• Lolilla

    Kan man ha endometrios i knäna?

    Man blir inte botad av en graviditet. Endometrios kan sprida sig långt utanför livmodern faktiskt ända upp till hjärnan så varför inte till knäna?

    sv.wikipedia.org/wiki/Endometrios

  • Lolilla
    Hjartesjalen skrev 2008-02-04 05:20:52 följande:
    Ja, endo kan sprida sig till hjarnan, man har hittat fall av detta. Men, man kan dock bli "botat" sa lange man e gravid eftersom endon da far svalta ut sa att saga.
    Det blir man även genom p-piller, spiral, hormonkurer. Men det är inget BOTEMEDEL, möjligen en paus.
  • Lolilla
    Hjartesjalen skrev 2008-02-04 22:24:43 följande:
    Precis lolilla, sa ratt sa, det var darfor jag gjorde " " over botad, for man kan saga att man kan bli lite botad for ett tag.
    Jag menar inte att "rätta" dig, jag vill bara förtydliga det. Att man blir botad av en graviditet är en av de vanligaste myterna angående endometrios. Det är helt sjukt. Jag har till och med haft läkare som tjatar om graviditet som nån sorts botemedel.
    Det står på massor av "informationssidor" om endometrios också. Blir så himla irriterad på det.
  • Lolilla
    malinka2 skrev 2008-02-05 13:41:17 följande:
    Det sa min förra oxå, sen skrev hon ut p-piller jag inte ville ha . Läkare är ett släkte för sej
    Byt läkare. Med endometrios är det ju nu som det är. Tyvärr. Verkar inte som att läkarkåren har kommit till insikt om det än. Trots att det är den tredje vanligaste gynekologiska sjukdomen hos kvinnor. Skandalöst om du frågar mig. Till er alla, jag har lite länkar i min press som kan vara av intresse för er endometriossjuka
    *tipsar*
  • Lolilla
    Hjartesjalen skrev 2008-02-06 01:14:27 följande:
    Lolilla, jag tog det inte som en rattning :) Helt ok. Jag haller med, lakarna sager att man skulle kunna bli botad av en graviditet, vad dom istallet skulle saga o forklara e att man svalter ut endon o inte ger den naring att sprida sig o vaxa sig storre, samma sak med p-piller eller Synarela. Men botad, nej, for den kommer ju nastan alltid tillbaka nar man avslutat "hjalperna" Tyvarr!
    Det är faktiskt skrämmande hur mycket konstiga myter och ideer som sprids gällande endometrios. När jag läser om de som just fått endo på forum och liknande brukar jag alltid säga till dom - läs på. Att förlita sig på vilken läkare som helst verkar (tyvärr) var förkastligt.
  • Lolilla
    Hjartesjalen skrev 2008-02-06 09:43:18 följande:
    Ja, jag haller med helt o fullt, for det later sa skrammande speciellt i borjan, man far ingen direkt forklaring o lakarna vill liksom manga ggr dra ett streck over det o latsas som det e en varldsenkel sak. "ta en alvedon sa ska du se att det gar over" Det fumkar ju inte riktigt sa.. ;)
    Precis så var det för mig i början. En av läkarna sa till och med att jag inte behövde operera mig när jag frågade. Men han sa: Ja, du ska ju kanske inte åka iväg och klättra i berg på egen hand...
    Vad fan är det för svar???
    Då hade jag 3 cystor i magen...
    Jag vände mig till en privat läkare (Sophiahemmet)
    När han hade undersökt skrattade han bara och sa: Men du, du MÅSTE operera dig. VAD hade hänt om jag lyssnat på den första läkaren? När jag skriver detta inser jag mer och mer att jag måste begära hem alla mina läkarjournaler och läsa igenom dom.
    Kanske ska lägga ut dom på min blogg till allmän beskådan
  • Lolilla

    Gotta go! En kompis ringde just. Kikar in senare och gnäller lite mer...

  • Lolilla

    Fru U skrev 2008-02-07 04:52:13 följande:


    Det verkar finnas en hel del endo-kunskap här så jag tänkte fråga en sak: hur vanligt är det att endo-smärtorna går i skov? Alltså att man helt plötsligt skulle ha smärtfria mensperioder i flera år efter att det i tio år bara blivit värre o värre..
    Dom kan gå i skov vet jag. Om det finns något tydligt mönster på hur vanligt det är tvivlar jag på
    Endometrios är en äcklig, oberäknelig sjukdom.
    Har din gått i skov? Grattis i så fall!
    Har du gjort något speciellt som kan ha orsakat det? Hormoner, nytt preventivmedel etc?
  • Lolilla

    Fru U skrev 2008-02-07 14:16:59 följande:


    Fram till jag var 25 hade jag sådana menssmärtor att jag åkte in o ut på KK varje månad (idag förstår jag inte varför de inte gav mig morfin för nåt annat hjälpte inte)Sen när jag var 25 slutade jag med ppillerna (de tog slut o jag fick inte tummarna loss att hämta ut nya) och till min förvåning överlevde jag och det tog flera år innan smärtorna började komma tillbaka igenVet att jag förmodligen hade ett mycket tidigt missfall någonstans vid den tidpunkten men kan inte säga säkert att det var just då (det var först flera år senare som jag begrep att det nog var ett missfall)Nu är smärtorna nästan tillbaka med full kraft, men idag har jag tack o lov smärtlindring (iofs för reumatisk värk, men värktabletterna diskriminerar inte endon *s*). Har även fått oxynorm utskrivet när jag haft cystor (helt orelaterade till endon) och de är guld värda när menssmärtorna är som värst (dvs första dagen på mensen - brukar sova bort den dagen även med smärtstillande)
    Får jag fråga vad för typ av värktabletter du har? Själv har jag efter 4 års tid fortfarande inte hittat några tabletter som funkar för mig.
Svar på tråden Kan man ha endometrios i knäna?