• Koffie

    kostnad förskola/skola utomlands..

    Kolla om du hittar något på google under söktermer som expats och liknande. SVIV (svenskar i världen?) har också en bra sida, med forum och där kan du kanske också hitta något.
    det är rent hopplöst att komma med någon fingervisning om kostnader, för det beror ju på massor av saker! Era inkomster, antal barn, land, stad, antal timmar, sorts barntillsyn,...

    Själv bodde jag i Holland (där systemet nyligen ändrats och jag är inte 100% insatt längre men har i allafall en hum). För oss kostade två barn heltid på dagis uppemot 2600 euro, om jag inte minns fel. Det var dessutom ett rätt billigt dagis.
    Vi kombinerade med deltidstjänster och först farföräldrarna (gratis) och därefter en dagmamma (3,50 euro per timma per barn, vilket är ett rätt normalt pris för en dagmamma).

    DÅ fick vi inte någon ersättning från våra arbetsgivare och pyttelite ersättning från staten. Tanken var att stat, föräldrar och de båda arbetsgivarna skulle stå för lika tredjedelar. Men staten betalade bara ut under ett visst tak, som visade sig vara lite för lågt (därför ändrades det sen) och arbetsgivarnas del var frivillig.
    Å andra sidan finns det ensamstående mammor som får bidrag både från stat och arbetsgivare och har sina barn (nästan) gratis på dagis eller hos en godkänd dagmamma.

    Skolan börjar (oftast) vid 4-års ålder och ska inte kosta något (men man vill ändå alltid ha både pengabidrag och praktiska insatser av föräldrarna, och för familjer med många barn eller låg inkomst brukar det kunna bli lite tungt). Det finns också något som motsvarar fritids och det kostar några hundra euro per barn per månad för föräldrar som heltidsarbetar. Luncher ingår inte heller i skolan, så det får man skicka med barnen (eller -som de flesta gör, se till att man är hemma och fixar mat åt dem på lunchen).

    I Holland får internationella skolor bara jobba på samma premisser som de holländska, så det torde vara samma sak när det gäller skolavgifter..

Svar på tråden kostnad förskola/skola utomlands..