• Flutterby

    Steka strömmingsfiléer, svårt?

    Har länge velat testa att steka sill(eller strömming)själv, det brukar finnas färdigfiléade(stavning?)i affären här på tisdagar. Är det svårt? Finns det mycket ben i sådan fisk?

    Har tänkt panera fisken först, visst är det mjöl, ägg och ströbröd man använder då?

  • Svar på tråden Steka strömmingsfiléer, svårt?
  • mai

    Panera med mjöl, ägg och ströbröd som du har tänkt dig och sen bara stek fisken. Hur enkelt som helst !! Jag tycker inte att det är så farligt mycket ben.

  • Flutterby
    mai skrev 2008-04-07 16:55:03 följande:
    Panera med mjöl, ägg och ströbröd som du har tänkt dig och sen bara stek fisken. Hur enkelt som helst !! Jag tycker inte att det är så farligt mycket ben.
    Tack!
    Kan en treåring äta detta? Med tanke på benen då.
  • Martina R

    Benen är så små så det ska gå bra.

    Du kan göra dubbla filéer med fylning i mellan också, du kan lägga lite hackad dill på på en och lägg på en till och sedan panera dem. Gott till potatismos och lingonsylt.

  • MotherOfTwo

    Stek många och lägg sedan in dom i ättikslag, supergott.

  • limefrukt

    Tips:

    Istället för att stå och vända varenda filé i tre lager panering;
    ta en plastpåse med rågmjöl och lägg i filéerna. Skaka runt. Då fastnar mjölet på fisken direkt. Just strömming är hur gott som helst med just rågmjöl. Andra fisksorter har jag inte provat utan alltid använt det "vanliga" sättet att panera. Kom ihåg att salta på filéerna när du steker sen bara. Färsk fisk behöver ganska mycet salt!! (i min mun, iallafall )

  • Flutterby
    limefrukt skrev 2008-04-07 17:07:25 följande:
    Tips:Istället för att stå och vända varenda filé i tre lager panering;ta en plastpåse med rågmjöl och lägg i filéerna. Skaka runt. Då fastnar mjölet på fisken direkt. Just strömming är hur gott som helst med just rågmjöl. Andra fisksorter har jag inte provat utan alltid använt det "vanliga" sättet att panera. Kom ihåg att salta på filéerna när du steker sen bara. Färsk fisk behöver ganska mycet salt!! (i min mun, iallafall )
    Smart! Tack för tipset!
  • Thursday

    Det är inte dumt att lägga dem dubbla med en sträng kaviar emellean heller!

  • sallybuse
    Thursday skrev 2008-04-08 11:43:56 följande:
    Det är inte dumt att lägga dem dubbla med en sträng kaviar emellean heller!
    De låter gott de ska jag prova.ska de vara vanlig Kalles då.Vi brukar ha Hackad persilja i mellan våra.Och de är ockås gott.
  • LAA

    Både 1-åringen och 3-åringen därhemma älskar strömming (det gör för övrigt 33-åringen och 35-åringen också). Benen är så tunna att de inte brukar märkas. Lite fransk senap emellan är också gott.

  • LAA

    Fniss, jag inser just att mitt förra inlägg kan misstolkas om man är lite flamsig. Det jag avser är förstås strömmingsbenen, inte mina, makens eller barnens. Ingen i familjen har fransk senap mellan benen.

  • Thursday
    sallybuse skrev 2008-04-08 13:05:53 följande:
    De låter gott de ska jag prova.ska de vara vanlig Kalles då.Vi brukar ha Hackad persilja i mellan våra.Och de är ockås gott.
    Jag brukar ha vanlig Kalles, och kanske lite dill. Persilja låter också gott!

    Jag testade detta recept från ICA-tidningen på tal om fransk senap. Det var jättegott!

    Strömmingsrulader med krispig morotssallad
    Buffé nr 2 2008, sid 24

    Ingredienser
    Portioner: 4

    500 g strömmingsfiléer
    2 msk dijonsenap
    1 burk ansjovisfiléer (125 g)
    2 1/2 dl mild citronsås (färdig kyld sås)
    2 msk socker
    1 msk ättiksprit (12 %)
    2 morötter
    1/2 purjolök
    1 kruka dill
    3 msk färskpressad citronjuice
    1 msk olivolja
    salt och peppar

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Klipp av ryggfenan på strömmingsfiléerna. Lägg dem, utvikta, med skinnsidan ner. Strö på 2 krm salt och 1 krm vitpeppar. Bre på senap. Grovhacka och fördela ansjovisen på strömmingsfiléerna. Rulla ihop.
    3. Lägg ruladerna i en smord ugnssäker form.
    4. Blanda citronsåsen med socker och ättika. Häll såsen över strömmingen. Tillaga i ugnen på mellersta falsen ca 15 minuter.
    5. Skala morötterna och riv dem grovt, på rivjärn eller i matberedare. Ansa och strimla purjolöken fint. Blanda med plockad dill.
    6. Tillsätt citronjuice och olja. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna salladen stå och dra en stund. Servera strömmingsruladerna med morotssalladen och kokt potatis.
Svar på tråden Steka strömmingsfiléer, svårt?