Mumu skrev 2008-03-24 20:23:07 följande:
Haha, ja det kan man fundera på ... Men det finns säkert nåt bra användningsområde, själv tycker jag mest att det smakar unket.Åh, kan du inte dela med dig av hur du gjorde med kycklingen!? Det lät så gott med coq au vin, även om det inte var nån coq ...
Hittade tyvärr inga tuppar så det fick bli kycklingar..
2 hela kycklingar (á ca 1 kg styck)
200 gram rökt sidfläsk
1 stor gul lök
3 morötter
1 purjolök
1 flaska rött vin (ABSOLUT INTE matlagningsvin)
2 lagerblad
svartpeppar
massa färsk timjan
ca 1/2 tsk stött rosmarin
2-3 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal av 1/4 citron
persiljestjälkar
ca 500gram pyttesmå gula lökar
ca 500 gram färska champinjoner
arrowroot
1 dl vatten
persilja
kycklingfond efter smak (minst 1 msk)
Skölj och stycka fåglarna i mindre bitar. Låt alla ben och skinnet vara kvar, de ger smak och man kan ta bort det vid servering om man vill. Skär fläsket i strimlor. Skala lök och morötter. Grovhacka lök, skiva morötter grovt. Snitta, skölj och strimla purjo.
Bryn kycklingen på hög värme så den får ordentligt med färg. Bryn i omgångar och lägg upp i en STOR gryta. Stek fläsket och lägg över i en liten skål så länge (den ska i senare). Fräsk grönsakerna med hälften av vitlöken, efter fläsket och lägg dem i grytan med kycklingen.
Tillsätt hela flaskan rödvin, kryddorna, fonden, citronskal och persiljestjälkar. Låt koka på svag värme under lock i ca 20-25 minuter.
Skala smålökarna och dela eventuellt. Skölja svampen och dela i stora bitar. Bryn löken lätt och lägg i grytan. Bryn svampen ordentligt, i omgångar. Häll över i grytan. Vispa ur stekpannan med ca en dl vatten och häll över svampspadet i grytan.
Lägg fläsket i grytan och ta ev. upp persiljestjälkarna. Koka ytterligare ca 20 minuter. Red eventuellt på slutet med arrowroot utblandat i lite vatten, för att få grytan lite mer simmig.
Smaka av med resten av vitlöken, ev. mer fond, svartpeppar och klipp över rejält med persilja vid servering..
(OBS! Bör inte kokas i oemaljerad järngryta. Syran från vinet gör att järn löses ut och ger rätten en ful färg. Använd helst en emaljerad eller rostfri gryta).