• evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    missgambia skrev 2010-08-22 14:17:52 följande:
    Hej, jag har lte funderingar. Min fästman är amerikansk medborgre och jag svensk. Jag är nu gravid och vi skulle gärna vilja bosätta oss i usa. Hur går man tillväga? Ska vi ansöka när jag fött eller redan nu? När får barnet flyga över efter födseln? Hur blir det med barnbidrag och mamma dagar för jag jobbar just nu? Får jag arbetstillstånd i usa?

    Kommer säkert komma på fler frågor senare.

    Tack på förhand
    Jag vet inte om du är kvar, men svarar ändå.

    Ansök om green card för dig så fort ni tänker flytta.  Det är dock viktigt att ni gifter er först för att vara sambo räknas inte som likvärdigt med äktenskap här i USA.  Man måste flytta inom viss tid så det funkar inte att ansöka om green card långt i förväg.  Om du får green card så innebär det att du har rätt att arbeta här.
    missgambia skrev 2010-08-28 11:17:55 följande:
    Inget svar????? jag som hade en til fråga ang körlort, jag har inget här men måst skaffa om jag åker, kan man få det med svesnks pass eller?
    Man kan skaffa amerikanskt körkort utan att ha amerikanskt medborgarskap.  I en del stater måste man dock ha fått sitt social security number (som man får när man flyttat hit).
  • evaoregon
    AHöst skrev 2010-09-29 19:29:18 följande:
    Nar man reser som medfoljande tror jag ocksa att ni maste kunna bevisa att din man kan forsorja er bada.
    Det tror jag också.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-09-29 16:16:57 följande:
     Är det vanligt att detta ingår i den arbetandes sjukförsäkring, har annars hört att det kostar över 100 000 kr att föda i USA? 
    Sjukförsäkringarna här är en djungel, men om din sambo får jobb här så tror jag att arbetsgivaren fixar en försäkring.  Ibland ingår övriga familjemedlemmar i den försäkringen annars brukar man kunna betala extra för att de också ska vara försäkrade.
  • evaoregon
    Sandra83 skrev 2010-10-20 13:21:35 följande:
    Hej!

    Undrar lite över vaccin mot hepatit b inför förskolestart...

    Ska man ha vaccinerat mot hep b för att de ska få börja? Något annat man bör tänka på?

    Flyttar till Colorado i januari och behöver lite tips.
    Jag tror du ska kolla med förskolan för det verkar inte vara samma regler överallt. 

    Personligen skulle jag vaccinera.  Båda mina barn är vaccinerade (här i USA ingår hepatit B i grundskyddet).  Jag har även sett till att både jag och maken har skydd mot hepatit A och B.

    Något annat du undrar över?  Jag har bott i USA sedan 1995.
  • evaoregon
    Hagir skrev 2010-10-27 16:47:21 följande:
    Hejsan har en fråga, jag tar snart studenten och undrar hur man hittar jobb där, jag menar det bästa vore om man hade jobb färdigt och sen kanske man kan flytta eller vad tror ni!?
    kram
    Vad är det för typ av jobb du tänker på?  Arbetslösheten här i USA ligger runt 10 % så helst ska man alltså ha en utbildning som gör att ingen amerikan kan göra samma jobb.  Kanske kan du åka som au pair?  Det kan vara en ide om man är ung och vill komma hit.  I så fall rekommenderar jag dig att åka via en organisation så fixar de visum etc.
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-04 04:48:52 följande:
    Hej hej!

    Så här på morgonkvisten sitter jag och är förbannad att dagens 7-flight inte går till USA nu heller utan till Luleå...
    haha!

    Funderar lite på om någon har nån idé på hur jag ska ta mig tillbaka lagligt...
    Jag bodde i USA mellan 99 och 04. Pluggade och jobbade efter studierna på ett ettårsvisa som ni säkert känner till som det man får efter avslutade studier. 
    Utbildad inom fotografi och digitalbildbehandling samt grafisk design...dvs, jag har en miljard konkurrenter om jobb i SF området där jag bodde och vill bo igen.

    Jag är med i greencardlotteriet varje år, letar så gott det går efter potentiella arbetsgivare osv. Funderar på att sätta mig i skolbänken igen fast nu har jag nog lagt det på hyllan eftersom jag blivit mamma precis och nog hellre bör koncentrera mig på att försörja familjen än att "flumma runt" med fler art-klasser. :)

    Hur sjutton gör alla dessa människor som bara lyckas "bo där"? Vilka visum har de egentligen?
    Jag har eget företag... funderar på om jag skulle kunna "frilansa" men inte som utsänd om någon vet vad jag menar... Alltså, plåta det jag plåtar annars och sälja i USA.  (Jag är landskapsfotograf först och främst och kan i USA sälja mina bilder eftersom marknaden ser helt annorlunda ut mot Sverige...)

    Jag skulle kunna plåta bröllop, barn, produkt osv... Helt enkelt det jag gör här hemma men med mig själv som arbetsgivare, fast där. Är ni med? Vet nån vad som gäller för egna företagare?
    Vet ju att man kan starta upp filial o dyl och investera x summa pengar i samhället för att på så sätt "köpa" sig in men min lilla firma har ju inte de finansiella möjligheterna...

    Any clues? :) Alla tips är välkommna.
    Nu åker jag till superballa Luleå.. Zzzz 
    De svenskar som jag känner här har kommit hit via jobb, green card lotteriet eller för att de gift sig med en amerikan.  Jag tror att det är ganska svårt att göra det på något annat sätt.  Om man ska vara egen företagare så gäller det att investera $ 500 000 eller mer. 

    Du kan själv läsa vad som gäller för de olika kategorierna.

    www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/&vgnextchannel=24b0a6c515083210VgnVCM100000082ca60aRCRD
  • evaoregon
    Wagram skrev 2010-11-04 22:29:23 följande:
    Det enda som möjligtvis skulle kunna funka är om du kan få ett visum för konstnärlig verksamhet (visst finns det något sådant?). Hör dig för på konsulatet om du tror att det skulle kunna funka.
    Det kanske är detta?

    epny.ru/index.php&view=article&id=52&Itemid=5&lang=en
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-05 20:16:37 följande:
    Har en drös irländska vänner som tar över vänner och släkt mer eller mindre hela tiden känns det som. Men de hade Merzerlotteri och vanliga greencard lotteriet och sen har de startat egna företag och anställt folk för att hjälpa dem stanna. Lite fult spel kan tyckas men fan, hade jag kunnat göra så hade det varit toppen.

    Fler idéer någon?
    Länken ovan då och jag känner även till andra som tar "hela släkten" hit.  Typ indier som köper eller startar ett företag och sedan anställer sina släktingar inom detta (jag jobbade tidigare med en indisk dam som berättade om det).  Många indier driver också hotell här, t ex Best Western, här. 

    Kan inte dina irländska vänner anställa dig inom något?
  • evaoregon
    rednose skrev 2010-11-06 11:36:23 följande:
    Hmm, länken verkar inte funka för mig...

    Jag har fått för mig att om de ska anställa mig så måste de ju ha en god orsak till varför det skulle vara just jag. Vi är ju inte släkt så att hävda familjeföretag funkar ju inte...
    De brancher de har företag inom är inte brancher som jag är utbildad inom. De håller på med cement, bygg, fastighetsutveckling, bar och restaurang osv... Jag är fotograf. :)

    Men jag ska ringa ambassaden i Sthlm på måndag tror jag. Kolla möjligheterna. Man måste ju kunna kolla dem utan att det för den sakens skull verkar som att man försöker "ta sig in". För det är ju ändå det man gör menar jag...:)

    Nojjig eftersom kompisar som gift sig med amerikanare utsatts för alla möjliga konstiga utfrågningar och uppvisande av bevismaterial osv..
    jaja, vi får se vad d e säger. Men en vacker dag SKA jag flytta tillbaka! :) Blir ju dyrt att hålla på att åka över som nu två tre ggr om året.
    Den här kanske funkar

    en.wikipedia.org/wiki/O-1_visa
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2010-11-10 10:14:45 följande:
    Hej!
    Jag har tidigare skrivit om att min blivande man och jag ev. ska åka till USA i två år pga hans jobb. Min grundtanke är att jag då ska vara föräldraledig men det verkar som att det kanske inte går pga att jag vill hinna jobba ett år i Sverige innan jag föder barn för att få min lärarlegitimation här (som man måste ha från och med 1 juli nästa år) och då kanske jag inte hinner föda i Sverige innan vi ska åka.  Min sambo försöker kolla med kollegorna hur det generellt brukar vara med sjukförsäkring i hans bransch men det är ju svårt att räkna med att detta gäller oss innan man har sitt konkreta jobberbjudande och kan fråga, så man kan ju inte räkna med att kunna föda under tiden i USA. Åka hem och föda är nog inte ett alternativ, jag har inte lust att sitta i Sverige tre månader innan BF med första barnet utan min man.

    Därför undrar jag om ni vet vad som krävs för att få jobba som lärare i USA, måste man ha en särskild amerikansk legitimation/utbildning? Platser som främst är aktuella är Kalifornien, Florida, Boston eller New York. Jag läser till lärare från åk 6 t.o.m gymnasiet i historia, franska och engelska. Det är ju inte säkert att jag får ett green card som medföljande men under förutsättning att jag får det, kan jag då jobba som lärare?
    Känns lite som dödläge för mig annars att följa med om jag varken kan jobba eller vara föräldraledig så då få vi stanna hemma båda två för han vill inte åka utan mig, men det är ju trist för det skulle vara en mkt bra erfarenhet för honom. Hoppas någon vet vad som gäller.
    Ja, man måste ha särskild amerikansk legitimation för att jobb asom lärare här i USA.  Du får kolla hur jobbläget ser ut i de staterna/städerna.  Här i Oregon finns det så gott som inga lärarjobb alls inom grundskolan, jag känner flera amerikanska lärare med erfarenhet som inte har en chans att få annat än vikariat. 

    Att föda barn i USA tror jag däremot inte är något problem alls.  Nästan alla sjukförsäkringar som man har genom jobbet här i USA täcker graviditet och förlossning.  Jag känner flera svenskor som fött barn här i USA medan deras män jobbat här.  Då blir barnet dessutom amerikansk medborgare.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA