Saargr, jag använder receptet från min rutiga kokbok, det är för skinkor från 3-8 kg. Först ska man gnida in skinkan i salt/socker blanding, 4msk salt och 2msk socker (och igentligen saltpeter men det går ju inte att få tag i) och låta den ligga ett dygn lätt övertäckt. Förbered saltlaken så den är klar nästa dag. Laken består av 5L vatten, 900 g, ca 9 dl, grovt salt (vilket jag inte hittat utan tagit vanligt) helst utan jod, och 2 msk socker. Så låter man det koka upp så saltet och allt smälter. Dagen där på häller man över laken över skinkan. Så ska man vända skinkan med jämna mellanrum och byta till ny lake om den blir grumlig. En 3-4 kg skinka tar ca 2 veckor står det, en större ca 3. Vet inte om det spelar någon roll att den har ben i. Förra året benade jag ur en jag gjorde innan jag lade in den, men det var nog mer besvär än det var värt.
Så ska man vattna ur skinkan innan man tillagar den. Vid kokning urvattna i 2 timmar, vid ugnsbakninig ca 15 tim.
Man får ju lite testa sig fram. Min blev i alla fall väldigt god förra året, möjligen lite salt, men det var ju en liten skinka jag gjorde, men det är ju också en smaksak. I år tror jag att jag späder laken lite till och låter den vara lite kortare tid eftersom den bara är ca 1,5 kg.