• didile­j
  Äldre 30 jan 16:12
  277315 visningar
  1692 svar
  1692
  277315

  ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

  I den här tråden diskuterar vi Tassmetoden (fi. Tassuhoito).

  Tassmetoden introducerades i Finland för ungefär 10 år sedan i Finland av psykologen Katja Rantala. Den är dock ursprungligen utvecklad av Dr Klaus Minde på McGill universitetet i Montreal. Grundtanken med metoden är att lugna barnet och få barnet *redo att somna* men att barnet sedan skall somna på egen hand. Tanken med att man sätter handen ("tassen") på är ursprungligen hämtad från djurvärlden - också djurhonor lugnar ju sina ugnar genom att sätta tassen stadigt på sin unge Därifrån kommer alltså namnet! Modellen rekommenderas av bl.a. Helsingfors sjukvårdsdistrikt och Mannerheims barnskyddsförbund.

  Så här fungerar det:
  Alltid då barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man följande rutin:
  1) Lyssna först av gråten; är där pauser? tystnar den av sig själv? Ifall gråten blir mera intensiv fortsätt till steg 2
  2) Sätt handen stadigt på magen/bröstkorgen/ryggen/sidan beroende på hur barnet sover; visa alltså att pappa/mamma är här men du skall sova nu. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 3.
  3) Smek barnet med stadiga, rytmiska, lugnande rörelser. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 4.
  4) Ta upp barnet i famnen och höll tight upprätt intill kroppen samt ifall barnet är hemskt ledset smek ryggen med stadiga, rytmiska och lugnande tag. Sätt ner i sängen genast då barnet är lugnt men innan det har hunnit somna. Behöll handen på en stund så att barnet känner att du är där.

  Ha med en snuttefilt alltid då barnet är i famnen som ni sedan sätter t.ex. mot barnets kind då ni lägger ner barnet i sängen. Snuttefilten funderade alltså som trygghetsöverförare.

  För att sömnskolan skall lyckas gäller det att:
  - du själv är lugn och tålmodig, eftersom barnet reagerar på förälderns sinnesstämning. Den föräldern som är mest utvilad passar bättre att sköta barnets uppvak.
  - Att uppfylla ömhetsbehovet dagtid ger en bra grund för god nattlig sömn. Håll barnet nära och lek lekar som innefattar mycket kroppskontakt.
  -Ifall barnet somnar t.ex. under amningen, väck barnet ömt till insikten att hon lyfts till den egna sängen. Det är viktigt att barnet på natten vid uppvak inser att hon är på den trygga plats där barnet somnade.
  -Barnet kan till en början reagera på sömnskolan med intensiv gråt, men klarar av de nya rutinerna när föräldrarna finns i närheten, där för att hjälpa.
  -En regelbunden dagsrutin är viktig för att sömnskolan skall lyckas.

  Metoden rekommenderas från 6 månader och kan användas oavsett om barnet sover på rygg, sida, mage, i egen säng eller samsover.

  Om barn och inlärning (fritt översatt från en föreläsning av Katja Rantala):
  "Bebisar har lätt för att lära sig och håller hårt fast vid det som de har vant sig vid. Så måste de fungera för det är det genom detta som de lär sig att bygga och få ordning på sin värld och börjar förstå den. Rutiner hjälper babyn att förstå vad som är på kommande och det gör världen trygg; babyn behöver inte vara på sin vakt mot överraskningar. Babyn lär sig på så sätt att hon fogar ihop saker som händer på samma gång eller i följd till minnessekvenser. Sådana här minnessekvenser kan barnet inte ändra på så lätt. Då barnet växer utvecklas hennes förmåga att med tankens hjälp sammanfoga saker och ting, men generellt sätt kan ett litet barn inte vara speciellt flexibelt."

  Det är alltså därför man måste upprepa, upprepa och upprepa samma handlingar. Så småningom "lär" sig barnet att det är tryggt och att mamma och pappa finns där också på natten men man måste låta det ta den tid det tar. Ungefär 3-4 dagar upp till en vecka har jag läst någonstans att det tar för barn att lära sig nya rutiner men det varierar förstås från barn till barn.

  Mera information (tyvärr bara på finska) hittas t.ex. här:
  vanhemmat.mll.fi/hoivaan_ja_kasvatan/uni/uni_tassu.php
  www.hus.fi/default.asp
  yle.fi/akuutti/arkisto2004/231104_b.htm

  ***
  Vår historia:
  Då lillen var 4 månader började han vakna hemskt ofta på natten, 10-15 uppvak per natt blev det. Efter 2 måndader gick vi på knäna av trötthet och var ganska desperata. Jag läste då om den här metoden och då lillen fyllt 6 månader och åt ordentligt med riktigt mat dagtid (morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsgröt) var det dags! Pappan tog första nätterna och då var lillen nog ledsen i perioder då han inte förstod varför han inte fick snutta som vanligt (men han var ju i alla fall trygg i pappas famn). Efter några nätter räckte det med att sätta handen på honom för att han skulle somna om. Efter ytterligare några nätter vaknade och skrek till men somnade om utan att vi behövde göra något alls. Och sedan dess har vi sovt
  ***

  Jag startar den här tråden i hopp om att någon annan kan få lika bra hjälp av metoden som vi fick!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-02-04 19:45
  Det här är så viktigt att jag vill sätta in det här i TS så att det inte "drunknar" bland alla inlägg:

  Om/då ni bestämmer er för att följa Tassmetoden - BESTÄM er då och följ samma rutin hela tiden. Ge inte dubbla budskap till barnet - då kan barnet omöjligt förstå vad som gäller! Ifall ni tänker "det här kommer knappast att fungera" - då kommer det inte att fungera. Någon natt, kanske där kring kl 4, kommer ni att ge upp och inte orka ta upp, lugna och lägga ner barnet då ni vet att det troligtvis innebär att ni igen måste ta upp, lugna och lägga ner barnet osv. Men ifall ni bestämt er, BESTÄMT att det enda som gäller på natten är att man ligger lugnt i sin säng - då kommer det att bli så, så småningom. Ert barn har ärvt sin envishet någonstans ifrån, kom ihåg det

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-02-14 11:03
  Några frågor dyker upp flera gånger och då tråden börjar vara så lång lägger jag in dem i TS så att alla hittar svaren.

  Kan man sluta nattamma och börja ha babyn att sova i egen säng på samma gång? Alla föräldrar och barn är olika så det är omöjligt att svara entydigt på den frågan. För vissa passar det att göra allt på en gång, andra vill först introducera spjälsängen som sidovagn till föräldrarnas säng, först bara tassa vid nattning och sedan börja tassa hela nätter. Gör som det känns bäst för er så blir det nog bra!

  När skall jag ta bort tassen, det är jättesvårt att veta vad "innan barnet somnar" betyder? Så här har jag svarat på den frågan: NÄR man skall sluta kan man nog bara lära sig genom trial-and-error, jag försökte sluta alltid när jag kände att han var lugn och var redo att somna i början och sedan (efter några nätter) började jag ta bort tassen genast han var lugn, och sätta tillbaks den ifall han började gråta, och ta bort den genast han var lugn... det är ett samspel där man ger så mycket tröst som behövs, varken för mycket eller för litet.

  Hur skall vi göra med nappen? Antingen eller Känner man att nappen stör mera än den gör nytta tar man bort den. Man kan också sy fast nappen med ett kort tryggt snöre i pyjamasen så att barnet själv lär sig att sätta tillbaka nappen i munnen.

  Vad skall man göra då barnet står upp i sängen och far runt? Vid nattningen kan man t.ex. göra så att man lägger ner bebisen i sängen, säger god natt och gå ut ur rummet. Sedan då bebisen blir ledsen går man in och lägger ner barnet och håller tassen på en stund, lägger ner barnet och håller tassen på en stund och lägger ner barnet och håller tassen på en stund, lägger ner... eller så börjar man genast lägga ner hålla tassen på en stund, lägga ner hålla tassen på en stund, lägga ner...

  Givetvis är ni också välkomna att komma med flera frågor i tråden

  Glöm inte bort punkt 1 i schemat (speciellt efter några nätter) det är viktigt att ge barnet en chans att själv komma till ro först innan ni börjar hjälpa till!

  Och till sist det viktigaste av allt som ModestyBlaze uttryckte så väl att jag lånar hennes ord:
  Det är viktigt att man hela tiden har siktet inställt på att göra mindre och mindre. Inte samma, då är det lätt att man fastnar där man är på någotvis och till slut blir det sämre igen. Men om man gör mindre och mindre, då har man ju "MERA" att ta till när det verkligen ÄR KRIS. Så jobba på med era mål i sikte, det är det viktiga, detta är en process. Några steg fram och något bak. Sen fortsätter man, se inte bakåt blicka bara framåt!

 • Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola
 • Äldre 30 jan 16:27
  #1

  Intressant! Låter som en bra tanke.

 • Äldre 30 jan 17:03
  #2

  Hur funkar det vid samsovning? Någon som provat det?

 • Äldre 30 jan 18:36
  #3

  Jag har testat det!
  Det funkar bra.


  mkvp skrev 2008-01-30 17:03:41 följande:
  Hur funkar det vid samsovning? Någon som provat det?
  ..därför att Annusjka redan har köpt sin solrosolja,...
 • Achwel­l
  Äldre 30 jan 20:42
  #4

  Den här åker rätt in i favoriter

  Tack didilej!


 • meja pearl
  Äldre 30 jan 22:16
  #5

  Detta låter som något som vi ska prova.

 • strålö­ga
  Äldre 30 jan 22:19
  #6

  Använder en liknande metod för mina två barn. De sover gott om nätterna.

 • Äldre 30 jan 22:25
  #7

  det påminner faktiskt ganska mycket om hur jag har försökt göra med Elise, utan att veta att det var en "metod". Men då kan det vara värt att fortsätta då kanske. Ofta blir hon dock väääääldigt ledsen o man behöver ta upp henne, steg 4, men blir tyvärr ofta lika lessen när man lägger henne igen. Och hon vaknar ff mängder med gånger varje natt (är 9 månader), sover allmänt oroligt osv...
  Men jag kommer fortsätta läsa här o försöka lite till!

 • Lequis­ha
  Äldre 30 jan 22:35
  #8

  Det här verkar vara en riktig bra "sovmetod". Mjuk och trygg utan barn som lämnas ensamma.
  Sparas absolut bland favoriter för eventuella framtida behov.
  Tack!

 • didile­j
  Äldre 31 jan 07:53
  #9

  Bo Peep skrev följande:


  Jag är hlvdöd av trött het och har bara läst lite fläckvis i tråden men har lite frågor för det ni skriver känns igen. Vi får inte sova heller och jag behöver tips. H som ldrig skrikit på nättern förut är nu arg och ledsen ibland varje timme. Sover väldigt oroligt både i egen säng och hos oss. Om jg ligger i sängen så snuttar han 76 gånger känns det som men gråter iaf inte. Men jag bliv tokig av sömnbrist. Jag måste avsluta nattammandet för jag börjar jobba nästa vecka.

  Mina frågor:

  Hur gör ni på dagrna? Är det stenhårda tider för sömn och mat? Somnr bebben själv i sängen på dan? På kvällen? Hur ser era rutiner ut? Hur mycket/när ammar ni? Om bebben är ledsen på natten tar ni upp då?

  Vi har kastat nappen och flyttat ut spjälisen med flyttat tillbaka den igen då pappa inte pallade att gå upp, in i nästa rum och stå i kallingarna och vyssja 25 ggr per natt.

  Han äter bara en skvätt välling innan han somnar.
  Vi följde tassmetoden på natten och kvällen (slutade alltså nattamma). På dagarna försökte jag hålla mat och sovtider så gott det gick men i början då nätternas längd varierade lite var man förstås tvungen att anpassa tiderna lite. Sedan då nätterna blev ganska lika långa föll det sig naturligt att äta t.ex. samma tider varje dag.
  Våra rutiner ser ut ungefär så här:
  (klockslagen är ungefärliga men de ger i alla fall en fingervisning om hur våra dagar ser ut...)
  7 morgon, ammar efter att vi klätt på oss och bäddat sängarna
  ~8.30 morgongröt
  9 - 10.30 sover ute i vagnen
  11 lunch, ammar efteråt
  13 - 14 sover ~45 min ute i vagnen
  14 mellanmål, ammar efteråt
  16-17 sover ~45 min inne/ute i vagnen
  17 middag, ammar efteråt
  19 kvällsgröt
  20 ammar och lägger gossen i säng

  Hoppas att du fick något tips du kan använda dig av!
 • didile­j
  Äldre 31 jan 08:11
  #10

  Villrådig skrev följande:


  didilej: Tack för tipset!

  Har läst massor om olika metoder men inte detta.

  Några frågor dock. När ni väl fått barnet att somna om, hur länge sov h*n då?

  Jag brukar göra som du skrev, dvs lägga handen på och om det är i början av sovperioden så somnar han om. Bara det att han sover max 30 minuter.. Har han sovit i tre timmar (vilket är massor..) är det jättesvårt att få honom att somna om. Kan ta en timme..och då sover han bara 10-15 minuter..
  Ammar jag honom då sover han iallafall 3 timmar till.

  Dvs under de perioder han sover "bra". Vilket han inte gör nu..nu är det ju en gång i timmen.

  Sen undrar jag..när man väl genomfört "kuren", består den då? Eller måste man fortsätta.. dvs om han skulle somna i min säng någon natt. Är det förstört då?

  Ska försöka samla energi för att genomföra förändringen..jag är ensam så det blir väl till o vagga bäbisen med sprängfyllda bröst.. kanske inte funkar?
  Övertyga dig själv om att en 10 månaders bebis som äter bra på dagen inte behöver mat nattetid och håll sedan det i bakhuvudet Iom att han är van att äta på natten kommer han säkert att vara lite hungrig de första nätterna, men kompenserar det snabbt genom att äta mera dagtid i stället. Håll också lite koll på lurarna dagtid. En bebis behöver ett visst antal timmar sömn per dygn och blir för många av de timmarna dagtid "räcker" de inte till till natten.

  De första nätterna ÄR tuffa, det är ju ett väl inarbetat mönster man måste bryta och lära in att barnet är tryggt och skall sova.

  För oss blev sömnperioderna långsamt längre, dvs han klarade av att "skarva" på egen hand. De första nätterna vaknade han lika ofta som vanligt dvs med 20 - 60 min mellanrum men det blev som sagt hela tiden längre sömnpass och efter 1½ vecka sov han 11 h.

  Kuren består iom att barnet lär sig att det är tryggt och "vågar" sova. Skulle det bli återfall (t.ex. på en resa) fortsätter man med samma lugna, trygga rutin.

  Det går nog bra också för mammor att genomföra kuren! Pappor är på det viset bra att barnet VET att de inte kan få mjölk därifrån men att en pappa är tillgänglig är inget krav. Visst var det jobbigt också för mig som mamma att ta bort nattmålen på en gång och jag var nog tvungen att massera ut lite mjölk de första nätterna men sedan anpassade mjölkproduktionen sig

  Lita på dig själv så överför du den trygga känslan också till barnet
Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola
Logga in
Bli medlem