Inlägg från: Frantic |Visa alla inlägg
  • Frantic

    Namn som klassmarkörer.

    Därför att det känns jobbigt att som mamma välja det finaste namn man kan hitta på och sedan fatta att det bara lägger krokben för lilla Kevin eller Novalie. Jag tycker att det är ett fullständigt mysterium att folk ger sina barn så stigmatiserande namn, men det sker nog på grund av bristande kunskap. Saken är den att de som väljer att t.ex. döpa sina barn efter karaktärerna i Sagan om Isfolket, eller efter kända amerikanska skådespelare sällan har någon direkt utbildning att tala om och har följdaktligen inte läst alla de faktaspäckade rapporter som finns om hur man bemöts i samhället baserat på sitt namn.

  • Frantic

    Att strunta i fakta? Jo det är det mängder av mammor här på FL som gärna gör, tyvärr.


    Det blåa huset skrev 2007-12-07 07:37:22 följande:
    Är det inte dags att strunta i fakta och försöka ta ett namn för ett namn, inte en klassfråga?Oj, har min son ett namn som kommer från Isfolket? Att det i sig är ett fornnordiskt namn med betydelsen örn har inte med saken att göra. Isfolksnamn: Gunilla, Silje, Eskil, Anna-Maria osv...
  • Frantic

    Jaha your point being? Det är fortfarande ett fullständigt oemotsägligt faktum ATT det namn man får påverkar hur man blir bemött av människor. Precis som tidigare skrivits har det gjorts massor med studier på att det blir knepigare för ett barn med underklassnamn att få gehör inom skolväsendet/yrkeslivet och bemötas som en "vinnartyp" än någon med ett mer neutralt namn. Sedan kan man döpa sitt barn till Tengel, Novalie, Cewin eller vad tusan som helst, fakta är fakta.


    IHateYourFace skrev 2007-12-07 21:12:44 följande:
    Det är inte namnen som lägger krokben för barnen. Det är människorna med fördomarna som gör det.
  • Frantic

    Nej fakrta och fördomar är inte samma sak. Sedan kan man tycka att det är tråkigt att det ser ut som det gör, men att det ÄR så är inget man får bukt med genom att låtsas som inget.


    IHateYourFace skrev 2007-12-24 03:01:03 följande:
    De fakta grundar sig på fördomar. Fördomar finns om allt & alla. Men vi är själva ansvariga för hur vi bemöter andra människor. Det är de som inte kan lyfta blicken ur sina faktaspäckade rapporter & se personen bakom namnet som är det riktiga problemet. (Det va min poäng...)
  • Frantic

    Skuldbelägga namnen? Hur kan ett ord bära skuld? Ingen har skuldbelagt dessa ord, däremot är vi några som vågar se att ord faktiskt komunicerar även sådant vi inte vill se alla gånger.


    IHateYourFace skrev 2007-12-31 01:01:43 följande:
    Jag har inte skrivit att det är samma sak. Inte heller att man ska låtsas som ingenting. Men vi kommer inte lösa något genom att skuldbelägga namnen. De är att börja i fel ända.
  • Frantic

    Fel för vad?


    kariba skrev 2007-12-31 11:41:51 följande:
    Frantic: Kan du berätta för mig om min barn har fel namn då? Isak och Anton heter dom.
  • Frantic

    Jag tror inte att varken Anton eller Isak sänder ut WT-vibbar om det är vad du undrar. Anton känns mittfåre-medelklass och Isak är uttalat judiskt vilket kan vara både positivt och negativt beroende på vilka grupperingar i samhället man nu vill bonda med. Men om du undrar om jag tror att det kommer sålla ut dem i en eventuell anställningssituation eller vad gäller bemötande från skolväsendet så tror jag inte att det är någon större risk.


    kariba skrev 2007-12-31 12:12:12 följande:
    Som jag förstår det så menar du att vissa föräldrar ger namn till sina barn som barnen kommer lida av när dom blir större.
  • Frantic

    Det var väl ungefär vad jag skrev i mitt första inlägg. Givetvis väljer föräldrar namn som de tror skall berika deras barns liv, inte tvärt om. Och givetvis känns det trist när man sedan får höra att Tindra och Liam kanske inte är de vackra bonus-namn man tänkt sig. Däremot har jag svårt att se att föräldrar är till fullo medvetna om det komunikativa faktor som ett egennamn innebär, och trots det väljer ett klassmässigt stigmatiserande namn. Menar du det?

    WT står för White Trash och är ett amerikanskt uttryck för lågutbildade personer från medel och underklass med låg social och kulturell status och dålig koll på sociala och kulturella maktfaktorer och samspel. Jag vet inte om det finns något bra svenskt ord för samma sak.


    kariba skrev 2007-12-31 12:26:33 följande:
    Självklart skulle jag aldrig ge ett namn till mitt barn som jag trodde att han skulle lida för. Men om jag nu hade valt namnet Kevin tex (vilket jag tycker är fint) betyder inte att jag är okunnig, utan för att jag tycket att det är ett fint namn.Hur är man när man är WT?
  • Frantic

    Underklass tycker jag inte är likställt med WT. Jag anser att det i begreppet WT även finns en attitydsfråga, d.v.s ett ointresse för bildning och reflektion. Om man bara säger underklass så handlar det på något sätt mest om ekonomi, och det finns ju massor av lågbetalda personer som ändå har ett rikt intellektuellt liv och som reflekterar över sin omgivning och hänger med kulturellt och allmänbildningsmässigt.

    Tyras föräldrar skrev 2007-12-31 14:02:26 följande:


    white trash kommer definitivt inte ur medelklass. De amerikaner som kallas för white trash har dåliga tänder, bor ofta i husvagn året runt och har sällan något jobb, blir gravida som tonåringar, super och slåss. Det är ett mycket nedsättande begrepp. Klasser finns men just "WT"-begreppet känns lite onödigt. På något sätt känns det för många bättre att kalla svenskar som tillhör lägsta samhällsklassen för white trash istället för underklass, socialgrupp tre, socioekonomisk grupp XXX eller något annat begrepp.
  • Frantic

    Jag som trodde att fnaskrand var när man såg stringen bak i byxan.


    AnnaKlara skrev 2007-12-31 21:14:01 följande:
    Japp, blonderingsutväxten! Men OOU och NED är ju långt ifrån synonyma, enda gemensamma nämnaren är ju avsaknaden av utbildning. Och jag har svårt att tänka mig att ett allmänt vedertaget uttryck skulle innehålla ett så subjektivt och godtyckligt begrepp som "ointresserad".
  • Frantic

    Hur menar du med "vanlig Svenska"? Jag anser att det är precis vanlig svenska vi hittills använt i den här tråden.

    Du tar upp kläder, smink et.c och jag håller med dig, även yttre attribut så de du nämner är bidragande faktor till snabba översiktsbedömningar av en person vid första möte. Givetvis tänker jag som arbetsgivare olika om två personer som dyker upp till intervju om den ena har hela och rena kläder och den andra går i smutsiga trasor. Skulle inte du det?


    Eirene skrev 2008-01-03 00:13:23 följande:
    Det är inte svårt att acceptera att namn kan vara klassmarkörer, svårare är att acceptera att det finns de som tror att det är den enda markör som betyder något. Eller att höra på när att någon påstår att ett barns namn kommer att stoppa hans/hennes framgång ute i den stora världen. Jag väljer att tro att personlighet, renhet, moral och flexibilitet ger mig inträde i fler miljöer, än mitt förnamn gör.Sedan så är det mycket ordsnobberi i sådana här trådar, om man använder värdeladdade gärna svåra ord så låter allt så tjusigt, vederhäftigt och trovärdigt. Men man når fler om man talar vanlig svenska. Jag läste här i tråden att någon nämnde tanken att Kronprinsessan namngav sin eventuella son till Kevin. Åh, det vore härligt! Sådant gillar jag. För så fort man börjar kategorisera folk så börjar det nämligen krypa i skinnet på mig. En sådan protesthandling från hovet skulle göra alla så förvirrade Nu finns det ju folk med fördomar, sådana som älskar att placera andra i små fack. Så visst finns det många som noterar förnamnen som en vink om var just den här personen kommer i från. Förhoppningsvis är dom allra flesta kloka nog att se förbi namnet efter den första reflektionen.Även utseendet är en klassmarkör. Smink, smycken, avsaknad av....frisyrer, skomodell, barnvagnsmodell etc Samt bilmodell förstås, mobiltelefonen klädstilen och antalet barn. Men jag är tjurig nog att vägra tro att det yttre i alla fall, ska betyda allt för mycket.Klasser...bara ordet ger mig egentligen magknip, så kanske det blir när man är barn till ett barnhemsbarn *tänker* jo det är ett slags stigma det också. men det kan också ge mig en bakvänd stolthet, fånigt nog
  • Frantic

    Visst finns det undantag, och visst finns det akademiker och neurokirurger som kan heta lågstatusnamn och visst kan även akademiker vara dåliga föräldrar. Jag förstår dock inte på vilket sätt dessa fakta talar emot den statistik som finns belagd inom det här ämnet?


    Eirene skrev 2008-01-08 22:29:05 följande:
    Jag blir aldrig irriterad på föräldrar som inte förstår att dom "låser" sina barn när dom namnger dem. Jag får väl säga som så att min tro på föräldrars kärlek och makten i den kärleken, är så oändligt stor i förhållande till denna fråga så jag kan över huvud taget inte se något problem med föräldrars namnval. Däremot har jag problem med föräldrar som struntar i att fostra i sin avkomma, föräldrar som slår på varandra eller som super när barnen ser på och flera andra saker. Då hjälper det inte att man får heta *fina namnet utan skamfläck*Problem hos unga människor (och det finns väldigt många problem i vårat land i dag) menar jag, har andra rötter.Liten bisak i sammanhanget, den enda lille Kevin jag känner har en mamma med högskoleutbildning och fint jobb. Fast det kanske inte hjälper ändå....när han nu heter Kevin menar jag
Svar på tråden Namn som klassmarkörer.