Inlägg från: idiblon |Visa alla inlägg
  • idiblon

    Namn som klassmarkörer.

    Fast argumentet att det är fördomar som är problematiken faller ju, för varför ger man ett namn om man VET om att andras fördomar kommer att fälla krokben? Man är väl lite väl naiv om man tror att andra ska ändra på sina fördomar?

  • idiblon
    Millan83 skrev 2007-12-31 15:09:13 följande:
    Så egentligen kan vi sluta kämpa för alla orättvisor och fördomar i världen då eftersom det är bara naivt att tro att man kan ändra folks fördomar?Utvecklingen pekar väl på att fördomar just är sådant som kan förändras, eller? Synen på homosexuella, handikappade, (ja de flesta människor kan väl på nåt sätt passa in i någon grupp som någon, någonstans har haft fördomar mot..) har väl förändras? Eller?Samma sak borde väl gälla namn? Förr, i min ungdom, fnissade jag åt namn som jag då tyckte var högtravande, Carl-Fredrik tex..Enligt era resonemang borde väl fördomarna handla om föräldrarna och inte barnen, eller? Man väljer ju inte sina egna namn.. Men du kanske var ironisk? :)
    Inte alls, klassmarkören indikerar ju främst vilken klass föräldrarna tillhör, och obehaget jag kan känna är att föräldern då inte är medveten om hur det eventuellt låser barnet till den klass de själva tillhör. Självklart ska man främst arbeta med att få bort fördomar, men det går ju åt båda håll. Vissa gör det inte lätt, om man säger så.
  • idiblon

    Eirene: Och jag tror att den enda vägen till ett klasslöst samhälle är att ha insikt i hur man låser sig till sitt skikt, eller inte. Därför ser jag sådanahär diskussioner som verktyg för efterkommande, om man säger så. Att förstå orsak och konsekvens är viktigt för att kunna flyta och inte låsa sig eller sitt barn genom att inte förstå vad som händer eller hur man uppfattas av olika anledningar.

  • idiblon

    Det finns många klassmarkörer. Hur man äter, talar, skriver, klär sig, konsumerar, tänker (kort eller långsiktigt), sminkar sig, färgar håret, väljer för namn, etc. Jag tror att medvetenheten är nyckeln ut. Klassamhället försvinner ju inte för att toppskikten vill vara snälla, direkt?

  • idiblon
    AnnaKlara skrev 2008-01-04 14:08:52 följande:
    Du menar att det inte hjälper om Fina Frun på Junibacken ger sin son namnet Kevin? He he.
    Nej, jag menar att hon ALDRIG skulle göra det för då skulle hon förknippas med... Och sänka sitt eget värde. Antingen skulle hon vara otroligt dum eller oerhört, vansinnigt, osannolikt solidarisk. Därför är kunskap makt?
  • idiblon

    presens konjunktiv skrev 2008-01-07 17:44:37 följande:


    "Problemet", om man vill se det som ett sådant är ju att klassresenären kan göra sig av med många klassmarkörer utan större problem. Man lär sig att tala lite annorlunda, man konsumerar annorlunda, man klär sig annorlunda och visar på det stora hela en något annorlunda yta. Namnet däremot är det en mycket större barriär mot att byta ut, och är ofta något man får dras med långt efter att man har lagt av alla andra "underklassmanér".
    Exakt, och därför blir jag irriterad när vissa föräldrar inte inser hur de låser sina barn genom att ge dem vissa namn. Vissa vill ju då även få det till att det är de som "klagar" på dessa namnval som är bovarna. Upplysning och medvetenhet om orsak och konsekvens är en nyckel. Hade man velat att folk skulle stanna kvar i lägre skikt så hade man inte sagt något.
Svar på tråden Namn som klassmarkörer.