• Wagram

    För alla som vill flytta till USA

    Seven Costanza skrev 2010-09-29 16:16:57 följande:
    Hej!

    Min sambo är doktorand inom naturvetenskap och vill eventuellt söka en post-doc-tjänst i USA efter att han fått sin PhD så att han kan fortsätta forska. Detta kommer isåfall vara vid ett universitet eller på IBM och vara i två år. Vilken typ av visum är det han ska söka då? Jag har försökt titta på USCIS men tycker att det verkar vara en djungel av olika koder. Han säger själv att kollegor har fått i stort sett allt pappersarbete skött via den framtida arbetsplatsen men jag vet inte om det blivit svårare nu, detta var för ca fem år sedan.

    Vi planerar att gifta oss innan en eventuell avresa. Hur svårt är det då för mig som hans fru att följa med på hans visum, vad gäller för mig, kan jag på något sätt jobba? Jag är lärare i engelska och franska så går ju knappast under "extraordinary abilities". Om jag inte kan jobba, hur fungerar det om jag vill föda barn och vara föräldraledig i USA? Är det vanligt att detta ingår i den arbetandes sjukförsäkring, har annars hört att det kostar över 100 000 kr att föda i USA? Vet någon om man kan få svensk föräldrapenning om man bor tillfälligt i USA? Har letat på försäkringskassans hemsida men hittar inte hur det är om man bor tillfälligt utomlands.

    Om min man och jag är svenska medborgare och bor tillfälligt i USA och jag föder barn där, kan barnet bli amerikansk medborgare (dubbelt medborgarskap?) Tack på förhand!
    Vad det gäller visum är det bästa att kontakta ambassaden i Stockholm, det är mycket riktigt en djungel det där. Det enda jag kan svara på med säkerhet är att barnet blir amerikansk medborgare om det föds i USA. Detta hjälper dock inte föräldrarna att få visum eller Green Card eller så.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-09-29 17:09:51 följande:
    Okej, så eventuella barn blir amerikanska medborgare. Jag funderar på detta med kontakt med ambassaden, det kanske blir svårare att få visum för min (blivande) man om de frågar vad jag tänkt göra som medföljande (det verkar ju vara svårt att få arbeta) och jag säger att jag tänkt vara föräldraledig? De kanske inte skulle uppskatta att man planerar att föda barn där?
    Jag tror ärligt talat inte att de bryr sig så mycket om vad du kommer att göra där, men om det skulle komma upp kan ni ju alltid säga house wife så är ni på den säkra sidan. Sedan kan ni troligtvis inte skaffa visum på egen hand, utan det måste gå via arbetsgivaren. Är det inom den akademiska världen och han har disputerat brukar det dock inte vara så förfärligt krångligt som det annars kan vara, men jag skulle tippa på att du som medföljande inte får jobba.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-09-29 17:42:22 följande:
    Det låter bra. Hur har ni som har barn födda i USA gjort med medborgarskap? Hur ansöker man om amerikanskt och svenskt medborgarskap till barnet om man fött barn i USA? Vad gäller för dubbelt medborgarskap? Måste det göras inom en viss tid?
    Barnet blir automatiskt amerikansk medborgare om det föds i USA. Samtidigt blir det automatiskt svensk medborgare om mamman är svensk (om det är enbart pappan blir det lite krångligare, har jag för mig). Jag har inte kommit mig för att anmäla mina barns födelse till Sverige förrän de var runt två år gamla, men det gick bra det också. USA tillåter egentligen inte dubbelt medborgarskap, men accepterar det om det andra landet gör det. Från Sveriges synvinkel är det inga problem (numera). Mina barn är för övrigt medborgare i tre länder, så det gå uppenbarligen bra det också.
  • Wagram
    rednose skrev 2010-11-04 04:48:52 följande:
    Hej hej!

    Så här på morgonkvisten sitter jag och är förbannad att dagens 7-flight inte går till USA nu heller utan till Luleå...
    haha!

    Funderar lite på om någon har nån idé på hur jag ska ta mig tillbaka lagligt...
    Jag bodde i USA mellan 99 och 04. Pluggade och jobbade efter studierna på ett ettårsvisa som ni säkert känner till som det man får efter avslutade studier. 
    Utbildad inom fotografi och digitalbildbehandling samt grafisk design...dvs, jag har en miljard konkurrenter om jobb i SF området där jag bodde och vill bo igen.

    Jag är med i greencardlotteriet varje år, letar så gott det går efter potentiella arbetsgivare osv. Funderar på att sätta mig i skolbänken igen fast nu har jag nog lagt det på hyllan eftersom jag blivit mamma precis och nog hellre bör koncentrera mig på att försörja familjen än att "flumma runt" med fler art-klasser. :)

    Hur sjutton gör alla dessa människor som bara lyckas "bo där"? Vilka visum har de egentligen?
    Jag har eget företag... funderar på om jag skulle kunna "frilansa" men inte som utsänd om någon vet vad jag menar... Alltså, plåta det jag plåtar annars och sälja i USA.  (Jag är landskapsfotograf först och främst och kan i USA sälja mina bilder eftersom marknaden ser helt annorlunda ut mot Sverige...)

    Jag skulle kunna plåta bröllop, barn, produkt osv... Helt enkelt det jag gör här hemma men med mig själv som arbetsgivare, fast där. Är ni med? Vet nån vad som gäller för egna företagare?
    Vet ju att man kan starta upp filial o dyl och investera x summa pengar i samhället för att på så sätt "köpa" sig in men min lilla firma har ju inte de finansiella möjligheterna...

    Any clues? :) Alla tips är välkommna.
    Nu åker jag till superballa Luleå.. Zzzz 
    Det enda som möjligtvis skulle kunna funka är om du kan få ett visum för konstnärlig verksamhet (visst finns det något sådant?). Hör dig för på konsulatet om du tror att det skulle kunna funka.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 10:14:45 följande:
    Hej!
    Jag har tidigare skrivit om att min blivande man och jag ev. ska åka till USA i två år pga hans jobb. Min grundtanke är att jag då ska vara föräldraledig men det verkar som att det kanske inte går pga att jag vill hinna jobba ett år i Sverige innan jag föder barn för att få min lärarlegitimation här (som man måste ha från och med 1 juli nästa år) och då kanske jag inte hinner föda i Sverige innan vi ska åka.  Min sambo försöker kolla med kollegorna hur det generellt brukar vara med sjukförsäkring i hans bransch men det är ju svårt att räkna med att detta gäller oss innan man har sitt konkreta jobberbjudande och kan fråga, så man kan ju inte räkna med att kunna föda under tiden i USA. Åka hem och föda är nog inte ett alternativ, jag har inte lust att sitta i Sverige tre månader innan BF med första barnet utan min man.

    Därför undrar jag om ni vet vad som krävs för att få jobba som lärare i USA, måste man ha en särskild amerikansk legitimation/utbildning? Platser som främst är aktuella är Kalifornien, Florida, Boston eller New York. Jag läser till lärare från åk 6 t.o.m gymnasiet i historia, franska och engelska. Det är ju inte säkert att jag får ett green card som medföljande men under förutsättning att jag får det, kan jag då jobba som lärare?
    Känns lite som dödläge för mig annars att följa med om jag varken kan jobba eller vara föräldraledig så då få vi stanna hemma båda två för han vill inte åka utan mig, men det är ju trist för det skulle vara en mkt bra erfarenhet för honom. Hoppas någon vet vad som gäller.
    Något green card lär ingen av er få om det bara rör sig om ett tillfälligt jobb i några år. Däremot är det möjligt att du får arbetstillstånd som medföljande, lite beroende på vilken typ av visum din man får. Dock tror jag att de flesta medföljande inte får rätt att arbeta i landet. Däremot är det ofta möjligt att förhandla med företaget angående sjukförsäkring så att ni ser till att få en som täcker graviditet och förlossning.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 20:40:36 följande:
    Tack för svaret, då är nog inte jobb ett alternativ för mig. Plugga, nja, jag kommer vara färdigutbildad och ha jobbat ett år innan vi isåfall åker och jag har då pluggat i sex år och utnyttjat allt CSN, så det är jag inte så sugen på. Däremot tror jag att det är positivt för mitt framtida yrkesliv om vi åker till USA istället för tex Tyskland, då jag ju ska jobba som bla engelsklärare när jag kommer hem och då är det ju alltid bra att ha tillbringat tid i en engelskspråkig kultur. Min sambo säger att vi isåfall får medföljandebidrag på hans anställning så vi behöver inte inkomst från mig för att klara oss, men det är ju trist att inte ha något att göra. Jag funderar på att kolla upp om man kan praktisera oavlönat på Svenska skolan om det finns en sådan dit vi åker, det borde jag väl få göra utan arbetstillstånd om det oavlönat? På Svenska skolan "tar" jag ju inget jobb en amerikan hade kunnat göra eftersom de ju inte kan svenska.
    Över huvud taget är det ganska vanligt att människor jobbar som frivilliga på t ex skolor och sjukhus här, så det vore nog inte så svårt att hitta något sådant. Själv har jag t ex jobbat som assistent åt läraren på ett barnsjukhus. Det var jättekul och dessutom en bra erfarenhet för framtiden.
  • Wagram

    Egentligen är det redan lag på att just graviditet inte får räknas som preexisting condition, men jag har för mig att vissa försäkringsbolag har hittat sätt att komma runt det.

  • Wagram
    evaoregon skrev 2010-11-12 15:40:36 följande:
    Ja, jag har också förstått att man oftast inte har rätt till ersättning.  Själv har jag aldrig fått någon (bodde i USA i 6 år innan vi fick barn och var sedan länge utskriven ifrån Sverige).  Jag kände ett tag en svenska här som fick ersättning ifrån Sverige, men hon hade svensk arbetsgivare och hade fött barnet i Sverige.  Verkade ändå lite mysko. 

    Om du jobbar med översättningar för en svensk arbetsgivare så behöver du inget arbetstillstånd här.  Jobbar du som privatlärare så behöver du arbetstillstånd och det är det nog inte helt omöjligt att du kan få.  Annars kan du ju göra det gratis, men be eleverna att skriva intyg på att du har hjälpt dem så du har något att visa upp när du kommer tillbaka till Sverige. 

    Jag tycker du att väldigt många möjligheter att fixa någon sysselsättning och helt omöjligt att få ett arbetstillstånd tror jag inte det är!  Utan arbetstillstånd så finns det ju en hel del som du kan göra.
    Jag är väldigt tveksam till om det skulle gå att få arbetstillstånd för att undervisa privat i språk. Eller menar u att hon skulle få det via maken?

    Indie: Jag tror att du måste tänka igenom hur mycket du tycker det är värt för dig och eller maken att flytta och se om du kan stå ut med worst case scenario vad det gäller dig.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-11-12 23:02:57 följande:
    Eva: Oj, ja det låter ju inte så roligt, jag har inte tänkt behöva betala av för min förlossning så är det så illa så åker vi inte. Men om man har en försäkring, betalar man löpande för att man har försäkringen och sedan som en självrisk då? Eller en procent av kostnaden också? Jag som bor i Sverige har ju bara erfarenhet av sjukförsäkring för husdjur... Förstår att det kan skilja sig beroende på bolag, men vad är en vanlig kostnad att få betala själv? Om man tänker att man går på ultraljud och så innan också plus förlossning.
    Det där varierar väldigt beroende på vilket bolag samt vilken typ av försäkring man har. Ofta skräddarsyr försäkringsbolagen ett antal olika typer av försäkringar åt en viss arbetsgivare, och så får de anställda välja (eller så väljer arbetsgivaren åt dem) den som passar bäst.

    Viktigt att komma ihåg är dock att när man som i din mans fall anställs utomlands är försäkringen ofta en av de saker man kan förhandla om, lite beroende på arbetsgivaren naturligtvis. Om de är öppna för löneförhandling t ex kan han säga att han inte vill ha högre lön men en försäkring som täcker X, Y och Z. Om de väljer att anställa någon utomlands har de förmodligen väldigt stort behov av just den personen i organisationen, vilket gör att förhandlingsläget brukar vara ganska gott.
  • Wagram
    evaoregon skrev 2010-11-14 16:15:34 följande:
    Så funkar det i alla fall inte här i Portland.  Kaiser har sina egna sjukhus så där föder man om man har deras försäkring.  Med t ex Blue Cross så kan man välja ganska fritt och ingår då sjukhus A och B så kostar det lika mycket om jag väljer A eller B. 
    Om man betalar en viss procent av totalsumman kan man ju tänka sig att det blir olika dyrt beroende på var man föder. Det beror ju på hur försäkringen fungerar.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA