Inlägg från: Ankan217 |Visa alla inlägg
  • Ankan217

    Är det någon här som har ITP (Idiopatisk Trombocytopen Purpura)

    Hej! Jag har ITP. Men är frisk nu. Jag tog bort mjälten för några år sedan och blev bra efter det. Men man vet aldrig jag kan bli sjuk igen.

    På mig visade det sig när jag var hos doktorn för att jag kände mig trött och hängig. Hade gjort det en längre tid. Jag minns inte alla vändor av värden men dom låg väl hyggligt ganska länge. Men aldrig över 100.
    Tyvärr måste jag väl berätta att jag försökte att bli gravid och lyckades utan problem men under tiden jag var gravid började värdena sjuka. Tillslut fanns det inget annat än att äta kortisontabletter.

    Min son föddes 9 veckor för tidigt. Dom vet inte anledingen men det behöver inte ha varit pga min sjukdom. Jag hade även ändtarmsinflammation och har läst att det kan vara en orsak till för tidigt födsel.

    Tyvärr var min son också sjuk. Han hade fått mina antikroppar. Vet inte om ni vet hur det funkar med trombosyterna men jag har fått det förklarat att:

    Trombosyterna blir flaggade som något som inte är bra för kroppen. När de flaggade trombosyterna når mjälten så tar mjälten bort den trombosyten eftersom den tror att det är nåt farligt. Man kan väl nästan säga att man är allergisk mot sina trombosyter.

    Isak hade iallafall fått mina flaggade trombocyter och fick också gå på kortison i 3 månader. Sedan började hans egen kropp ta över.

    Det är tydligen ovanligt att barnet i magen blir "smittad"

    Hoppas jag inte har skrämt någon nu!

    En känd person som har ITP är Julia Roberts. Hon fick tvillingar. Allt gick bra har jag för mig om.

  • Ankan217

    Itp kallas det för att dom vet inte riktigt vad som är orsaken. Det kan vara flera olika orsaker. Därför är det så olika från person till person.

    Förbundet blödarsjuka i Sverige har en hemsida där man kan få mer information. www.fbis.se

    Det som är så konstigt med itp är att man kan ha jättedåliga värden, sen går det ett halvår så är det bra värden igen.

    Fråga om det är nåt ni undrar så kanske jag kan svara på det. Jag är ganska insatt i ITP.

    Ha det bra alla!

Svar på tråden Är det någon här som har ITP (Idiopatisk Trombocytopen Purpura)