Forum Utlandsförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • mångkulturella familjer i Sverige?

  Tis 29 jan 2008 10:36 Läst 6003 gånger Totalt 29 svar
  mama chaka
  Visa endast
  Tis 29 jan 2008 10:36

  jag är svensk, min man är från tanzania. Han flyttade hit för bara några månader sen. Nu ska vi ha barn i augusti. Jag letar efter andra par/familjer i ungefär samma situation. Dvs boende i Sverige men med flera kulturer och språk i familjen, för lite utbyte av idéer och erfarenheter. :)

 • Ons 13 feb 2008 13:21 #1

  Min sambo kommer från Kanada och vi har två barn tillsammans. Han flyttade hit för ca 4 år sedan.


  Trebarnsmamma på heltid
 • mama chaka
  Visa endast
  Tor 14 feb 2008 10:20 #2
  Svar på #1
  har det gått bra då? Hur går det med hans svenska? Jag tycker min sambos svenska går sååå långsamt frammåt, men det lossnar kanske snart. Igår försökte jag förmedla begreppet "pappa ledighet" men ajg vet inte om det gick fram...:)
  Hur gör ni med språk? Vi pratar ju tre språk just nu, svenska swahili och engelska, men jag pratar inte jättebra swahili och min sambo inte jättebra svenska och tillsammans pratar vi dessutom rätt skum engelska (inte oxford direkt :))
  Så vi får se hur det blir när barnet kommer...:)
 • amanin­aupend­o
  Visa endast
  Tor 13 mar 2008 03:37 #3

  hej! ett barn på väg snart (april) och mannen är från tanzania, fast här har vi 4 språk, engelska, svenska, finska och swahili, får nog välja bort finskan tyvärr ;)

  han har fått börja på sfi o sådär? jaa ett nytt språk tar ju tid att lära sig, blev nyfiken om du kan någon swahili? det är lite kul för min man kan lite finska (bodde där 4 år) och jag kan lite swahili (varit i tanzania 2 gånger)

 • mama chaka
  Visa endast
  Tor 13 mar 2008 13:05 #4

  hej! vad kul med en annan med tanzaniansk man!
  Ja min sambo har börjat på SFI, men det går trögt tycker jag. han har ju aldrig direkt lärt sig ett språk på det sättet förut, engelska har han mest lärt sig genom att prata det, så han ahr liksom inga krokar att hänga upp det på...
  Jag är nog bättre på Swahili då, men jag är å andra sidan humanist och har lärt mig4-5 språk i skolamn tidigare så jag har hur många krokar som helst..:) Jag läser barnböcker just nu och försöker lära mig lite barnsånger på swahili. det går rätt bra. Swahili är ju ett relativt lätt språk...

  Jag läser en bok om tvåspråkighet nu och där står det att barn visst kan lära sig fyra språk, de lär sig helt enkelt de språk de behöver, behöver de fyra språk så lär de sig det. Tricket är väl att få dem att känna att de faktiskt behöver alla fyra språken...

  Var bor ni? Vi bor i Malmö.

 • campan­illa
  Visa endast
  Tor 13 mar 2008 13:09 #5

  Min sambo är frán Portugal och vi bodde till en början i Sverige. Han gick pá SFI men tyckte det var helt värdelöst och att han inte lärde sig nánting pá det. Sá han skaffade sig ett jobb och pá sá vis lärde han sig svenska.

 • amanin­aupend­o
  Visa endast
  Tor 13 mar 2008 14:02 #6

  Hej jo och sfi är ju inte världens höjdare heller, iallafall så klagar min man rätt mycket (fast han studerade till sjuksköterska i finland så han e van vid ett annat studietempo...) jag vet inte hur sfi:n är i malmö, vi bor i örebro iallafall

  Håller med campanilla om att jobb är ett bra sätt att lära sig, dvs om man får ett... utan språket...

  Jo känner bara att finskan inte kommer att komma till så mycket användning, då vi nog inte kommer bo i finland mer och har knappt någon jag själv pratar finska med, men ska verkligen satsa på swahilin.... trist om itne barnet kan prata med sin släkt nere i tanzania sen... och bara man har grunden så är det ju ett lätt språk att lära sej! Oj 4-5 språk, vilka då? :)

 • MalinE­ddie
  Visa endast
  Tor 13 mar 2008 14:34 #7

  Min sambo är från Holland. Han har också gått SFI med tyckte han lärde sig mer när han börja jobba, så är det nog ofta.

 • mama chaka
  Visa endast
  Tor 13 mar 2008 14:58 #8

  tror också att det är bättre att jobba, kruxet är ju att få ett jobb utan språket. Min sambo jobbar nu som tidningsbärare men då pratar han ju knappt med nån.
  Nej standarden på SFI är väl inte den bästa, men han kanske lär sig lite i alla fall...

  mina 4-5 språk är förrutom svenska, engelska, tyska, spanska, franska och så swahili nu då men det har jag inte lärt mig i skolan utan själv från böcker.
  Och franskan har jag börjat tappa tyvärr...

  Ja mitt barn bara måste lära sig swahili. Ingen i min sambos familj kan ett ord engelska. Vi får väl helt enkelt flytta dit ett par år om inte annat... kruxet där är ju att hitta något att försörja sig på...

 • gabrie­lito
  Visa endast
  Lör 22 mar 2008 23:24 #9

  Hej min man är från Spannien .Vi har 3 barn och ett på väg vi talar innom familjen bara spanska.Så barnen talar både svenska och spanska även en del engelska då kusinen är enbart engelsktalande.
  Ett tips börja prata båda språken från början med barnet så faller det hela natulit lite senare.
  Lycka till
  Maria

 • Lyckli­gaste Moster­n
  Visa endast
  Mån 24 mar 2008 13:20 #10

  Håller med Gabrielito, har barn med min sambo som är från brasilien och vi pratar vars ett språk med vår son efter råd från bm. Jag pratar svenska och han portugisiska.
   Oss emellan pratar vi engelska. Jag kan förstå och göra mig förstådd på portugisiska precis som han kan med svenskan men bm rådde oss att inte prata ett sråk med sonen som vi inte själv behärskar till 100%, då lär ju han sig fel.
  Barn som blivit matade med olika språk från början brukar lära sig prata lite senare än normalt, MEN har då de väl börjar prata ett mycket större ordförråd än ett barn i samma ålder.


  Oliver - Coracão da Mãe
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll