• Calles matte

    Utetider och läggtider för 15-16-åringar?

    Min sambo har en son som går i 9:an och alltså fyller 16 år i år. Han är inte direkt världens mest ansvarsfulla person och har väldigt sällan koll på tider osv. Vi har som regel hemma hos oss att de dagar han skall till skolan dagen efter så skall han ha gjort sig i ordning för natten och vara på sitt rum kl 22. Vill han vara ute på kvällen får han alltså se till att vara hemma i tid så att han hinner med detta. På helgerna är det kl 23 som gäller.

    De senaste veckorna har han allt mer struntat i tiderna, igår var han hemma kl 23 trots att hans pappa skällt ut honom dagen före eftersom han då inte var hemma förrän kl 22:30. Det hjälpte alltså inte ett dugg. Hans enda ursäkt när man frågar varför han är så sen är alltid "det var ju ingen annan som gick hem". Igår när han kom hem så skulle kompisarna tydligen vidare till nästa ställe då han gick hem(efter ett flertal samtal från hans pappa på mobilen). Hans kompisar skulle alltså vidare någonstans kl 23 på kvällen trots att de börjar skolan kl 8 morgonen efter! Hur resonerar deras föräldrar egentligen?

    Är det vi som är för stränga med våra tider? Själv tycker jag inte det då killen alltid försover sig på morgonen och inte lyckas ta sig iväg till skolan. Dessutom tycker jag inte att ungar i den åldern har ute att göra hur sent som helst på kvällen, definitivt inte på vardagarna.

    Vi hade väl kunnat tänka oss att diskutera den tid som gäller på helgerna och kanske låta honom vara ute lite senare ibland men det känns inte aktuellt när han gång på gång visar hur totalt oansvarig och omogen han är.

    Å andra sidan så spelar det ju ingen roll vad vi säger i alla fall för han skiter ju i det ändå. Vad gör man då? Är själv övertygad om att det måste innebära konsekvenser om man bryter mot de regler som finns men det har det hittills inte gjort. Möjligtvis får han en utskällning av sin pappa när han kommer för sent men sen är det inget mer med det. Vet inte heller riktigt vilka konsekvenser man skulle kunna låta beteendet få.

    Nån annan tonårsförälder som kan komma med lite tips och idéer, eller som i alla fall känner igen problemet?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-04-30 13:45
    Ni föräldar som INTE har läggtider för era tonåringar, hur får ni "vuxentid" med varandra utan tonåringen? Hade vi inte haft läggtider för barnen så hade vi inte fått någon egen vuxentid alls. Visst, sonen är ofta ute på kvällarna nu på våren men går knappt ut alls under vintern och dottern är nästan alltid hemma.

  • Svar på tråden Utetider och läggtider för 15-16-åringar?
  • dottermorochmormor
    LykkeLee skrev 2008-06-22 12:35:07 följande:
    Ja det var skönt.. kände mig också lite ensam Mina skickar också ett sms om dom blir sena. kanske därför jag aldrig behövt vara orolig. Vore en sak om dom var ute och hittade på bus.
    men om du ligger och sover, hur vet du att dom inte hittar på bus då? I vårt område händer det en massa bus hela tiden, och det är stora ungdomsgäng som är ute och hittar på allt det där "buset"...jag har alltid undrat vad dom gör ute klockan ett på natten och vad föräldrarna håller hus. Nu vet jag - dom sover *s* Och antagligen så resonerar dom väl som du, att just deras ungar aldrig hittar på bus, för dom håller ju tiden dom ska, klockan ett på natten. Hur nu att hålla tiden och att inte hitta på bus kan höra ihop.

    Jag skulle aldrig lägga mig för att sova innan mina ungar var inne. Fast det beror nog mest på att jag aldrig skulle märka om dom överhuvudtaget kom hem eller inte om jag väl somnat.

    Min dotter har 22 på vardagar och 23 på helger. Anser inte att en 15-åring har något ute att göra efter elva. Men kanske beror det som sagt på att jag ser för mycket skit hända där jag bor.
  • vampyria2

    Lägg tider på en 16 åring Förvånad  Jag blev lite förvånad faktiskt, trode inte att det fanns folk som hade det

    De är ju stora nu och måste ju börja få ta ansvar. Välljer hon (min dotter) att lägga sig sent så blir hon trött dagen efter och det får hon ta för när det är skola så ska hon upp ivillket fall saom helst. På helgerna så kan hon ju få sova ut så då kan hon välja att vara uppe längre.

    Egen tid, ja det får man ju endå, min dotter sitter ju inte direkt med oss hela tiden, inte det hon vill direkt Flört Men får ju ta det när de är ute, är på sina rum eller när de har flyttat Skrattande

    Jag lägger mig innan hon har kommit hem, ställer klockan på 01.30 och har hon inte stuckit in huvudet för att säga till att hon är hemma innan dess så skulle hon få problem, har hitils inte hänt att hon inte har gjort det Hon ska vara hemma kl 01.00 men kan få en halv timme på sig ifall det har hänt nåt, men hon brukar vara hemma 01.00

    Hur ska de lära sig att ta ansvar om de inte får den chansen, om 2 år så ska de ta alla beslut själva

  • annbom

    Jag tror att rubriken är lite fel. Det handlar handlar nog om när de ska vara hemma. Sedan så får då våra barn inte göra precis som de vill bara för att de fyllt 18. Bor de hemma så får de följa de regler som finns här.

    Det är ju lätt att säga att tonåringen får sova mer på helgerna, men har man fler barn och små så är det bara att stiga upp kl 6.00 i alla fall. Även föräldrar behöver sömn och jag anser att det handlar även om att lära barnen att ta hänsyn till andra och inte bara till sig själva. Jag har sett aldeles för mycket för att klara av att gå och lägga mig innan de är hemma så vi har standardtiderna 22 på vardagar och 23 på helger. Är det något speciellt de ska göra så får de naturligtvis vara ute längre, men då har de frågat i förväg.


    vampyria2 skrev 2008-06-24 07:09:47 följande:
    Lägg tider på en 16 åring   Jag blev lite förvånad faktiskt, trode inte att det fanns folk som hade det De är ju stora nu och måste ju börja få ta ansvar. Välljer hon (min dotter) att lägga sig sent så blir hon trött dagen efter och det får hon ta för när det är skola så ska hon upp ivillket fall saom helst. På helgerna så kan hon ju få sova ut så då kan hon välja att vara uppe längre.Egen tid, ja det får man ju endå, min dotter sitter ju inte direkt med oss hela tiden, inte det hon vill direkt Men får ju ta det när de är ute, är på sina rum eller när de har flyttat Jag lägger mig innan hon har kommit hem, ställer klockan på 01.30 och har hon inte stuckit in huvudet för att säga till att hon är hemma innan dess så skulle hon få problem, har hitils inte hänt att hon inte har gjort det Hon ska vara hemma kl 01.00 men kan få en halv timme på sig ifall det har hänt nåt, men hon brukar vara hemma 01.00Hur ska de lära sig att ta ansvar om de inte får den chansen, om 2 år så ska de ta alla beslut själva
  • dottermorochmormor
    annbom skrev 2008-06-24 07:51:54 följande:
    Jag tror att rubriken är lite fel. Det handlar handlar nog om när de ska vara hemma. Sedan så får då våra barn inte göra precis som de vill bara för att de fyllt 18. Bor de hemma så får de följa de regler som finns här.Det är ju lätt att säga att tonåringen får sova mer på helgerna, men har man fler barn och små så är det bara att stiga upp kl 6.00 i alla fall. Även föräldrar behöver sömn och jag anser att det handlar även om att lära barnen att ta hänsyn till andra och inte bara till sig själva. Jag har sett aldeles för mycket för att klara av att gå och lägga mig innan de är hemma så vi har standardtiderna 22 på vardagar och 23 på helger. Är det något speciellt de ska göra så får de naturligtvis vara ute längre, men då har de frågat i förväg.
    Kunde inte ha formulerat mig bättre! Håller helt med i ditt resonemang :o)
  • lovenotyou

    Jag tykcer ni har rimliga tider och förstår inte att han inte respekterar dom. Här hemma är det nio på vardagar som gäller och sen datan av klockan tio sen får jag ha tv:n på rummet på om jag vill det.

    Helgerna brukar jag ha typ tio, elva. Om jag inte upplyser om vart jag är eller vad jag ska göra och varför jag behöver vara ute längre. Tycker tio på en helg är en extremt irriterande tid då alla min kompisar har antingen elva eller ingen tid alls. Men respekterar att det är den tiden dom sagt för jag vet att om jag sköter den tiden när dom säger nej är dom gladare och går lättare med på senare kvällen efter.

  • lovenotyou
    annbom skrev 2008-06-19 11:39:18 följande:
    Vi har kl 22- 22.30 lite olika beroende på vad de ska göra. Bara för att de har lov så har ju inte resten av familjen det och jag vill vara vaken tills de har kommit säkert hem.
    Så är det med mina föräldrar med kvart i elva ska jag vara inne för då lägger sig pappa innan jobbet o det är surt men bara att visa respekt..
  • FrkPalindrom

    Jag har en 15- och en 17-åring.
    Här väcker utskällningar också bara mer trots, så det har jag slutat med.
    Vi har en lista med hushållsysslor på whiteboarden i hallen som alla i familjen ska göra varsin gång i veckan:

    tvätta och hänga en maskin
    laga middag, duka, duka av, torka rent spis/ugn
    diska en hel disk med kastruller
    plocka in ren tvätt i garderoberna
    gå ut med soporna och vattna blommorna
    bädda rent sin säng
    damma och dammsuga sitt rum
    handla

    Först ville jag ha bestämda dagar, men det gick de inte med på eftersom läxor och träningar faller lite olika. Nu utför var och en sin syssla (och sätter sin bokstav bredvid) när man tycker man har tid istället. Hur hänger det ihop med utetider då?
    Jo, den som utfört hela listan till helgen får gå ut, de andra stannar inne (och gör klart det som går). Punkt.
    Innetider vardagar: 20 om läxor, 21 om inga läxor. Helg: förhandlingsbart via FAST telefon så att jag vet var de är.
    Om någon kommer senare än avtalat stryks en grej på listan som alltså måste göras om. Det betyder mer jobb och mindre tid ute.
    I början när listan infördes var det ett himla liv, att de inte skulle hinna och blablabla (jag hinner det och ännu mer SJU dagar i veckan!). Men nu funkar den klockrent utan tjafs. Mina barn har lärt sig planera bättre, vi har mer tid för varann och jag ser att de kommer klara sig fint den dag de flyttar. Nu är hela listan gjord varenda helg så att vi kan göra nåt kul ihop, hela familjen.

  • FrkPalindrom

    "Alla andra får".
    "Jaha, då kan ju de ha kassa betyg/må skrutt då. Inte du."
    De där som "får" är inte särskilt många. De kör med samma visa hemma, de också. Gå inte på den! Visa att DU står emot grupptryck.
    Och OM nu ens barn nu hänger med kompisar som ingen bryr sig om är det väl inget vidare umgänge. Byt! Kan låta tufft. Men de som super hänger med de som super. Precis som de som sköter skolan dras till likasinnade. Just i stilbytet kan man känna sig som världens ensammaste. Min äldsta brölade högt hemma i någon vecka när jag "gjorde det omöjligt för henne" att vara med sina värstingpolare (de ENDA hon hade, hulkhulk). Men jag gav mig inte. Så det löste sig. Så klart. Brukar ju inte ta så lång tid att skaffa nytt umgänge när man är ung. Om någon ingriper innan det gått för långt förstås. Nu har hon toppbetyg och tackar mig.

  • abnocto

    FrkPalindrom: undrar hur jag fick en dotter som bara umgås med vänner som har hur mycket pengar som helst? Lyckades jag skämma bort henne som liten så hon trodde att vi har mycket pengar
    Håller annars med dig.

  • annbom

    Bara för att man umgås med rätt kompisar garanterar ju inte bra betyg. Tycker nog att du är väldigt enkelspårig med att tro att allt kan fixa sig på det här sättet. Det finns de som både sköter skolan och super, sedan finns det de som varken super eller sköter skolan.


    FrkPalindrom skrev 2008-06-25 00:56:05 följande:
    "Alla andra får"."Jaha, då kan ju de ha kassa betyg/må skrutt då. Inte du."De där som "får" är inte särskilt många. De kör med samma visa hemma, de också. Gå inte på den! Visa att DU står emot grupptryck. Och OM nu ens barn nu hänger med kompisar som ingen bryr sig om är det väl inget vidare umgänge. Byt! Kan låta tufft. Men de som super hänger med de som super. Precis som de som sköter skolan dras till likasinnade. Just i stilbytet kan man känna sig som världens ensammaste. Min äldsta brölade högt hemma i någon vecka när jag "gjorde det omöjligt för henne" att vara med sina värstingpolare (de ENDA hon hade, hulkhulk). Men jag gav mig inte. Så det löste sig. Så klart. Brukar ju inte ta så lång tid att skaffa nytt umgänge när man är ung. Om någon ingriper innan det gått för långt förstås. Nu har hon toppbetyg och tackar mig.
Svar på tråden Utetider och läggtider för 15-16-åringar?