Inlägg från: Maggis |Visa alla inlägg
  • Maggis

    Vad tycker du om abort, rätt/fel?

    Miss Cee;

    Har också reagerat på det där med "rätt" att göra abort. Tycker inte om formuleringen, riktigt. Som om man skulle stå och göra reklam för fler aborter; "något varje kvinna måste prova en gång i livet minst."  Så är ju inte fallet.

    För mig handlar det om att främja folkhälsa så därför är jag för den abortlagstiftning vi har. Samtidigt skulle jag gärna se ett ihärdigt arbete för att försöka minska aborttalet; genom kunskap och information. Tycker också att jag inte vill uttala mig om huruvida det finns mindre valida skäl; eftersom jag inte är i just den kvinnans situation.
    //Maggis
  • Maggis
    85a skrev 2007-12-15 15:57:34 följande:
    vissa verkar har reagerat på mitt uttryck i rätt/fel...finns inget konstigt bakom det jag tänkte väl kanske inte till när jag skrev frågan, okej? det är väl budskapet i tråden som är viktigast? inte att märka på ord?
    Nej, det handlar inte om att märka ord. Utan mer att det alltid handlar om rätt/fel, för/emot. Jag kan förstå hur man kan vara emot abort som handling eller tycka det är fel men jag känner att det är svårt att vara för eller tycka det är rätt. Mest för att jag, som är positiv till aborträtten, ändå tycker att det är alldeles för höga siffror och att vi aktivt måste jobba för att sänka dem.

    Så. Jag tycker inte det är "rätt" med abort, däremot så tycker jag det är rätt med en abortlagstiftning som tillåter säkra aborter. Tycker det är en väsentlig skillnad, faktiskt. Och jag hoppas innerligt att ingen missförstår mig nu.   
    //Maggis
  • Maggis
    Shadilly skrev 2007-12-17 18:46:24 följande:
    Varierar inte det från abort till abort om det är rätt eller fel? Om någon utpressar en kvinna som vill behålla sitt barn till att göra abort är det jättefel, precis lika fel som att tvinga en kvinna som inte vill eller kan behålla barnet att genomgå graviditeten.Men vi har en bra lagstiftning i Sverige.
    Jo, ur det perspektivet varierar det naturligtvis huruvida handlingen är rätt eller fel för de personer som är direkt involverade.

    I övrigt så är det väl så att man har generella åsikter om saken utan att vara personligt inblandad och där finns ju hur många gradskillnader som helst.
    //Maggis
  • Maggis
    85a,

    Bryter mig in här och vill bara säga att de argument man har självklart spelar stor roll i hur man resonerar. Om man, som Jennie med ie, anser att livet startar vid befruktningen och att alla liv är lika värdefulla oavsett tillkomst så är det, för mig, helt logiskt att tycka att abort är fel som handling vilka omständigheterna än är. Och att det inte finns några undantag.

    Själv så tycker jag att det låter lite märkligt att man kan vara emot abort men tillåtande om kvinnan blivit våldtagen. Men då gissar jag att man bygger sina argument på annat än den rent etiska - när livet börjar och vad ett liv är värt. Och vems liv som är värt mest.

    Själv så anser jag att alla nya liv har rätten att födas önskade och välkomna. Om man inte anser sig kunna välkomna barnet så ser jag abort som en "lösning". Visst önskar jag att färre gjordes men då jag tycker som jag tycker så granskar jag aldrig skälen eller ställer dem mot varandra. För då är inte resonemanget etiskt längre utan blir mer åt det sexualmoraliska hållet. Och sexualmoral borde inte, enligt mig, ligga till grund för aborträttens vara eller icke vara.
    //Maggis
  • Maggis
    Marie Curie skrev 2007-12-19 12:42:25 följande:
    Marie Curie skrev 2007-12-19 12:27:16 följande: Efter att ha läst lite i diskussionen ovan vill jag tillägga:Jag har svårt att förstå hur man kan tycka det är mer rätt (mer acceptabelt) med abort i vissa fall än i andra.Den etiska begränsningen borde väl bero på att det är LIV man diskuterar. Ett liv är inte mindre värt om mamman mår dåligt över på sättet hon blev gravid. Ett liv är inte mer värt om mamman mår bra.Alltså ska en kvinna kunna göra abort, trots att hon INTE blivit våldtagen (som exempel), utan bara "råkat" bli gravid med mannen hon älskar fast det inte passar med barn just nu.
    Precis min poäng, fast du uttrycker det bättre.
    //Maggis
  • Maggis
    Honey Boo skrev 2007-12-28 22:22:46 följande:
    Jag tycker det är vansinne att vissa kommer in och gör aborter med ett par månaders mellanrum. Abort är inget preventivmedel!
    Jo, det kan man ju tycka. Men det är ju inte de som ska sätta standarden för alla kvinnor som gör abort.
    //Maggis
  • Maggis
    Honey Boo skrev 2007-12-28 22:33:17 följande:
    Nej, absolut inte! För övrigt tycker jag abort ska vara ett fritt val för kvinnan! Men det är så många som säger de vanliga "för och mot" argumenten så jag tänkte bara inflika en vinkling till!
    Den vinklingen brukar komma med i varje för och emot-debatt.
    Men jag förstår hur du menar. Dock så tror jag att det beteendet bara finns hos en liten procent av de som gör abort och då finns det väl oftast en bakomliggande orsak till varför det blir så. Och den kan jag hålla med om att man kanske borde nysta i lite mer.
    //Maggis
Svar på tråden Vad tycker du om abort, rätt/fel?