Apropå det där att man inte kan smitta barn vid förlossningen, hittade jag detta: Tog med hela texten, för att man ska kunna se vad som skrivs på olika ställen, men här står faktiskt att barn kan smittas vid förlossningen, som sagt.
Källa: Netdoktor.se
netdoktor.passagen.se/default.ns
Kondylom - könsvårtor
Vad är kondylom?
Kondylom eller könsvårtor är en könssjukdom, förorsakad av humant papillomvirus (HPV). Vårtorna är platta, långa och smala, eller blomkålsliknande, och förekommer framför allt på könsorganen och området omkring ändtarmen.
Det finns ett hundratal olika typer av HPV, av vilka ungefär femton stycken är av sk högrisktyp, och kan ge upphov till livmoderhalscancer. Det får numera anses klarlagt att HPV 16 och 18 orsakar 70% av all livmoderhalscancer (HPV 16 orsakar även 70% av all anal-, penis-, vulva-, vaginal- och tonsillcancer). Eventuellt kan kondylom även ha vissa cancerskyddande effekter, eftersom en del - godartade - typer av HPV sannolikt kan minska risken för insjuknande i andra (t.ex. de mer maligna HPV 16 och 18).
Kondylom drabbar särskilt människor i 20-30-årsåldern.
Hur får man kondylom?
Kondylom smittar via direktkontakt framför allt vid sexuell kontakt. I sällsynta fall kan det dock, både hos barn och vuxna, förekomma indirekt smitta, till exempel efter det att man använt en förorenad handduk, liksom barn kan smittas under förlossningen. Kondylom kan även smitta utan synliga vårtor. Infektionen kan vara latent (vilande), för att sedan åter blossa upp under perioder.
Vilka är tecknen på kondylom?
Kondylom visar sig tidigast 2-4 veckor efter att du blivit smittad, men ofta går det flera månader innan vårtorna blir synliga.
Kondylom gör i allmänhet inte ont, men kan orsaka klåda. Kondylom kan ha ett mycket varierat utseende, från fullständigt platta till blomkålsaktiga vårtor. De kan förekomma ensamma eller i grupper.
Hos män sitter kondylom oftast på penisen, på eller under förhuden. Könsvårtorna kan också sitta inne i urinröret, oftast precis innanför urinrörsöppningen.
Hos kvinnor ses kondylom på blygdläpparna, i slidan eller vid urinröret.
Kondylom kan också ses i och vid ändtarmen, hos både män och kvinnor.
Könsvårtorna kan vara så platta att de är osynliga för blotta ögat, men kan ge sveda och klåda. De osynliga vårtorna kan påvisas av läkare, vilket beskrivs nedan.
Vilka är särskilt utsatta?
Personer med många olika partners.
Personer som har oskyddat sex.
Goda råd
Kondom är det bästa skyddet som finns idag. Kondom ger ett bra skydd, men man bör tänka på att kondomen inte täcker alla ytor som kan vara infekterade av virus.
Är du osäker, kontakta din läkare, som kan undersöka och behandla dig och din/dina partners.
Hur ställer läkaren diagnosen kondylom?
Genom en klinisk undersökning.
För att påvisa de osynliga könsvårtorna använder läkaren förtunnad ättiksyra som penslas på huden. Kondylom framstår då som vitaktiga områden.
I många fall upptäcks kondylom vid cellprov från livmoderhalsen.
Prognos
Har man en gång blivit smittad med kondylom, riskerar man att sjukdomen med jämna mellanrum dyker upp livet igenom, men många upplever den bara vid ett enda tillfälle. Behandlingen kan vara långvarig, flera månader, eller okomplicerad.
Vissa kondylomtyper tros ha samband med förekomst av cellförändringar på livmoderhalsen och förstadier till cancerförändringar på könsorganen. Det är därför en bra idé för kvinnor med kondylom i slidan att ta cellprov från livmodershalsen och i övrigt följa behandlingen och kontrollen hos läkaren.
Hur behandlas kondylom?
Först och främst är det viktigt att både du och din/dina partners blir behandlade. Följ behandlingarna - vårtorna är lättare att ta bort när de är små.
Kondylom kan behandlas genom att man penslar med cellgiftet podophyllotoxin, dock ej vid graviditet.
Din läkare kan eventuellt remittera dig till en specialist i hud- och könssjukdomar, som kan ta bort vårtorna genom operation, frysning eller laserbehandling, under lokalbedöving.
Kondylom orsakas av ett HPV-virus där en besläktad form har ett samband med livmoderhalscancer.