• Laurentia

    kostnad förskola/skola utomlands..

    Här i Frankrike är statliga skolor gratis, men man betalar för skolmat. Dessutom behöver man själv köpa skolmaterial, som pennor, papper, pärmar, mappar, m.m. Skolböcker brukar man inte behöva köpa förrän på gymnasiet, har jag för mig.

    Ungefär 17% av franska elever går i privata skolor, oftast katolska. Jag antar att de som regel tar ut en avgift, men jag vet inte vad den brukar ligga på.

    I Paris-regionen finns svenska skolan inne i Paris, www.svenskaskolanparis.com, och en internationell skola med svensk sektion i en förort i väster, www.lycee-international.com. Avgifter hittar du på skolornas respektive sidor.

    Eftersom ni har fyra barn är det naturligtvis en viktig del att ta reda på vad skolgången kommer att kosta, men det finns även andra saker som spelar in. I Frankrike t.ex. är skattesystemet familjebaserat, till skillnad från det svenska systemet som är individbaserat. Det innebär att man betalar skatt inte bara utifrån vad man tjänar, utan även utifrån hur många man försörjer. Förutom den delen av skatten som dras direkt från lönen (pensionsavgifter, obligatorisk a-kassa, försäkringskasseavgift, kompletterande sjukförsäkring, ...) på runt 23%, så betalar man nog inte nämnvärt mycket mer skatt om man har fyra barn, framför allt inte om bara en jobbar. Men det beror naturligtvis på hur mycket man tjänar.

Svar på tråden kostnad förskola/skola utomlands..