• didile­j
    Äldre 30 Jan 16:12
    302595 visningar
    1692 svar
    1692
    302595

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    I den här tråden diskuterar vi Tassmetoden (fi. Tassuhoito).

    Tassmetoden introducerades i Finland för ungefär 10 år sedan i Finland av psykologen Katja Rantala. Den är dock ursprungligen utvecklad av Dr Klaus Minde på McGill universitetet i Montreal. Grundtanken med metoden är att lugna barnet och få barnet *redo att somna* men att barnet sedan skall somna på egen hand. Tanken med att man sätter handen ("tassen") på är ursprungligen hämtad från djurvärlden - också djurhonor lugnar ju sina ugnar genom att sätta tassen stadigt på sin unge Därifrån kommer alltså namnet! Modellen rekommenderas av bl.a. Helsingfors sjukvårdsdistrikt och Mannerheims barnskyddsförbund.

    Så här fungerar det:
    Alltid då barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man följande rutin:
    1) Lyssna först av gråten; är där pauser? tystnar den av sig själv? Ifall gråten blir mera intensiv fortsätt till steg 2
    2) Sätt handen stadigt på magen/bröstkorgen/ryggen/sidan beroende på hur barnet sover; visa alltså att pappa/mamma är här men du skall sova nu. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 3.
    3) Smek barnet med stadiga, rytmiska, lugnande rörelser. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 4.
    4) Ta upp barnet i famnen och höll tight upprätt intill kroppen samt ifall barnet är hemskt ledset smek ryggen med stadiga, rytmiska och lugnande tag. Sätt ner i sängen genast då barnet är lugnt men innan det har hunnit somna. Behöll handen på en stund så att barnet känner att du är där.

    Ha med en snuttefilt alltid då barnet är i famnen som ni sedan sätter t.ex. mot barnets kind då ni lägger ner barnet i sängen. Snuttefilten funderade alltså som trygghetsöverförare.

    För att sömnskolan skall lyckas gäller det att:
    - du själv är lugn och tålmodig, eftersom barnet reagerar på förälderns sinnesstämning. Den föräldern som är mest utvilad passar bättre att sköta barnets uppvak.
    - Att uppfylla ömhetsbehovet dagtid ger en bra grund för god nattlig sömn. Håll barnet nära och lek lekar som innefattar mycket kroppskontakt.
    -Ifall barnet somnar t.ex. under amningen, väck barnet ömt till insikten att hon lyfts till den egna sängen. Det är viktigt att barnet på natten vid uppvak inser att hon är på den trygga plats där barnet somnade.
    -Barnet kan till en början reagera på sömnskolan med intensiv gråt, men klarar av de nya rutinerna när föräldrarna finns i närheten, där för att hjälpa.
    -En regelbunden dagsrutin är viktig för att sömnskolan skall lyckas.

    Metoden rekommenderas från 6 månader och kan användas oavsett om barnet sover på rygg, sida, mage, i egen säng eller samsover.

    Om barn och inlärning (fritt översatt från en föreläsning av Katja Rantala):
    "Bebisar har lätt för att lära sig och håller hårt fast vid det som de har vant sig vid. Så måste de fungera för det är det genom detta som de lär sig att bygga och få ordning på sin värld och börjar förstå den. Rutiner hjälper babyn att förstå vad som är på kommande och det gör världen trygg; babyn behöver inte vara på sin vakt mot överraskningar. Babyn lär sig på så sätt att hon fogar ihop saker som händer på samma gång eller i följd till minnessekvenser. Sådana här minnessekvenser kan barnet inte ändra på så lätt. Då barnet växer utvecklas hennes förmåga att med tankens hjälp sammanfoga saker och ting, men generellt sätt kan ett litet barn inte vara speciellt flexibelt."

    Det är alltså därför man måste upprepa, upprepa och upprepa samma handlingar. Så småningom "lär" sig barnet att det är tryggt och att mamma och pappa finns där också på natten men man måste låta det ta den tid det tar. Ungefär 3-4 dagar upp till en vecka har jag läst någonstans att det tar för barn att lära sig nya rutiner men det varierar förstås från barn till barn.

    Mera information (tyvärr bara på finska) hittas t.ex. här:
    vanhemmat.mll.fi/hoivaan_ja_kasvatan/uni/uni_tassu.php
    www.hus.fi/default.asp
    yle.fi/akuutti/arkisto2004/231104_b.htm

    ***
    Vår historia:
    Då lillen var 4 månader började han vakna hemskt ofta på natten, 10-15 uppvak per natt blev det. Efter 2 måndader gick vi på knäna av trötthet och var ganska desperata. Jag läste då om den här metoden och då lillen fyllt 6 månader och åt ordentligt med riktigt mat dagtid (morgonmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsgröt) var det dags! Pappan tog första nätterna och då var lillen nog ledsen i perioder då han inte förstod varför han inte fick snutta som vanligt (men han var ju i alla fall trygg i pappas famn). Efter några nätter räckte det med att sätta handen på honom för att han skulle somna om. Efter ytterligare några nätter vaknade och skrek till men somnade om utan att vi behövde göra något alls. Och sedan dess har vi sovt
    ***

    Jag startar den här tråden i hopp om att någon annan kan få lika bra hjälp av metoden som vi fick!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-02-04 19:45
    Det här är så viktigt att jag vill sätta in det här i TS så att det inte "drunknar" bland alla inlägg:

    Om/då ni bestämmer er för att följa Tassmetoden - BESTÄM er då och följ samma rutin hela tiden. Ge inte dubbla budskap till barnet - då kan barnet omöjligt förstå vad som gäller! Ifall ni tänker "det här kommer knappast att fungera" - då kommer det inte att fungera. Någon natt, kanske där kring kl 4, kommer ni att ge upp och inte orka ta upp, lugna och lägga ner barnet då ni vet att det troligtvis innebär att ni igen måste ta upp, lugna och lägga ner barnet osv. Men ifall ni bestämt er, BESTÄMT att det enda som gäller på natten är att man ligger lugnt i sin säng - då kommer det att bli så, så småningom. Ert barn har ärvt sin envishet någonstans ifrån, kom ihåg det

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-02-14 11:03
    Några frågor dyker upp flera gånger och då tråden börjar vara så lång lägger jag in dem i TS så att alla hittar svaren.

    Kan man sluta nattamma och börja ha babyn att sova i egen säng på samma gång? Alla föräldrar och barn är olika så det är omöjligt att svara entydigt på den frågan. För vissa passar det att göra allt på en gång, andra vill först introducera spjälsängen som sidovagn till föräldrarnas säng, först bara tassa vid nattning och sedan börja tassa hela nätter. Gör som det känns bäst för er så blir det nog bra!

    När skall jag ta bort tassen, det är jättesvårt att veta vad "innan barnet somnar" betyder? Så här har jag svarat på den frågan: NÄR man skall sluta kan man nog bara lära sig genom trial-and-error, jag försökte sluta alltid när jag kände att han var lugn och var redo att somna i början och sedan (efter några nätter) började jag ta bort tassen genast han var lugn, och sätta tillbaks den ifall han började gråta, och ta bort den genast han var lugn... det är ett samspel där man ger så mycket tröst som behövs, varken för mycket eller för litet.

    Hur skall vi göra med nappen? Antingen eller Känner man att nappen stör mera än den gör nytta tar man bort den. Man kan också sy fast nappen med ett kort tryggt snöre i pyjamasen så att barnet själv lär sig att sätta tillbaka nappen i munnen.

    Vad skall man göra då barnet står upp i sängen och far runt? Vid nattningen kan man t.ex. göra så att man lägger ner bebisen i sängen, säger god natt och gå ut ur rummet. Sedan då bebisen blir ledsen går man in och lägger ner barnet och håller tassen på en stund, lägger ner barnet och håller tassen på en stund och lägger ner barnet och håller tassen på en stund, lägger ner... eller så börjar man genast lägga ner hålla tassen på en stund, lägga ner hålla tassen på en stund, lägga ner...

    Givetvis är ni också välkomna att komma med flera frågor i tråden

    Glöm inte bort punkt 1 i schemat (speciellt efter några nätter) det är viktigt att ge barnet en chans att själv komma till ro först innan ni börjar hjälpa till!

    Och till sist det viktigaste av allt som ModestyBlaze uttryckte så väl att jag lånar hennes ord:
    Det är viktigt att man hela tiden har siktet inställt på att göra mindre och mindre. Inte samma, då är det lätt att man fastnar där man är på någotvis och till slut blir det sämre igen. Men om man gör mindre och mindre, då har man ju "MERA" att ta till när det verkligen ÄR KRIS. Så jobba på med era mål i sikte, det är det viktiga, detta är en process. Några steg fram och något bak. Sen fortsätter man, se inte bakåt blicka bara framåt!

  • Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola
  • Ë n i g m a
    Äldre 4 Feb 21:37
    #91
    Saandraa skrev 2008-02-04 21:23:49 följande:
    Enigma - "Så här fungerar det:Alltid då barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man följande rutin:1) Lyssna först av gråten; är där pauser? tystnar den av sig själv? Ifall gråten blir mera intensiv fortsätt till steg 22) Sätt handen stadigt på magen/bröstkorgen/ryggen/sidan beroende på hur barnet sover; visa alltså att pappa/mamma är här men du skall sova nu. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 3.3) Smek barnet med stadiga, rytmiska, lugnande rörelser. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 4.4) Ta upp barnet i famnen och höll tight upprätt intill kroppen samt ifall barnet är hemskt ledset smek ryggen med stadiga, rytmiska och lugnande tag. Sätt ner i sängen genast då barnet är lugnt men innan det har hunnit somna. Behöll handen på en stund så att barnet känner att du är där."
    jo tack:)

    d läste jag i ts, men nu struntade vi i steg 4, å hon somnade efter 35 min smek på magen/bröstet.

    kändes inte läge å lyfta - hon grät inte i panik, utan mer stilla gråt med pauser....

    nu sover hon

    fasar dock för natten, då kommer d bli värre
  • didile­j
    Äldre 5 Feb 07:05
    #92

    Ënigma - hoppas att ni överlevt natten !


    Mymlan79 skrev 2008-02-04 20:30:52 följande:
    Hej,Här är en som halvhjärtat prövat tassmetoden med dåligt resultat. Frågar därför nu om råd hur man skall gå till väga. Dottern (7 mån gammal) härjar runt i sängen då man lämnar henne ensam. Detta kan pågå i över en timme, sen blir det hysteriskt gråt. Fast jag lägger henne sömnig/då hon håller på att somna, så stökar hon omkring, ställer sig upp och stå i sängen etc. ända tills man kommer in och lugnar ner henne. Hur skall man göra med en som inte kan lugna sig över huvudtaget? Är det meningen att hon skall matta ut sig de första kvällarna ensam eller? Dottern somnar oftast brevid mig. Tidigare samsov vi hela natten, men nu lyfter vi henne i spjälsäng då hon somnat av säkerhetsskäl, så att hon inte faller ner på golvet då hon vaknar.
    Mymlan79 - Jag är ju ingen expert, och ifall någon annan har några andra tankar - svara gärna!
    Hur gör ni då ni lugnar henne? Hur tror du att det skulle bli ifall hela tiden var med i rummet och satt bredvid hennes säng och höll tassen på och visade att ni nu då det är det natt då skall man ligga ner i sängen och vara lugn? Viktigt är ju också förstås att barnet är lagom trött till natten, för oss har jag märkt att gossen behöver åtminstone 3 timmar vakentid före det är dags för nattning samt ungefär 3 h vila dagtid då han sover 11 h på natten. Alternativet är förstås att lägga henne, låta henne "härja" tills hon är tillräckligt trött och verkligen vill somna (dvs blir ledsen och inte vill fara runt längre) och då kommer du in hjälper henne att komma till ro. Inte att somna, utan att komma till ro. Vad tror du om dessa alternativ?
  • Jiiipp­piii
    Äldre 5 Feb 07:28
    #93

    För er som provat och det fungerat, lär sig inte bebisen att bli upplyft? Jag menar att det snart förstår att det lönar sig att gråta för då får man komma upp i famnen..?

    Hur många nätter tog det för er innan det blev bättre? Hur lång tid tog det då att lugna, få bebisen att somna om?

    Tycker det verkar vara en bra metod och vi behöver göra nåt åt nätterna då lillan vaknar för ofta och vill äta varje gång men jag vill helst veta så mycket som möjligt först...

  • Ë n i g m a
    Äldre 5 Feb 07:34
    #94

    GODMORGON

    här  har ni en utvilad tjej Min underbara man tog hela natten vilket visade sig inte vara så farligt ändå.

    Han nattade henne mellan 20:40 och 21:20 ungefär. Vi beslöt oss för att hoppa steg 4 som sagt, eftersom hon var så pass lugn i gråtet.

    Nästa gång vaknade hon kl.03, och då hade min man klappat/smekt henne i 20 min, sen somnade om hon...

    och vet ni...

    hon sover fortfarande....

    vågar man hoppas på att d blir lika bra i natt?

  • villrå­dig
    Äldre 5 Feb 08:48
    #95

    Nä men wow! Jag måste bara fråga..hur ofta brukar hon vakna annars???

    Ë n i g m a skrev 2008-02-05 07:34:51 följande:


    GODMORGONhär  har ni en utvilad tjej Min underbara man tog hela natten vilket visade sig inte vara så farligt ändå.Han nattade henne mellan 20:40 och 21:20 ungefär. Vi beslöt oss för att hoppa steg 4 som sagt, eftersom hon var så pass lugn i gråtet.Nästa gång vaknade hon kl.03, och då hade min man klappat/smekt henne i 20 min, sen somnade om hon...och vet ni...hon sover fortfarande....vågar man hoppas på att d blir lika bra i natt?
  • didile­j
    Äldre 5 Feb 09:04
    #96

    Jiiipppiii skrev 2008-02-05 07:28:07 följande:


    För er som provat och det fungerat, lär sig inte bebisen att bli upplyft? Jag menar att det snart förstår att det lönar sig att gråta för då får man komma upp i famnen..?
    Jiiipppiii - Visst lär sig barnet att det får komma i famnen om det är riktigt ledset och oroligt, men så tycker jag att det skall vara också Iom att man alltid lägger ner barnet då barnet lugnat sig men fortfarande är vaket lär sig/inser ju barnet också att läget är under kontroll; att sängen är trygg och att mamma/pappa finns till hands ifall det behövs. Så tänker jag i alla fall
  • didile­j
    Äldre 5 Feb 09:06
    #97

    Äh, jag glömde ju: Ënigma - härligt att natten gick så fint

  • Ë n i g m a
    Äldre 5 Feb 09:19
    #98
    villrådig skrev 2008-02-05 08:48:09 följande:
    Nä men wow! Jag måste bara fråga..hur ofta brukar hon vakna annars???Ë n i g m a skrev 2008-02-05 07:34:51 följande:
    Ja, vi har inte haft det så jobbigt som vissa andra, men en jobbig natt har kunnat se ut såhär:

    somna kl.21....vakna vid 23, 02, 05 och varje gång funkar endast välling eller vatten.

    en annan natt kan det vara 2 uppvak........
  • Ë n i g m a
    Äldre 5 Feb 09:20
    #99

    det som kändes bäst var att hon trots allt somnade med smek.....jag trodde hon skulle bli argare och argare och tillslut kräkas eller nåt...(då skulle vi lyft upp för länge sen men ni fattar)

    men hon blev tillslut lugn av steg.3 - smek....!!! :) så skönt....

  • Mymlan­79
    Äldre 5 Feb 10:22

    Tack för dina tips didlej. Vi har faktiskt prövat detdär med att ligga brevid hennes säng, men det har resulterat i att hon står och glor på mig hur länge som helst eller försöker nå mig genom spjälorna. Jag skall i varje fall prova dethär pånytt. Problemet ligger säkert också i att jag börjar bli smått nervös då hon inte somnat på 1 timme då hon lätt somnar på 20 min om hon ligger brevid mig. Men jag antar att det beror på att hon inte är van att somna ensam...

    Som bakgrund kan jag berätta att vår dotter blev en "natt-trasslare" vid ca 4 mån. Då började hon vakna varannan timme och det har pågått sedan dess (nu är hon snart 8 mån). Emellanåt sover hon ett pass på 3-4 timmar. Ganska ofta behöver hon bröstet för att somna om, men inte alltid. Hon diagnostiserades med mjölkallergi förra veckan och det verkar nu efter att jag själv varit utan mjölk i 1,5 v (ammar ännu) att nätternä är lugnare, så kanske en del uppvak har haft att göra med allergin. Dottern har vaknat nu de senaste nätterna ungefär kl. 22, 00, 03, 05, 07. Hon sover natt ungefär mellan 20-21 till 8 på morgonen.

Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola