägg
  • white cheese

    Facebook!

    Detta är taget direkt från Facebooks regler:

    -------------
    By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant [...] to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose.
    [...]
    If you choose to remove your User Content, the license granted above will automatically expire, however you acknowledge that the Company may retain archived copies of your User Content.
    -------------

    För att översätta det viktiga, så ger man alla rättigheter, för evigt, till Facebook, på allt man laddar upp (bilder, text, mail etc). Om man avslutar sitt medlemskap får de ändå behålla allt man laddat upp i sina arkiv.

  • white cheese
    sannispannisen skrev 2007-11-05 12:39:25 följande:
    ok så ni menar att dom kan sno kort på mig där och lagligt säga "detta är mitt kort och detta är jag? det är min egen bild - jag äger den?"dom har rätt att utgöra sig från att vara mig t. ex, dom kan ju som sagt bara söga att dom äger bilden och sno den och lägga in vart som helst?
    Jag tror att du har missförstått vad copyright innebär.
    Om jag tar ett foto (av min son, ett hus, en blomma eller vad som helst) så har jag copyright på den bilden, enbart för att jag har tagit fotot. Jag behöver inte skriva copyright på den eller vid den - jag äger bilden i alla fall, och det är olagligt för någon annan att använda den.
    Om Aftonbladet tycker att min son är fantastiskt söt, och vill publicera bilden på honom, måste de köpa den av mig (alt övertala mig att ge bort den). Annars begår de ett brott, och blir skadeståndsskyldiga.
    Om du hittar bilden jag tog på en blomma, och lägger in den på din sida, utan att först få ett godkännande från mig, så begår du ett brott, och blir skadeståndsskyldig (om jag hittar bilden och väljer att anmäla dig).
    Skadeståndet handlar inte om småsummor, utan kan sträcka sig från tusenlappar upp till sexsiffriga belopp (beroende på vem som snor bilden och vad man gör med den).

    Vad Facebook kan välja att göra (eftersom du har avsagt dig rättigheterna i och med att du godkände deras avtal) är t ex att använda fotot på dig i sin reklam (t ex med texten "Jag bara ÄLSKAR Facebook"). Om du har tagit en riktigt bra bild kan de sälja den vidare, och tjäna pengar på något som du egentligen har gjort. Och om du har skickat mail där det står "Jag avskyr mitt jobb på Nordea, chefen där är en stor idiot" så kan de sälja det mailet till chefen på Nordea.

    Vad jag försöker säga är att man säger upp väldigt mycket när man skriver under på deras avtal...
  • white cheese
    sannispannisen skrev 2007-11-05 12:49:02 följande:
    mn har dom rätt att göra vad dom vill?ja iofs dom kan ju alltid försöka,,inte för att jag tror att dom gör det men dom lär ju bli anmälda...finns ju t. ex massa idioter som snott andras bebisbilder och sagt att det är deras barn på nätet, några gånger här på FL....
    Nej, dom kan inte anmälas, för du har sagt att det är ok. När du klickade i rutan att du godkänner deras medlemsregler, har du också sagt att de får använda dina bilder som de vill.
    På FL säger reglerna tvärtom att du INTE får använda andras bilder hur som helst...
  • white cheese
    kejsarinnan skrev 2007-11-05 13:37:01 följande:
    Då undrar jag: ÄR SPÄRREN HÄR PÅ FL LÄTT ATT TA SIG FÖRBI????????
    Det beror på vilken spärr du menar.
    Att det står i FLs regler (och dessutom i lagen) är ju bara att ignorera. Jag tror inte att det avskräcker någon.
    Att du har vattenstämplat dina bilder hindrar ingen från att ladda upp dem någon annanstans (inkl barnporr-sajter), och det är inte särskilt svårt att ta bort vattenstämpeln om man anstränger sig lite.
    Att du har spärrat din sida för icke inbjudna besökare är krångligare att ta sig förbi, men jag skulle bli mycket förvånad om det ändå inte finns ett hyfsat antal FL-medlemmar som har tillräckliga datakunskaper för att ta sig förbi även detta.

    (Sen är ju dock frågan vilket intresse nån skulle ha av att sno dina bilder, och det är ju upp till dig att riskbedöma när du lägger ut dem).
  • white cheese
    sannispannisen skrev 2007-11-05 14:15:57 följande:
    det jag menade vara tt om nån på facebokk tar nån av mina bilder på mig och min son och går in här på FL eller på nån annan sida och säger "det här är jag och min son"det kan absolut inte vara lagligt bara fr att dom har copyright??????tack för all info, jag förstår att dom kan använda min bild och sriva saker om mig i tidningen typ "jag älskar facebook" och göra reklam....
    Jag tror inte att FB har nåt intresse av att utge sig för att vara dig eller din son. Om de skulle använda bilden i falskt namn, skulle det troligtvis bli något i stil med "Lisa 28 år: Jag ÄLSKAR FB".
    Alltså använda din bild, och hitta på en karaktär till bilden för att den som ser reklamen lättare ska knyta an till personen på bilden.
    Om just den biten (att hitta på en historia till bilden) är laglig vet jag ej, men jag kan inte se att det skulle vara nån skillnad mot all annan hittepå-reklam...
Svar på tråden Facebook!