• Jesse

    28 milj spermier på en ml, är det ok?

    Jag hittade detta:

    Spermaprovet visar spermiernas kvalitet
    När mannen utreds är spermaprovet den viktigaste delen. Det läkaren tittar på i provet är kvaliteten på spermierna, eftersom detta visar hur stor chansen är att spermierna ska lyckas befrukta ägget. Med ledning av detta kan läkaren bestämma vilken typ av behandling som är lämplig. Men ett enda spermaprov ger inte alltid hela sanningen. Om provet visar nedsatta värden brukar man få lämna ett nytt prov för att få ett säkrare resultat.

    Spermiernas antal och rörlighet viktigast
    I ett spermaprov kan många olika delar analyseras. De faktorer som är avgörande för chansen till befruktning är antal och rörlighet, det vill säga hur många spermierna är och hur snabbt de rör sig. I ett spermaprov anses det att fler än 40 miljoner spermier per milliliter är en normal mängd. Av dessa bör fler än hälften vara rörliga.

    Vid låga värden får man lämna nytt spermaprov
    Om provet visar att det är mellan 20 och 40 miljoner spermier per milliliter kan detta också påverka fruktsamheten. Får man ett prov med lågt resultat brukar man få göra om testet.

    Om antalet spermier är mindre än 20 miljoner per milliliter är det troligt att det är mannens minskade spermiemängd som är orsaken till ofruktsamheten.

    Swim up-test undersöker spermiernas simförmåga
    Snabbt rörliga spermier simmar uppåt. Man kan därför få ytterligare information om antal och rörlighet genom att låta provet stå i provrör med näringslösning en kort tid. Detta kallas för ett swim up-test. Detta test ger en uppfattning om hur simförmågan är hos de spermier som skulle kunna tänkas nå ända fram till ägget. Ofta anges ett normalvärde, vilket innebär att det ska vara fler än en miljon snabba spermier per milliliter.

    Svårt att bedöma spermiernas utseende
    Ytterligare en faktor som kan ha betydelse för fruktsamheten är spermiernas utseende. Men utseendet är svårare att tolka än antalet och rörligheten. Det beror på att det hos nästan alla män finns en relativt stor andel spermier som inte ser helt normala ut. Detta gör att det varierar något mellan olika kliniker i synen på hur stor betydelse spermiernas utseende har. Men alla är eniga om att fruktsamheten påverkas negativt om ett mycket stort antal spermier ser onormala ut och det innebär ofta att man kan behöva få hjälp med befruktningen.

Svar på tråden 28 milj spermier på en ml, är det ok?