• Anonym

    Kondylom

    Jag har kondylom och jag tycker det är så fruktansvärt äckligt!

    har en lättestor precis i öppningen. och lite smått runt om!

    Har haft det hela graviditeten och nu med så ett år blir det.. mår så dåligt över det...

    jag har kräm som jag fick förut men inte vågat använt pga graviditeten, fast den är till för gravida med kondylom, men jag var försiktig så sket i det. den heter Aldara.

    Undrar om det är någon som gått med mycket kondylom och som använt aldara och det har hjälpt?

    annars undrar jag vart jag ska vända mig för att få bort dom, har hört att man kan bränna och frysa bort dom? men vars? UM? kvinnoklinik?

  • Svar på tråden Kondylom
  • Anonym (Jag med)

    Det var inte kondylomet jag blev full i skratt åt:)
    Det förvånar mig hur oupplysta många är när det gäller könssjukdomar.
    Kondylom :
    "En av de vanligaste könssjukdomarna
    Kondylom är en ofarlig typ av vårta som nästan bara förekommer i underlivet och kring ändtarmsöppningen. Både män och kvinnor kan få kondylom. Man smittas i stort sett bara när man har sex. Smittan överförs framför allt bland unga män och kvinnor åren efter sexdebuten. Synliga vårtor drabbar mest unga i åldrarna 15-30 år och blir mindre vanliga senare i livet. Kondylom är en av de vanligaste sexuellt överförda sjukdomarna i Sverige.

    Kondylom kan se olika ut och sitta på olika ställen
    Vårtorna kan se ut på olika sätt. De vanligaste är flikiga eller rundade och lätt upphöjda. De är ofta hudfärgade eller rosa, men kan även vara vitaktiga, röda eller pigmenterade. Oftast har man flera vårtor samtidigt. I en del fall kan vårtorna sitta mycket tätt och växa ihop så att det ser ut som enstaka mycket stora vårtförändringar.

    Kondylom kan finnas både på slemhinnor och på hud. Hos män är kondylom vanligast i fåran bakom ollonet, på ollonet och på förhudens insida. Vårtor förekommer också på penisskaftet och i urinrörsmynningen. Kondylom runt ändtarmsöppningen är vanligt, inte bara hos homosexuella män.

    Hos kvinnor är vårtorna vanliga på alla områden i skötet. Särskilt ofta finns kondylom i slidöppningen, framför allt i nedersta delen och på de små blygdläpparna. Ibland kan kondylom också finnas på de stora blygdläpparna, runt klitoris, i urinrörsmynningen, i slidans övre del, på livmodertappen, i mellangården eller runt ändtarmsöppningen.

    Ibland kan man höra talas om så kallade ?plana kondylom?. Det är en benämning på en virusförändrad slemhinna utan vårtor som inte används så ofta numera. Den här texten handlar inte om plana kondylom utan om könsvårtor.

    Kondylom orsakas av virus
    I likhet med andra vårtor orsakas kondylom av virus. Den här gruppen av virus heter humant papillomvirus, HPV. De virus som orsakar kondylom liknar de virus som orsakar vårtor på fötter, händer och andra ställen på kroppen.

    Det är mycket vanligt med HPV-infektioner i underlivet och man räknar med att en majoritet av svenskarna har haft eller kommer att få en HPV-infektion under sin livstid. Dessbättre läker infektionen av sig själv hos de allra flesta och allt tyder på att viruset då också har försvunnit helt ur kroppen.

    Kondylom smittar när man har sex
    Kondylomvirus överförs sexuellt. I första hand smittas man när man har samlag, men andra sexuella aktiviteter kan också överföra smitta. Det är dock mycket ovanligt med kondylom i munnen efter oralsex även om partnern har kondylom.

    Kondylom smittar ganska lätt och de flesta som har eller har haft en sexualpartner med kondylom blir smittade med virus. Det är vanligt att man blir smittad efter bara ett oskyddat samlag. Ofta finns virus utan synliga vårtor och då kan man smitta eller bli smittad utan att veta om det. Men man smittar förmodligen lättare om man har vårtor och smittsamheten tycks öka ju fler och större vårtor man har.

    Inkubationstiden, det vill säga tiden från det att man smittas till det att man kan se vårtor, varierar mycket. Det vanliga är tre till sex veckor, men vårtor kan uppkomma många månader och till och med år efter det att man smittades.

    Det egna immunförsvaret spelar in
    Om man blir smittad eller inte och om man får vårtor eller inte beror också på det egna immunförsvaret. Till exempel är immunförsvaret nedsatt under graviditet och en virusinfektion kan då göra att fler och större vårtor bildas. Men dessa går tillbaka av sig själva när moderns immunförsvar återgår till det normala efter förlossningen.

    Det är inte helt klarlagt hur rökning påverkar risken för att få kondylom. Men det anses att rökare lättare drabbas av långdragna kondylombesvär än icke-rökare.

    Hur skyddar man sig?
    Det bästa skyddet som finns i dag är kondom. Kondom ger ett mycket bra skydd, men det är ändå inte hundraprocentigt säkert eftersom kondomen inte täcker alla ytor som kan vara infekterade av virus.

    Kondylom leder inte till livmoderhalscancer
    Många har trott att kondylomvirus kan göra att man utvecklar livmoderhalscancer. Men det är fel. Den här felaktiga uppfattningen kommer från tiden innan man kunde skilja på effekterna av olika typer av humant papillomvirus, HPV. Livmoderhalscancer orsakas visserligen av papillomvirus, men det är andra virustyper som ger livmoderhalscancer än de som orsakar kondylom.

    Kvinnor som har fått kondylom behöver inte göra några extra cellprovskontroller av det skälet, men de bör som alla kvinnor ta cellprov vart tredje år. Om det upptäcks kondylomliknande förändringar på livmodertappen vid en cellprovskontroll är det viktigt att bli undersökt av en gynekolog eftersom det just på livmodertappen kan vara svårt att skilja kondylom från allvarliga förändringar. Man kan läsa mer om gynekologisk cellprovtagning i Infomedica. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.

    Barn kan smittas vid födseln
    En födande kvinna kan överföra kondylomvirus till sitt barn under förlossningen. Men det tycks vanligen röra sig om små mängder och det är mycket ovanligt att barnet får några besvär. Emellertid antas det att virus i undantagsfall kan ligga vilande, kanske i så lång tid som flera år, och senare ge upphov till vårtor hos barnet. Därför behöver det inte vara så att barn som får kondylomvårtor har blivit utsatta för sexuella övergrepp, även om läkaren ändå är skyldig att utreda hur smittan kan ha gått till.

    De flesta blir av med vårtorna utan behandling
    Det är troligt att de flesta som har kondylom blir av med vårtorna utan någon särskild behandling. Det tar oftast ungefär ett år, men det kan även ta längre tid. Det är mycket ovanligt att man har kvar vårtor när fem år har gått från det att man fick dem. Om man har fått kondylom under en period när immunförsvaret var tillfälligt försämrat är det troligt att vårtorna minskar eller försvinner när immunförsvaret återhämtar sig. Gravida blir till exempel ofta av med sina vårtor strax efter förlossningen.

    Kan kondylom ge komplikationer?
    Personer som är friska i övrigt får mycket sällan komplikationer på lång sikt. De som har nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av HIV-infektion eller medicinering som försämrar immunförsvaret, kan drabbas av svårbehandlade kondylomvårtor på stora områden. Då kan vårtorna vara direkt i vägen för kroppsöppningarna.

    De flesta har få eller inga fysiska besvär
    De flesta har inga fysiska besvär, men många upplever vårtorna som missprydande och psykiskt störande.

    Både kvinnor och män kan få klåda, sveda, små blödningar och samlagsbesvär om de har mycket kondylom.

    © Infomedica AB - www.infomedica.se

    JUST ATT MAN ÄR ÖPPEN om det gör väl ändå att alla har ett fritt val. Vill min sabo ta risken så FÅR han det..

    Och läs på BÄTTRE innan du börjar uttala dej!!!!

  • Anonym (Jag med)

    Haha..

    Jo det är ju BAAARA de unga som inte använder kondom.. *asg*

  • Anonym (Jag med)

    Kondylom leder inte till livmoderhalscancer
    Många har trott att kondylomvirus kan göra att man utvecklar livmoderhalscancer. Men det är fel. Den här felaktiga uppfattningen kommer från tiden innan man kunde skilja på effekterna av olika typer av humant papillomvirus, HPV. Livmoderhalscancer orsakas visserligen av papillomvirus, men det är andra virustyper som ger livmoderhalscancer än de som orsakar kondylom.

    www.infomedica.se

    Vill bara förtydliga...

  • Anonym

    kondylom ÄR ett HPV-virus, (jag med)...vet du inte det?

    Och så "rolig" humor du har...eller inte.

    Det här finns oxå att läsa:

    Sjukdomsinformation om kondylom
    Annan benämning: könsvårtor

    Kondylom är en av våra vanligaste sexuellt överförda infektioner. Bortsett från att kondylom hos vissa kan ge subjektiva besvär är sjukdomen av intresse pga. kopplingen till cellförändringar och möjlig cancerutveckling.

    Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning
    Infektionen orsakas av Humant papillomvirus (HPV), en grupp virus där det är beskrivet mer än 50 typer. Det är vissa typer av papillomvirus som också orsakar de hos barn så vanliga vårtorna på händer och fötter.

    Papillomvirus smittar via direkt kontakt, kondylom då vanligen via samlag. Inkubationstiden anges till omkring 2?3 månader men kan vara betydligt längre.

    Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik
    Kondylom ger i allmänhet inga symtom utöver att vårtorna känns eller syns. Utseendet på vårtorna kan variera. Ofta är det rodnade eller hudfärgade små, flikiga förändringar, som liknar vanliga vårtor. Ibland, då kondylomen är platta, kan de vara svåra att se utan särskild undersökning.

    Hos mannen sitter vårtorna i allmänhet på förhuden, ollonet eller penisskaftet, men kan också finnas i urinrörsmynningen. Hos kvinnor ses vårtorna på blygdläpparna, omkring urinröret och i slidöppningen. De kan också sitta längre in i slidan och på livmodertappen och kan då vara svåra att upptäcka. Oavsett lokalisationen får man räkna med att virus finns överallt på slemhinnorna (också i ändtarmen).

    Det finns ett samband mellan vissa vårtvirustyper och cellförändringar. Detta gäller speciellt om infektionen sitter runt öppningen till livmoderhalsen, medan risken är mycket liten vid kondylom på penis eller på de yttre kvinnliga könsorganen. Vissa papillomvirus kan orsaka cancer, men det krävs ofta flera, delvis okända, bidragande faktorer. En riskfaktor är rökning.

    Kondylom föranleder inga ytterligare gynekologiska hälsokontroller än de som vanligen brukar erbjudas. Vårtorna kan oftast behandlas genom pensling med en etsande lösning i tre dygn. Behandlingen upprepas eventuellt 1-3 gånger med några dagars mellanrum.

    Kondylomen kan också tas bort genom små kirurgiska ingrepp. Liksom hand- och fotvårtor kan kondylomen vara svåra att få bort helt, och nya vårtor kan uppträda. Om man varit fri från kondylom 4-6 månader är det sannolikt att vårtvirusinfektionen har läkt ut och att man inte är smittsam. Man kan dock bli smittad med en ny vårtvirusinfektion.

    Allmänt förebyggande åtgärder
    Kondom utgör ett relativt säkert skydd mot kondylom och mot andra sexuellt överförbara sjukdomar. Personer med vårtor på fingrarna bör undvika s.k. petting.
    Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott
    Sjukdomen är inte anmälningspliktig, men partner i pågående förhållande bör undersökas av läkare. Vid nya sexuella kontakter bör kondom användas för att undvika smitta.

    Kommentarer
    Det finns inget samband mellan den vanliga hudvårtan och cancer!

    källa:

    www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/kondylom/

  • Anonym

    ...ser du att det står att det FINNS en koppling mellan kondylom och cellförändringar samt möjlig cancerutveckling?

    Samt att man bör använda kondom vid nya sexuella kontakter, för att undvika smitta? Och att parter i pågående förhållande bör läkarundersökas osv, vid inträffade fall och /eller utbrott?

    Samt:

    Vårtorna kan oftast behandlas genom pensling med en etsande lösning i tre dygn. Behandlingen upprepas eventuellt 1-3 gånger med några dagars mellanrum

  • Anonym (Jag med)

    så då är ju frågan vad man ska tro på...

    Sen e det väl ändå upp till varje individ att avgöra själv om man vill berätta eller inte...
    Vissa kanske väljer att gå igenom smärtsam behandling för att sedan få tillbaka vårtorna efter ett par veckor..

    På mig kommer det få läka ut själv...

  • Anonym

    Ja, vad tycker du? Tycker själv iaf att Smittskyddsinstitutet är mer förtroendeingivande än något som heter infomedica. MEN smaken är ju olika, antar jag?

  • Anonym (Jag med)

    Jepp smaken är som baken :)

    Jag litar på mitt infomedica jag :)

  • Anonym

    Då tycker jag att vi rekommenderar andra att själva googla på kondylom, och ser vad det finns att läsa om det! Att fyrtio procent skulle vara smittade, har jag iaf inte hittat någonstans ännu.

    ...och så länge den inte anses som farlig, är det ju fritt fram att låta bli att använda kondom, eller på andra sätt försöka hindra smittan från att föras vidare. Helt upp till var och en. Men om siffran är sann, så bör ju alla utgå ifrån att den nye partnern har kondylom, eller? Och agera därefter, och åtminstone använda kondom. Även om det inte ger fullgott skydd.

  • Anonym

    Apropå det där att man inte kan smitta barn vid förlossningen, hittade jag detta: Tog med hela texten, för att man ska kunna se vad som skrivs på olika ställen, men här står faktiskt att barn kan smittas vid förlossningen, som sagt.

    Källa: Netdoktor.se
    netdoktor.passagen.se/default.ns

    Kondylom - könsvårtor

    Vad är kondylom?

    Kondylom eller könsvårtor är en könssjukdom, förorsakad av humant papillomvirus (HPV). Vårtorna är platta, långa och smala, eller blomkålsliknande, och förekommer framför allt på könsorganen och området omkring ändtarmen.

    Det finns ett hundratal olika typer av HPV, av vilka ungefär femton stycken är av sk högrisktyp, och kan ge upphov till livmoderhalscancer. Det får numera anses klarlagt att HPV 16 och 18 orsakar 70% av all livmoderhalscancer (HPV 16 orsakar även 70% av all anal-, penis-, vulva-, vaginal- och tonsillcancer). Eventuellt kan kondylom även ha vissa cancerskyddande effekter, eftersom en del - godartade - typer av HPV sannolikt kan minska risken för insjuknande i andra (t.ex. de mer maligna HPV 16 och 18).

    Kondylom drabbar särskilt människor i 20-30-årsåldern.

    Hur får man kondylom?

    Kondylom smittar via direktkontakt framför allt vid sexuell kontakt. I sällsynta fall kan det dock, både hos barn och vuxna, förekomma indirekt smitta, till exempel efter det att man använt en förorenad handduk, liksom barn kan smittas under förlossningen. Kondylom kan även smitta utan synliga vårtor. Infektionen kan vara latent (vilande), för att sedan åter blossa upp under perioder.

    Vilka är tecknen på kondylom?

    Kondylom visar sig tidigast 2-4 veckor efter att du blivit smittad, men ofta går det flera månader innan vårtorna blir synliga.

    Kondylom gör i allmänhet inte ont, men kan orsaka klåda. Kondylom kan ha ett mycket varierat utseende, från fullständigt platta till blomkålsaktiga vårtor. De kan förekomma ensamma eller i grupper.

    Hos män sitter kondylom oftast på penisen, på eller under förhuden. Könsvårtorna kan också sitta inne i urinröret, oftast precis innanför urinrörsöppningen.

    Hos kvinnor ses kondylom på blygdläpparna, i slidan eller vid urinröret.

    Kondylom kan också ses i och vid ändtarmen, hos både män och kvinnor.

    Könsvårtorna kan vara så platta att de är osynliga för blotta ögat, men kan ge sveda och klåda. De osynliga vårtorna kan påvisas av läkare, vilket beskrivs nedan.

    Vilka är särskilt utsatta?

    Personer med många olika partners.

    Personer som har oskyddat sex.

    Goda råd

    Kondom är det bästa skyddet som finns idag. Kondom ger ett bra skydd, men man bör tänka på att kondomen inte täcker alla ytor som kan vara infekterade av virus.

    Är du osäker, kontakta din läkare, som kan undersöka och behandla dig och din/dina partners.

    Hur ställer läkaren diagnosen kondylom?

    Genom en klinisk undersökning.

    För att påvisa de osynliga könsvårtorna använder läkaren förtunnad ättiksyra som penslas på huden. Kondylom framstår då som vitaktiga områden.

    I många fall upptäcks kondylom vid cellprov från livmoderhalsen.

    Prognos

    Har man en gång blivit smittad med kondylom, riskerar man att sjukdomen med jämna mellanrum dyker upp livet igenom, men många upplever den bara vid ett enda tillfälle. Behandlingen kan vara långvarig, flera månader, eller okomplicerad.

    Vissa kondylomtyper tros ha samband med förekomst av cellförändringar på livmoderhalsen och förstadier till cancerförändringar på könsorganen. Det är därför en bra idé för kvinnor med kondylom i slidan att ta cellprov från livmodershalsen och i övrigt följa behandlingen och kontrollen hos läkaren.

    Hur behandlas kondylom?

    Först och främst är det viktigt att både du och din/dina partners blir behandlade. Följ behandlingarna - vårtorna är lättare att ta bort när de är små.

    Kondylom kan behandlas genom att man penslar med cellgiftet podophyllotoxin, dock ej vid graviditet.

    Din läkare kan eventuellt remittera dig till en specialist i hud- och könssjukdomar, som kan ta bort vårtorna genom operation, frysning eller laserbehandling, under lokalbedöving.

    Kondylom orsakas av ett HPV-virus där en besläktad form har ett samband med livmoderhalscancer.

  • Anonym

    Det här var ju mer intressant än jag trodde från början. Hittade ännu mer saker som ifrågasatts tidigare i tråden.

    Bla står att det är främst kvinnor under 25 som står för ökningen av kondylom i Sverige. Framför allt beroende på att de har fler sexualpartners än tidigare, men även tex rökning och alkoholintag påverkar. Tio procent,drygt av den kvinnliga befolkningen, har någon gång haft kondylom. Men det upptäcks ca 1 procent nya fall varje år.

  • Robinsyster

    Inte är det kul iaf......

    Speciellt inte om man inte har en aning om man har det eller inte. Går och testar sig för de "vanligaste" könssjukdomarna och sen smittar sin partner........
    Inge kul!

  • Robinsyster

    Det är ju väldigt intressant vad båda ni anonyma säger...
    Även att det skiljer så mycket på fakta. Vad ska man tro på?

    Man blir ju lagom förvirrad.......

  • Anonym

    Det där med 40% var det min läkare på kvinnokliniken som sa till mig.

    Och han sa att hormoner man har i kroppen gör så att kondylomen bryter ut... asså inte så att det kommer från ingenstans men at man har kondylom UTAN vårtor och sen så kommer hormonet och gör vårtor hahah eller vad jag ska säga.. så fick jag det sagt iaf.. och att 40% av alla gravida kvinnor har det.

    Jag är öppen med det i mitt förhållande, och dom är inget problem alls. min sambo stör sig inte på det. Har grymt bra sex trots dessa fula små grejer...

    Fast jag känner mig lite äcklig med dom..

    har för mig jag hört (om jag inte mins fel) att det kan smitta över till barnet om en kondylom börjar blöda och bebisen har ett sår...?

  • Robinsyster

    Kan faktiskt tänka mig att det är väldigt många som har det. Kanske inte symptomen men en kompis till mig har det fast inte haft vårtor på säkert 7 år.
    Känns ju som att man inte har det längre men ett virus finns ju kvar.....
    Så de där vårtorna kan ju dyka upp när som helst.

    Men vad läskigt att bebisen kan få......
    kan man alltså få vårtor när man är 15 och blivit smittad av sin mamma?
    Verkar sjukt!


    Anonym skrev 2007-11-28 09:56:25 följande:
    Det där med 40% var det min läkare på kvinnokliniken som sa till mig.Och han sa att hormoner man har i kroppen gör så att kondylomen bryter ut... asså inte så att det kommer från ingenstans men at man har kondylom UTAN vårtor och sen så kommer hormonet och gör vårtor hahah eller vad jag ska säga.. så fick jag det sagt iaf.. och att 40% av alla gravida kvinnor har det.Jag är öppen med det i mitt förhållande, och dom är inget problem alls. min sambo stör sig inte på det. Har grymt bra sex trots dessa fula små grejer...Fast jag känner mig lite äcklig med dom.. har för mig jag hört (om jag inte mins fel) att det kan smitta över till barnet om en kondylom börjar blöda och bebisen har ett sår...?
Svar på tråden Kondylom