• månsken

    Vegan?

    Någon som är vegan och gravid (eller har varit vegan och samtidigt gravid)? Hur gick det? Några problem?
    Är tyvärr inte själv gravid men vegetarian, och vill kanske bli vegan... Vill så hemskt gärna också bli gravid!

    Om jag skulle få bli gravid och då var vegan, kan jag tänka mig att jag skulle få fler påhopp än jag får idag som bara vanlig veggo och o-gravid. Så, bara nyfiken om ni gravida veganer finns, och vad barnmorskor och andra säger till er om det hela...

  • Svar på tråden Vegan?
  • månsken
    paradice skrev 2008-02-05 08:23:07 följande:
    Hej!Jag är vegan i v. 37 och har haft fina värden hela vägen. Började dock äta MittVal Kvinna strax innan graviditeten för att vara på den säkra sidan med folsyra och lite sånt där. Började även äta järntillskott (duroferon 100 mg) i vecka 21 men det tycker BM jag kan sluta med nu. Annars har jag bara ätit på som vanligt.
    Känns ju fantastiskt att höra. :)
  • Ezder
    månsken skrev 2008-02-05 23:17:19 följande:
    Nu blev jag nyfiken, jag har alltid trott att det var kokta kikärter i? Skulle de vara okokta menar du, innan bullarna friteras? Eller inga kikärter alls? Käkar en "mitt val vegetarian" varannan dag. Det står på: "innehåller inga råvaror med animaliskt ursprung" men har ändå hört att B-12 inte går att få från oanimaliskt håll...? Det är en tanke som stört mig - och när det står så på, blir man ju inte klokare.
    Falafel görs på blötlagda, okokta kikärtor som mixas med kryddor, formas till bollar och friteras. Typ. De ska alltså inte vara kokta. Jag lägger gärna ut ett recept om någon vill ha. :)

    Nja... Inget djur och ingen växt kan tillverka vitamin B12. Det tillverkas av mikroorganismer, bakterier som lever i jorden och i djurs tarmar. I människans tarm produceras B12 för "sent", man har inte längre något näringsupptag där bakterierna bor... Alltså, ursäkta de otrevliga detaljerna, vi bajsar ut väldiga mängder B12 men kan inte ta upp det.

    Vet inte säkert om idisslande djur får sitt B12 från sin egen tarm, man jag tror (90% säker?) att jag läst att de får i sig vitaminet från jordrester på betesgräs och foder. För människor skulle otvättade, ekologiska grönsaker kunna vara en källa, men det vill man ju inte äta, framförallt inte som gravid...

    Nåväl.. Svammel svammel. Oroa dig inte for B12-vitaminets ursprung. Det framställs av bakterier i laboratorier. Billigt, enkelt och djurfritt. :)
  • 1111111

    Lägger i favoriter eftersom jag är vegan och snart kommer börja jobba på att bli gravid.

  • ticktick

    Ezder: Du får gärna lägga ut ett recept, de recept jag har är baserade på kokta kikärter.

  • Ezder

    Ok, här kommer mitt falafelrecept:

    3 dl (ca 250 g) torkade kikärter
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    1 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar
    2 tsk malen spiskummin
    1 tsk malen koriander
    1 tsk paprikapulver
    Persilja, färsk eller fryst - minst 2 msk hackad eller ett rejält knippe, smeten ska bli grön!

    (Raps-)olja till fritering.

    Skölj och blötlägg kikärterna i ca 12 timmar. Skölj dem igen och låt dem rinna av. Skala och skär lök och vitlök i bitar. Varva kikärtor, lök och kryddor i en matberedare och kör till en ganska slät massa.

    Hetta upp olja i en kastrull på spisen (eller friös, om du har det). Den ska vara 180 grader, dvs en bit vitt bröd ska bli guldgul på en minut - jag brukar helt enkelt ha plattan på fyran, det blir lagom. Forma valnötsstora bollar av smeten och fritera dem guldbruna, några i taget. Lägg sedan upp dem på en tallrik med hushållspapper så att överflödsolja sugs upp innan du serverar dem.

    Servera med pitabröd, tahinisås, isbergssallat, tomat, gurka, lökringar, feferoni... Nam nam! Eller varför inte till pasta och en god tomatsås?

    Den här falafeln blir ganska mild, det går förstås utmärkt att öka på kryddorna om man vill!

    Pitabröd (12 st)

    Man kan såklart köpa pitabröd. Men hemgjort är gott, roligt och inte alls svårt!

    På kvällen:

    Smula sönder 25g jäst i en bunke och lös upp med hjälp av 2 tsk salt. Häll på 5 dl kallt vatten. Tillsätt 3 dl grahamsmjöl, och sedan en knapp liter vetemjöl till lagom konsistens. Arbeta ihop en smidig deg. Kalljäs i kylskåpet över natten.

    Nästa dag:

    Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 12 delar. Forma runda bullar och kavla ut dem till ca en halv cm tjocklek. Värm under tiden ugnen och en osmord plåt till 275 grader.

    Lägg de utkavlade kakorna på het plåt och grädda dem 3-4 minuter eller lite längre, passa dem och ta ut dem när de har jäst upp till en "kudde". Låt dem sedan svalna på galler under bakduk, och det gör absolut ingenting och de ligger i flera lager på gallret till slut.

    Vid servering, skär upp bröden vid ena kanten så finns det en ficka för godsaker där.

    (Naturligtvis kan degen även göras med ljummet degspad och en timmes jäsning i rumstemperatur.)

    Tahinisås

    Här har jag inga fasta proportiner, man får testa. Lägg en rejäl klick tahini (sesampasta) i en skål och pressa över citron. Rör om, tahinin blir tjock och grynig. Tillsätt sedan vatten, lite i taget, till lagom konsistens. Krydda ev med lite svartpeppar.

    Lycka till och smaklig måltid!

  • Cosmic Lotus

    Jag är Vegan med Vegan barn, nu i vecka 13 på min tredje graviditet. Jag har bara positiva erfarenheter av att äta hälsosamt, det betyder för mig att äta mycket frukt och grönt, nötter och groddar... Jag föredrar "Levandeföda" vilket innebär att man inte äter någon upphettad mat och på så sätt tar upp mesta möjliga näring ur det man äter, Jag har tagit del av studier gjorda av Dr. Jubb från USA, lärt mig hur olika livsmedel påverkar oss på cellnivå, vissa livsmedel innehåller ett eller flera ämnen som påverkar oss negativt. Jag har även besökt "levande föda kur och kursgård" som ligger på Väddö, där har man inte i lika stor grad uteslutit sockerarter och stärkelserika frukter som i Jubb´s lära, som har gjort grundliga studier om "life-food". Men stället är fantastiskt!!

    Min son är vegan men ville till en början inte äta varm mat, han åt frukt och grönsaker, favoriten var en gröt gjord på nötter med sylt bestående av mixade blåbär och råhonung eller smothie.
    Han började visa tecken på hyperaktivitet, så jag ringde till våran vän och näringsexpert från New York, han föreslog att jag skulle utesluta banan ur kosten eftersom banan innehåller bl. en sammansättning av stärkelse och socker som ger en närings kick. Efter att jag tagit tog bort bananen ur min sons kost blev han ett lugnare och mer harmoniskt barn.

    Nu är han tre år och äter även lagad mat, han gillar inte maten för varm och föredrar fortfarande frukt. Nu när hans övriga kost är ändrad och vi har dagar i lekparken där han är aktiv och gör av med mycket energi, kan en banan vara på sin plats :)

    Det viktiga med kosten tycker jag är att man inte blir dogmatisk och har skuld känslor, att man är fri i sitt ätande lyssnar till sin kropp och äter en balanserad kost.

    En ohälsosam bulle och en kopp te på ett café i goda vänners lag med skratt och gemenskap kan ge mer än en sallad om du är deppig och ensam. Men om du är på toppen av lyckan så rekommenderar jag lätt och upplyftande mat (frukt, grönsaker och nötter), äter vi tungt kan vi också må därefter.

    www.levandefoda.se kan vara en länk för dig som är intresserad av råmat med högt energi och näringsvärde.

    Ljus och Helande kraft!

  • månsken

    Cosmic Lotus skrev 2008-02-06 23:01:23 följande:


    Jag är Vegan med Vegan barn, nu i vecka 13 på min tredje graviditet. Jag har bara positiva erfarenheter av att äta hälsosamt, det betyder för mig att äta mycket frukt och grönt, nötter och groddar... Jag föredrar "Levandeföda" vilket innebär att man inte äter någon upphettad mat och på så sätt tar upp mesta möjliga näring ur det man äter, Jag har tagit del av studier gjorda av Dr. Jubb från USA, lärt mig hur olika livsmedel påverkar oss på cellnivå, vissa livsmedel innehåller ett eller flera ämnen som påverkar oss negativt. Jag har även besökt "levande föda kur och kursgård" som ligger på Väddö, där har man inte i lika stor grad uteslutit sockerarter och stärkelserika frukter som i Jubb´s lära, som har gjort grundliga studier om "life-food". Men stället är fantastiskt!!Min son är vegan men ville till en början inte äta varm mat, han åt frukt och grönsaker, favoriten var en gröt gjord på nötter med sylt bestående av mixade blåbär och råhonung eller smothie.Han började visa tecken på hyperaktivitet, så jag ringde till våran vän och näringsexpert från New York, han föreslog att jag skulle utesluta banan ur kosten eftersom banan innehåller bl. en sammansättning av stärkelse och socker som ger en närings kick. Efter att jag tagit tog bort bananen ur min sons kost blev han ett lugnare och mer harmoniskt barn.Nu är han tre år och äter även lagad mat, han gillar inte maten för varm och föredrar fortfarande frukt. Nu när hans övriga kost är ändrad och vi har dagar i lekparken där han är aktiv och gör av med mycket energi, kan en banan vara på sin plats :)Det viktiga med kosten tycker jag är att man inte blir dogmatisk och har skuld känslor, att man är fri i sitt ätande lyssnar till sin kropp och äter en balanserad kost.En ohälsosam bulle och en kopp te på ett café i goda vänners lag med skratt och gemenskap kan ge mer än en sallad om du är deppig och ensam. Men om du är på toppen av lyckan så rekommenderar jag lätt och upplyftande mat (frukt, grönsaker och nötter), äter vi tungt kan vi också må därefter.www.levandefoda.se kan vara en länk för dig som är intresserad av råmat med högt energi och näringsvärde.Ljus och Helande kraft!
    Intressant. Just nötter och mandlar, var det inte så länge sedan jag upptäckte att de har ju ungefär samma protein-innehåll som bönor har (kanske i okokt tillstånd..)! Kanske till och med högre då i vissa fall.

    Åt redan innan mycket mandlar o cashewnötter som är mina favoriter, men äter nog ännu mer av det nu (samt lite av andra sorter också ibland), - det är ju perfekt näring alltså!
    O bra fetter samtidigt :) Perfekt.

    Det här blev jag nyfiken på: "vissa livsmedel innehåller ett eller flera ämnen som påverkar oss negativt."
    Menar du socker/kolhydrater samt kött, eller har du någon mer bra information som man borde dra nytta av?
  • månsken
    Ezder skrev 2008-02-06 01:06:11 följande:
    Falafel görs på blötlagda, okokta kikärtor som mixas med kryddor, formas till bollar och friteras. Typ. De ska alltså inte vara kokta. Jag lägger gärna ut ett recept om någon vill ha. :)Nja... Inget djur och ingen växt kan tillverka vitamin B12. Det tillverkas av mikroorganismer, bakterier som lever i jorden och i djurs tarmar. I människans tarm produceras B12 för "sent", man har inte längre något näringsupptag där bakterierna bor... Alltså, ursäkta de otrevliga detaljerna, vi bajsar ut väldiga mängder B12 men kan inte ta upp det.Vet inte säkert om idisslande djur får sitt B12 från sin egen tarm, man jag tror (90% säker?) att jag läst att de får i sig vitaminet från jordrester på betesgräs och foder. För människor skulle otvättade, ekologiska grönsaker kunna vara en källa, men det vill man ju inte äta, framförallt inte som gravid...Nåväl.. Svammel svammel. Oroa dig inte for B12-vitaminets ursprung. Det framställs av bakterier i laboratorier. Billigt, enkelt och djurfritt. :)
    Åhå! Där ser man, med B-12. Tack för info, vad bra, det känns bättre nu då. Och då kan jag förklara/undervisa :) pojkvännen o de av mina vänner som har intresse, om att det kommer av bakterier o tas fram i laboratorier.
    Också intressant att d alltså är okokta bara blötlagda kikärter i de flesta falaflar då..
  • Cosmic Lotus

    Ja tex. jordnötter innehåller ett fett som inte är att rekomendera. morötter innehåller också ett ämne som inte är 100% välgörande för kroppen, jag blev beroende av detta ämne när jag gick över till rå mat eftersom jag tagit bort allt annat (te, choklad, negativa socker arter och fetter mm.)då hängde kroppen upp sig på det här ämnet istället och jag blev retlig och irriterad om jag inte fick min morots juice eller mina morötter.
    Jag beskrev tidigare hur min son som åt en sådan superbra kost reagerade på en kombination av ämnen i banan som triggade kroppen. Men det finns många livsmedel som man kan gå in och undvika, men det beror helt på var i sin "kostbana" man befinner sig och om man bestämt sig för att leva så hälsosammt det går.

    Vill man äta godis och dricka läsk kanske man inte behöver bry sig i de små mängder av något ämne som stimulerar kroppen på ett negativt sätt, då får man ju i sig stimula ändå... Jag har levt ett liv där alkohol och andra droger inkl. ohälsosammtsocker och morötter inte haft en plats. Jag har levt på en diet där potatis, majs och pasta räknats till de livsmedel som ger oss "rus". jag hade arbetat på min sensitivitets tröskel och lärt kroppen vilka tillstånd som är naturliga. Jag var under dessa år i mitt liv högpresterande, välmående, pigg och glad!!!

    Om du dricker kaffe är den här informationen alltså överkurs!

    Som i allt annat finns det olika grader av bra mat, all lagad mat innehåller ju mindre näring än rå mat, så äter du lagad mat, (Vegan kost) kan du börja med att införa mera av den "levande maten" som ett första steg, lägg dina mandlar i blöt så att dom återfår sin livskraft (med cashewnötter fungerar inte det eftersom den inte är levande och ingen nöt egentligen)

    För dig som fortfarande äter kött skulle jag rekomendera att börja med att utesluta röttkött, sedan allt kött succesivt, sedan tar du bort mjölk produkter där Ost är den största boven, (färsk ost är bättre) sedan kan du börja sakta men säkert att trappa ner på den lagade maten och gå över till mer rå mat. Men allt det här tar tid och det gäller att vara intresserad för att få rätt kunskap och rätt näring.

    Det viktigaste är att du känner din kropp och dina gränser att du inte chockar dig utan äter det som känns rätt och det du mår bra av... vi har ju som sagt olika känslomässiga behov som spelar in när vi väljer mat... BALANS... det gyllene ordet.

    Nu har jag själv sedan två år tillbaka börjat äta lite mera av den lagade maten igen och glädjer mig just nu åt att njuta av en ohälsosamm potatis :)

    Jag vill gå över till att äta levande föda igen och tror att det händer ganska snart nu när jag fått en fast punkt i Tyskland efter kringresande och flyttande...

    har ni frågor kring detta får ni gärna mejla: cosmiclotus@web.de
    eftersom jag åker hem till Tyskland nästa helg och inte vet hur det blir med dator uppkopplingen där! man mejlen läser jag alltid!

    Lycka till med kosten!
    / Cosmic Lotus


    månsken skrev 2008-02-07 23:10:51 följande:
    Intressant. Just nötter och mandlar, var det inte så länge sedan jag upptäckte att de har ju ungefär samma protein-innehåll som bönor har (kanske i okokt tillstånd..)! Kanske till och med högre då i vissa fall. Åt redan innan mycket mandlar o cashewnötter som är mina favoriter, men äter nog ännu mer av det nu (samt lite av andra sorter också ibland), - det är ju perfekt näring alltså! O bra fetter samtidigt :) Perfekt. Det här blev jag nyfiken på: "vissa livsmedel innehåller ett eller flera ämnen som påverkar oss negativt." Menar du socker/kolhydrater samt kött, eller har du någon mer bra information som man borde dra nytta av?
Svar på tråden Vegan?