• LALLA1

    Vi med högt FSH

    Dags för ny tråd igen! Hoppas ni hittar hit:

    Här samlas vi tjejer som fått besked om att vi har ett FSH som stigit över gränsen för det normala (10). Vi stöttar varandra genom besked och behandlingar av olika slag, utbyter tips och information, glädjs och gråter med varann. En del av oss har hängt ihop härinne en längre tid och våra tidigare trådar finns länkade längst ner. Många har lyckats bli gravida (spontant eller genom ivf), en del kämpar med behandlingar och andra har valt andra vägar. Alla är lika välkomna!

    Högt FSH ingår i diagnosen "oförklarlig barnlöshet", dvs. det är inte omöjligt att bli gravid men det kanske tar lite längre tid Vi ger inte upp i vår kamp för att få en även om vår väg dit kan bli en annan än den "normala"!

    Ett förhöjt FSH kan vara ett tecken på att man är på väg in i ett för tidigt klimakterium. Ofta är man iaf mer svårstimulerad än "normala" kvinnor, vilket beror på att ett högt FSH signalerar att äggstockarna är lite latare, trögare, svårstartade... och det kan vara svårt att stimulera fram många ägg. Unga kvinnor (iaf under 35) som har högt FSH ska dock oftast inte ha problem med äggkvaliteten utan det är kvantiteten som är bekymret. Det är helt enkelt glesare mellan guldäggen! Vad det förhöjda värdet beror på vet forskningen inte säkert, men orsakerna KAN vara t.ex. endometrios (som förstört äggstocksvävnad eller pga att man opererat bort delar av äggstockarna), genetiska (andra släktingar har också hamnat i ett tidigt klimakterium) eller så har något skett under fosterutvecklingen så att man fötts med färre ägganlag än andra (t.ex. pga infektion under ett kritiskt skede).

    Det är svårt att hitta info om FSH på svenska sajter och många som tittar in har inte heller fått veta nånting vettigt av sina läkare. I våra tidigare trådar (se länkar nedan) har vi samlat länkar till främst amerikanska sajter där det finns mer information att få. Det är dock värt att minnas att olika labb och olika kliniker mäter FSH enligt olika skalor och det går inte alltid att jämföra sina egna värden med tabeller etc. (Gäller främst amerikanska sajter.)

    Ett viktigt test för att mäta hur stora chanser man har trots ett förhöjt FSH är det s.k. klomifentestet (eng. Clomifen Challenge Test=CCT) där man först mäter FSH cd 3, äter Pergotime dag 5-9 och mäter FSH igen cd 10. Ett värde som dag 10 hållits kvar på samma nivå som dag 3, eller ännu hellre sjunkit, tyder på att äggstockarna är mottagliga för stimulering. Ett stigande värde ger en vink om att äggstockarna troligtvis är mer eller mindre svårstimulerade.

    Del 1:
    www.familjeliv.se/Forum-7-134/m13410282.html

    Del 2:
    www.familjeliv.se/Forum-7-134/m16049831.html

    Del 3:
    www.familjeliv.se/Forum-7-34/m19532117.html* * If what you have is all you can get - just keep on trying - it just ain´t happened yet! * *

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-10-20 13:19:14:
    Del 4:
    www.familjeliv.se/Forum-7-34/m23023753.html

    Star denna tråd igendå jag själv fått veta att jag har högt FSH och vill byta erfarenheter med er som är i samma situation. Hoppas ni hänger med!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-04-24 11:02
    www.familjeliv.se/Forum-7-128/m29347053.html

  • Svar på tråden Vi med högt FSH
  • LALLA1

    Hej på er. Tänkte berätta lite om mig och mitt problem.

    Jag är snart 31 år och har en dotter på 2 år som kom till vi IVF. Vårt problem då var/är att jag har lite höga värden av hormonet prolaktin detta har jag medicinerats för osv men vi blev inte gravida på naturlig väg så det blev IVF. Nu när vi vill ha syskon var tanken att det skulle bli en ny IVF, vi fick inga ägg till frysen förra gången så vi måste göra om allt igen. Så nya prover skulle tas där det visade sig att mitt FSH-värde var högt alltså 18, gränsen går vi 11. Vad detta innebär vet jag inte och vad kommer att hända nu är äggstockarna helt slut eller vad? Är det någon som vet om detta kan vara ett samband med min höga prolaktin värden? Högt prolaktin innebär att man har ingen ägglossning då kroppen "tror" att man är gravid fast man inte är det. Kan det vara så att FSH värdet och prolaktinet "hänger" ihop? Ja nu letar jag efter svar jag vet men är så orolig att detta är kört nu... Hoppas att ni som är i liknande situation vill var med här.

  • Apelsinblom

    Hej Lalla1!

    Jag har också ett ngt högt FSH - du kan läsa om min situation i min presentation.
    Jag tog ett nytt prov nu i veckan och låg då fortfarande på 12. Hade gärna sett att det sjunkit lite sen sist men får väl samtidigt vara glad att det i alla fall inte ökat.

    Jag tog även AMH-prov (anti-Muller hormon) som visar hur pass bra äggreserv man har i äggstockarna och det resultatet väntar jag fortfarande på med stor bävan!!!! Om min läkare anser att mina värden är OK samt att mina äggstockar verkar mottagliga för hormonstimulering påbörjar vi förhoppningsvis IVF i mars.

    Jag tror inte att dina äggstockar är helt slut! Ett förhöjt FSH indikerar dock att äggstockarna börjar bli trötta och att ev äggreserven är sämre. Det kan alltså bli svårare att stimulera fram många fina ägg under en IVF-behandling.
    Vad gäller sambandet med ett förhöjt prolaktinvärde har jag tyvärr ingen aning.

    Vad har din läkare sagt? Hur ska ni gå vidare i behandlingen?

    Förstår verkligen din oro! Jag känner likadant. Jag har liksom trott att vi skulle ha goda chanser med IVF i alla fall men när jag fick beskedet om förhöjt FSH och trötta äggstockar rasade min värld. Nu försöker jag dock vara optimistisk, det hjälper mig mkt att läsa om andra tjejer med högre FSH som faktiskt lyckats, men samtidigt försöker jag acceptera tanken på att jag kanske aldrig blir gravid. Det är tungt!

    Hoppas du får positiva besked från din läkare om fortsatta behandlingar! Lycka till!!

  • LALLA1

    Hej apelsinblom. Mitt FSH värde ligger på 18!!!!! Det som händer nu är att jag ska ta ettnytt prov cykeldag 3 för att dag 5 börja med pergotime och den dag 10 ta nytt prov. Och visar det att det fortfarande ligger högt eller högra så vet jag inte alls vad som händer. jag hamnde nog i lite chock då jag pratade med min läkare jag hörde bara högt FSh och sämre/ingen cnans till äggstimulans vid IVF. Så ja lyssnade nopg inte riktigt klart där på slutet.Vet du om det finn snågot man kan göra för att FSH -värdet kan sjunka?

  • Apelsinblom

    Hej igen!

    Vad jag har förstått så kan FSH variera från månad till månad. Håller tummarna för att ditt FSH är lägre/normalt vid nästa mätning - då måste det ju finnas lite kraft kvar i dina äggstockar! Läkarna utgår dock rätt mkt från det högsta FSH värdet, det har ju tyvärr gett en viss indikation även om det kanske bara var tillfälligt.
    Tyvärr känner jag inte till några mirakelknep för att sänka FSH. Jag har försökt hitta olika metoder på nätet men det är rätt dystra besked. Vet dock många tjejer som provat allt från hälsokost till akupunktur och hos vissa har det gett resultat. Jag provade vetegräs i 2 mån, hade läst att det skulle kunna sänka FSH, men som sagt - senaste mätningen var densamma som i november :( Men alla tips är välkomna så låt mig gärna veta om du hittar bra info! Titta på de gamla trådarna, där fanns en del tips!

    Jag lever dock vidare på hoppet att det trots mitt FSH finns några guldägg kvar. Problemet för läkarna är nog att hitta rätt stimuleringsmetod för att locka fram just de äggen.... Mina folliklar har tendens att växa alldeles för mkt pga FSH och bli cystor innan jag ens hunnit blinka :( Och de cystorna förhindrar i sin tur övriga folliklar att växa till sig. Eländes elände.

  • Primrose

    Jag har också tidigare haft för hög prolaktinnivå pga ett microadenom på hypofysen. Jag medicinerar sedan 3,5 år tillbaka med Bromokriptin (t ex Pravidel). För 1,5 år sedan (då jag var 41,5 år) låg mitt FSH på 5 så jag tror knappast prolaktin och FSH hänger samman. På de 1,5 åren som gått sedan dess har jag gått igenom två bekräftade och ett obekräftat MF och två misslyckade IVF-försök. Jag ska vid min nästa mens kolla FSH igen. Jag har också gjort AMH testet som visade på "normala värden för din ålder", vilket jag inte riktigt vet vad det innebär annat än att jag inte var på väg in i klimakteriet.

  • Tracy

    Hej,
    toppen att du startade upp en ny FSH-tråd! Fick själv besked att mitt var för högt för ett år sedan. Gjorde samma test som du, Lalla, klomifentest, men med dåligt resultat. Mitt FSH hoppar mycket från gång till gång, som "bäst" har jag haft 9,8, som värst 34 har jag för mig. Har inte kollat AMH-värdet, är det rutin där ni går eller fick ni fråga?
    Inget IVF för oss tyvärr, så vi ställde oss i kö för äggdonation med en gång. Nu är det vår tur om bara några veckor!

  • LALLA1

    Hej på er! Ja en ny vecka är här och mina grubblerier fortsätter.

    TracyC. Om jag får fråga, eftersom dina värden hoppat upp och ner har man inte velat prova att stimulera ens när det var ganska Ok jag menar 9,8 ligger ju under gränsvärdet för en IVF?

    Är det någon som ve hur det kommer sig att FSH värdet kan variera så pass månad till månad? När vi gjorde vår IVF -05 baserades FSH-värdet på ett test som gjordes sommaren -04 som då var 3,4 och då hade ju kunnat ändra sig till när vi gjorde vår IVF. Så här i efterhand kan man nog säga att jag var svårstimulerad då jag bara fick ut 4 ägg, varav 3 befruktades och ett var så pass bra som vi fick tillbaka och det resulterade i dotter. Jag är jättelycklig för vår dotter men vi vill ju gärna ha syskon och äggdonation ligger jättelångt borta för min del just nu.

    Det känns ju som att vi har jätterproblem om FSH-värdet var detsamma när vi gjorde IVFen pga att vi fick ut så några ägg och värdet ändå var OK.

  • Primrose

    TracyC: Då jag gjorde AMH testet sommaren -07  påstod sig Fertilitetscentrum i Stockholm vara den enda kliniken i Sverige som uförde testet. De skickade blodproven till England och fick svaren därifrån. Jag betalade 2.500:- för det. Men det kan ju ha ändrats nu så att fler kliniker gör det - men det är knappast rutin.

  • Tracy

    Primrose: Hm, det känns ju verkligen värt att testa...
    Lalla1: Ingen aning varför det hoppar så mycket men det ska tydligen vara ett tecken på att äggstockarna är på väg att tagga ner i alla fall. 9,8 är ju rätt bra och ett tag trodde vi att vi skulle få göra IVF också. Men så bestämde de att vi skulle göra klomifentestet och utifrån det resultatet gå vidare, och eftersom mitt FSH steg en bra bit då, så bestämde de att äggdonation var bättre för oss. De sa att det var risk att vi "körde slut" på äggstockarna i så fall och med det den lilla chans som ändå finns att det ska funka på naturlig väg. Fast jag tror att det har med ekonomi att göra också - bättre att lägga pengarna på någon som har större chans att lyckas. Så tror jag de resonerar i alla fall. Hursomhelst, det finns ju solskenshistorier också! De som lyckas trots jättehögt FSH. Så bara för att det inte går för den ena så kan det ju gå för den andra. Och du har ju lyckats förut trots allt, det låter som ett bra bra tecken!

Svar på tråden Vi med högt FSH