• Apelsinblom

    Vi med högt FSH

    Hej Lalla1!

    Jag har också ett ngt högt FSH - du kan läsa om min situation i min presentation.
    Jag tog ett nytt prov nu i veckan och låg då fortfarande på 12. Hade gärna sett att det sjunkit lite sen sist men får väl samtidigt vara glad att det i alla fall inte ökat.

    Jag tog även AMH-prov (anti-Muller hormon) som visar hur pass bra äggreserv man har i äggstockarna och det resultatet väntar jag fortfarande på med stor bävan!!!! Om min läkare anser att mina värden är OK samt att mina äggstockar verkar mottagliga för hormonstimulering påbörjar vi förhoppningsvis IVF i mars.

    Jag tror inte att dina äggstockar är helt slut! Ett förhöjt FSH indikerar dock att äggstockarna börjar bli trötta och att ev äggreserven är sämre. Det kan alltså bli svårare att stimulera fram många fina ägg under en IVF-behandling.
    Vad gäller sambandet med ett förhöjt prolaktinvärde har jag tyvärr ingen aning.

    Vad har din läkare sagt? Hur ska ni gå vidare i behandlingen?

    Förstår verkligen din oro! Jag känner likadant. Jag har liksom trott att vi skulle ha goda chanser med IVF i alla fall men när jag fick beskedet om förhöjt FSH och trötta äggstockar rasade min värld. Nu försöker jag dock vara optimistisk, det hjälper mig mkt att läsa om andra tjejer med högre FSH som faktiskt lyckats, men samtidigt försöker jag acceptera tanken på att jag kanske aldrig blir gravid. Det är tungt!

    Hoppas du får positiva besked från din läkare om fortsatta behandlingar! Lycka till!!

  • Apelsinblom

    Hej igen!

    Vad jag har förstått så kan FSH variera från månad till månad. Håller tummarna för att ditt FSH är lägre/normalt vid nästa mätning - då måste det ju finnas lite kraft kvar i dina äggstockar! Läkarna utgår dock rätt mkt från det högsta FSH värdet, det har ju tyvärr gett en viss indikation även om det kanske bara var tillfälligt.
    Tyvärr känner jag inte till några mirakelknep för att sänka FSH. Jag har försökt hitta olika metoder på nätet men det är rätt dystra besked. Vet dock många tjejer som provat allt från hälsokost till akupunktur och hos vissa har det gett resultat. Jag provade vetegräs i 2 mån, hade läst att det skulle kunna sänka FSH, men som sagt - senaste mätningen var densamma som i november :( Men alla tips är välkomna så låt mig gärna veta om du hittar bra info! Titta på de gamla trådarna, där fanns en del tips!

    Jag lever dock vidare på hoppet att det trots mitt FSH finns några guldägg kvar. Problemet för läkarna är nog att hitta rätt stimuleringsmetod för att locka fram just de äggen.... Mina folliklar har tendens att växa alldeles för mkt pga FSH och bli cystor innan jag ens hunnit blinka :( Och de cystorna förhindrar i sin tur övriga folliklar att växa till sig. Eländes elände.

  • Apelsinblom

    TracyC: det var min läkare som bestämde att jag skulle göra AMH-test. Jag bor inte i Sverige, har min gyn i Frankrike - verkar vara rätt vanligt med AMH-test för kvinnor med högt FSH innan man påbörjar IVF.
    Fick för övrigt svar häromdagen; katastrofalt resultat! Så dåligt att det ska kontrolleras igen. Bådar inte gott :(

    Jag har inte fått göra klomifentest. Förstår det som att min läkare går mer efter AMH resultatet.

  • Apelsinblom

    Hej tjejer!

    Bubblare: vad bra att du får prova stimulering med Menopur! Hur kommer det att funka rent konkret? Om du svarar bra på behandlingen, kommer ni då att göra en insemination eller prova hemma eller kan det rent av bli sexförbud om det visar sig vara mirakelkuren för din äggproduktion? Lycka till och berätta gärna hur det går!

    MM: vad tråkigt att ni fått avbryta era IVF försök, det måste kännas så oerhört frustrerande att inte kunna fullfölja en hel behandling. Provade ni olika behandlingar vid de olika tillfällena? Kanske finns det ngt annat att prova som kan göra det värt att orka med en IVF till.
    Förstår så väl dina tankar kring hur ni ska gå vidare nu. Sedan mitt AMH-test visade att jag knappt har ngn äggreserv kvar har luften totalt gått ur mig och nu sitter jag här med mina funderingar. Vet inte längre om jag orkar kämpa vidare med så dåliga förutsättningar. Det snurrar rejält i knoppen just nu och jag vet inte riktigt vad jag vill eller hur mycket jag orkar.

    Styrkekramar till er alla!
    A

  • Apelsinblom

    Hej tjejer!

    Aha Bubblare, så om du svarar bra på Menopurbehandlingen så blir det äggplock och IVF med en gång? Det är ju strålande!! Känner så väl igen det där med för stora äggblåsor/cystor som först måste försvinna, grrr! Tååååålaaaaamoooood och LYCKA TILL!

    Primrose - hoppas ditt högre FSH bara var en svit efter din IVF och att din kropp snart är tillbaka i normalt tillstånd. Och klart att det inte är kört - ägglossning på gång - kanske sker det just denna månad :)

    Tickan, vad jag har förstått så är det inte högt FSH som är orsaken till trötta äggstockar utan tvärtom så att säga. Trötta äggstockar får kroppen att producera mer och mer FSH för att hjälpa folliklarna att utvecklas. Och av egen erfarenhet vet jag att FSH kan förändras mkt på bara ett år :(
    Det är ju tyvärr ett faktum att vi kvinnors fertilitet sjunker med åren så jag tror personligen att trötta äggstockar beror mkt på det. Har du fått din äggreserv kollad? Det kanske kan ge svar på varför dina äggstockar är så svårstimulerade. Mitt AMH test visade att jag har väldigt dålig äggreserv kvar vilket betyder att jag vid en ev IVF antagligen kommer att ha svårt att få fram många/bra ägg.

    LALLA1 - hoppas din pergobehandling går bra den här månaden!!

  • Apelsinblom

    Tickan, du är inte alls dum! Det är så många begrepp och grejer att hålla reda på i den här djungeln så jag är själv allt som oftast rätt förvirrad :) Och jag önskar att jag hade svar på dina frågor men det har jag tyvärr inte (jag tror inte att läkarna har svar alla gånger heller - kroppen är ett mysterium!). Och man ska väl kanske inte heller stirra sig blind på alla testresultat. De indikerar men de avgör inte allt.
    Jag har läst att kvinnor förbrukar de bästa äggen i sin mest fertila ålder och att ju äldre vi blir desto sämre ägg finns kvar. Så kanske är det så att även om FSH fortfarande är normalt så är det kanske trots allt inte så många bra ägg kvar, de dyker inte upp lika ofta längre. Det är vad jag tror i alla fall.

    Jag känner inte till andra tester än AMH för att mäta äggreserven. Läkarna får ju en viss uppfattning också genom att via VUL räkna antalet antral follicles i äggstockarna, dvs de folliklar som börjar växa till sig varje månad varav en kommer att bli dominant och släppas vid ägglossning. Ju färre folliklar de ser desto mer tyder det på sämre äggreserv/äggproduktion. På mitt senaste VUL såg läkaren 4 blåsor på varje äggstock vilket han tyckte var i minsta laget.
    Jag är 36 år (och har alltid trott att vi hade ett par år till på oss med IVF som sista lösning - men jag tillhör tydligen tyvärr inte de kvinnor som är så fertila efter 35... Oh, vad man önskar att man hade vetat vissa saker lite tidigare i livet!)

Svar på tråden Vi med högt FSH