Inlägg från: IHateYourFace |Visa alla inlägg
  • IHateYourFace

    Namn som klassmarkörer.

    Det är inte namnen som lägger krokben för barnen. Det är människorna med fördomarna som gör det.


    Frantic skrev 2007-12-06 12:47:27 följande:
    Därför att det känns jobbigt att som mamma välja det finaste namn man kan hitta på och sedan fatta att det bara lägger krokben för lilla Kevin eller Novalie. Jag tycker att det är ett fullständigt mysterium att folk ger sina barn så stigmatiserande namn, men det sker nog på grund av bristande kunskap. Saken är den att de som väljer att t.ex. döpa sina barn efter karaktärerna i Sagan om Isfolket, eller efter kända amerikanska skådespelare sällan har någon direkt utbildning att tala om och har följdaktligen inte läst alla de faktaspäckade rapporter som finns om hur man bemöts i samhället baserat på sitt namn.
  • IHateYourFace

    De fakta grundar sig på fördomar. Fördomar finns om allt & alla. Men vi är själva ansvariga för hur vi bemöter andra människor.

    Det är de som inte kan lyfta blicken ur sina faktaspäckade rapporter & se personen bakom namnet som är det riktiga problemet. (Det va min poäng...)


    Frantic skrev 2007-12-07 21:35:50 följande:
    Jaha your point being? Det är fortfarande ett fullständigt oemotsägligt faktum ATT det namn man får påverkar hur man blir bemött av människor. Precis som tidigare skrivits har det gjorts massor med studier på att det blir knepigare för ett barn med underklassnamn att få gehör inom skolväsendet/yrkeslivet och bemötas som en "vinnartyp" än någon med ett mer neutralt namn. Sedan kan man döpa sitt barn till Tengel, Novalie, Cewin eller vad tusan som helst, fakta är fakta.
  • IHateYourFace

    Jag har inte skrivit att det är samma sak. Inte heller att man ska låtsas som ingenting. Men vi kommer inte lösa något genom att skuldbelägga namnen. De är att börja i fel ända.


    Frantic skrev 2007-12-24 11:50:46 följande:
    Nej fakrta och fördomar är inte samma sak. Sedan kan man tycka att det är tråkigt att det ser ut som det gör, men att det ÄR så är inget man får bukt med genom att låtsas som inget.
  • IHateYourFace
    Frantic skrev 2007-12-31 09:52:16 följande:
    Skuldbelägga namnen? Hur kan ett ord bära skuld? Ingen har skuldbelagt dessa ord, däremot är vi några som vågar se att ord faktiskt komunicerar även sådant vi inte vill se alla gånger.
    Jag vågar se. Men jag tycker det är fel att döma någon pga namn, helt enkelt.

    Den enda jag kan ändra på är mig själv. Men min attityd kan påverka andra. Därför tycker jag det är fel att antyda att de som valt så kallade underklassnamn skulle vara sämre föräldrar. När det inte är namnen som är problemet, utan fördomarna om dessa "märka" namn.

    Vi är som sagt själva ansvariga för hur vi bemöter andra människor, oavsett namn.
  • IHateYourFace

    Tyras föräldrar skrev 2007-12-31 12:02:15 följande:


    du har förstås rätt - men varför slåss mot hela världens föromar med sitt barn som tillhygge?
    Ingen skulle behöva bli ett tillhygge om folk inte valde att ge fel rätt.
Svar på tråden Namn som klassmarkörer.