• Wagram

    För alla som vill flytta till USA

    Jo anna skrev 2011-01-30 10:27:30 följande:
    Hej
    Vet inte om ni är kvar i den här tråden. Har en fråga, har försökt googla, men vet väl inte riktigt vad jag ska söka på heller.
    Min sons pappa är både amerikansk och svensk medborgare, han är född i USA, tror han blev svensk också när de flyttade till Sverige när han var liten (svenska föräldrar). Våran son är bara svensk medborgare. Kan han också få både och? Eller har han ingen rätt till det?
    Det beror på hur länge pappan bodde i USA. Nu minns jag inte exakt hur reglerna var, men pappan i det här falletmåste ha bott i USA i minst fem år sammanlagt, varav ett eller två år efter fjorton års ålder. Som sagt, detaljerna är jag lite osäker på, men det är något liknande som gäller.
  • Wagram
    Jo anna skrev 2011-01-30 13:14:40 följande:
    Tack för svaret. Hittade nu att det skulle vara fem år minst och minst två av dom efter 14 år. Tyvärr så flyttade dom till sverige innan han fyllde 14 så då går det inte. Om han inte bestämmer sej för att flytta nu då. =p
    Ja, då var det som jag trodde. I vilket fall måste det ske innan barnet föds, så det hade inte hjälpt. Synd!
  • Wagram
    evaoregon skrev 2011-01-30 17:03:56 följande:
    Ja, om ni bestämmer er för att flytta till USA ett tag och barnet blir permanent bosatt (permanent resident) här ett tag så har även barnet rätt att bli amerikansk medborgare. 

    www.uscitizenship.info/citizenship-lib-childr...
    Jo, fast det gäller ju alla, oavsett föräldrarnas nationalitet. Efter fem år med Green Card kan man ansöka om medborgarskap. Eller är detta någonting annat?
  • Wagram
    evaoregon skrev 2011-01-30 17:24:49 följande:
    Så här står det "Children of U.S. citizens may obtain permanent residency in the United States.  Children under 21 years old qualify as “immediate relatives.”  Immediate relatives are not subject to numerical limits, and can receive a visa as soon as a petition is approved.  As long as the petition for an immigrant visa is filed before the child turns 21, the child qualifies as an immediate relative. "

    Så det kan helt klart vara värt det att flytta hit ett tag innan barnet fyller 21 år för att fixa medborgarskap.
    Aha, intressant. Det visste jag inte. Men det gäller alltså GC och inte medborgarskap? Jag hittar ingenstans där det står att man får ansöka om medborgarskap direkt (men det kan jag ha missat).
  • Wagram
    evaoregon skrev 2011-01-30 17:36:41 följande:
    Nej, det gäller medborgarskap!  Om föräldern är amerikansk medborgare och barnet får green card så uppfyller det direkt kraven för att ansöka om medborgarskap.  Det står i länken som jag hänvisade till ovan.  Hade pappan uppfyllt kravet om att ha bott i USA 2 år efter 14 års ålder så hade ju barnet kunnat bli amerikansk medborgare direkt även om det fötts utanför USA, men om barnet blir permanent resident så uppfylls kravet.
    Ok. Det kan ju eventuellt komma att gälla mina barnbarn en dag, så därför är jag intresserad. Men vid det laget har nog lagarna ändrats i vilket fall.
  • Wagram
    Smulu skrev 2011-01-31 21:06:50 följande:
    Vi har mycket lösa funderingar tankar om att flytta till USA eftersom det företag min sambo arbetar för ev kommer starta en avdelning där. Vad för möjligheter finns det för mig och vår dotter att följa med? Måste jag studera? Måste vi vara gifta etc etc. Lång tråd så svaren kanske redan finns, men jag orkar inte läsa igenom alla dessa sidor.

    Så, upplys mig.
    Ja, ni måste vara gifta, sambos räknas inte. Huruvida du kan studera eller ej beror på vilket visum din man får, men troligtvis får du som medföljande inte det.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2011-02-02 21:10:42 följande:
    Usch ja, men jag är nog kanske lite tvärtom som tänker att svininfluensan som finns här runt omkring drabbar inte mig, men däremot de där exotiska sjukdomarna som finns i det där stora landet på andra sidan vattnet, de är säkert jättefarliga för just mig och min familj för de vet jag inget om. Då är det bra att någon vänlig själ delar med sig av lite vettiga länkar , man får väl väga för- och nackdelar som vanligt.
    Sjukdomar finns ju överallt, så om man skall oroa sig för det kan man aldrig åka någonstans. Det är ju skillnad om det rör sig om en epidemi. Jag var gravid och födde barn i ett område med relativt många fall av West Nile Virus men det gick ju vägen. Men om du är väldigt orolig kanske det tryggaste är att stanna hemma?
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2011-02-03 18:54:15 följande:
    En annan fråga: Jag har försökt läsa/söka på Försäkringskassans hemsida angående föräldrapenning när man bor utomlands, men har bara hittat angående barnbidrag och underhållsbidrag så det hjälpte ju inte. Jag har hört från bekanta att man inte har rätt till föräldrapenning om man anmäler när man skriver ut sig från Sverige att man har för avsikt att stanna i USA mer än ett år, eftersom att det är utanför EU. När det gällde vissa andra förmåner så hade man rätt till det i ett halvår om man inte anmäler att man har för avsikt att stanna mer än ett år, då skulle man förlora rätten till det redan vid utresan (om man är ärlig och skriver ut sig korrekt då alltså). En bekant till mig var i USA med sin man i nio månader med ett barn som då var ca ett år - hon fick då ingen FP och hon säger idag att hade hon gjort om det idag hade hon kanske inte varit så ärlig inför FK. Jag känner själv att nja, det där är ju isåfall bidragsfusk och det är ju straffbart, så jag kan köpa att jag isåfall inte har rätt till några pengar om jag flyttar till USA och föder barn där. Men är det någon av er som känner till någon svensk som fött barn i USA och fått FP där, eller sedan flyttat tillbaka till Sverige, fick de FP i 480 dagar per barn som man har rätt till om man fött i Sverige, även om barnet redan var fött i USA? Skulle ju vara trevligt att ha dagar att ta ut vid senare tillfälle (lov, studiedagar osv) eller om mitt/mina barn är under ett när vi kommer tillbaka, då får de ju inte gå på förskolan.

    Jag är lite försiktig med att kontakta FK i mitt rätta namn angående detta då jag tycker mig se att folk får olika svar jämt av olika handläggare (oavsett vad det gäller), samt att jag funderar på om de isåfall registrerar någonstans att jag frågat om detta och om det kan ligga mig i fatet senare, så det vore värdefullt om någon hade erfarenhet av detta. I och med att det blivit hårdare tag mot bidragsfuskare, vilket ju egentligen är bra, blir jag lite rädd att om man frågar saker rakt ut till myndigheter, vad händer om jag gör si, kan jag göra så, är det lagligt osv, kanske de tror att man försöker fuska när det egentligen är tvärtom att man vill veta inom vilka ramar man ska hålla sig. Jag är ju svensk medborgare och hoppas ju såklart att jag får dagar för mina barn när jag kommer hem, om jag föder barn i USA.
    Om t om FKs egna handläggare ger olika svar kanske inte det säger så mycket om någon här råkar känna till någon som gjort si eller så. Jag har väldigt svårt att tänka mig att FK gör sig omaket att registera vem som frågar vad, men även om så skulle vara fallet har du väl inget att oroa dig för om du ändå inte har för avsikt att göra något olagligt? Ring du FK och fråga så får du (förhoppningsvis) klara besked!
  • Wagram
    lillamig1980 skrev 2011-02-14 22:31:40 följande:
    Du kan studera i USA, men tänkt på att studier är DYRT!
    Ett sämre universitet kostar runt 100 000 kr/år för internationella studenter (vilket du kommer att räknas som). Bättre universitet ligger på 150 000-200 000 kr/år och uppåt.+ levnadsomkostnader + böcker + parkeringstillstånd (de flesta universitet har höga parkeringsavgifter) + laptop (ofta obligatoriskt att ha egen) etc. etc.

    Ni behöver inte vara utbytesstudenter, man kan söka till vilket universitet man vill. Däremot kommer måste man _visa_ att man har tillräckligt med tillgångar för att betala studier och levnadsomkostnader. Detta räknas efter en schablonmall och är runt 300 000 kr/år för ett genomsnittligt universitet (räknat på en skolavgift på runt 150 000 kr/år).
    När du söker visum måste du visa att du eller din sponsor har det kontanta tillgångar för att täcka första årets omkostnader = du måste visa ett _kontoutdrag_ som visar 300 000 kr i kontanta tillgångar (eller vad din schablonsumma nu är).
    Undantaget till detta är ifall du har ett stipendie från ditt land eller från en erkänd stiftelse el. dyl. som täcker samtliga kostnader. Ifall du har ett stipendie för en del av dina kostnader så kommer detta att dras av från den summa du måste visa att du har.
    Som utbytesstudent betalar man det man skulle ha betala vid sitt hemuniversitet, det är därför det är att föredra. Skolan brukar hjälpa till med visum, erbjuda subventionerade försäkringar osv. Man kan också skaffa försäkring via CSN. Vid vissa skolor kan man öven få ett stipendium som täcker hela kostnaden för utbildningen samt ibland en summa för levnadskostnader, ofta i utbyte mot att man t ex undervisar, jobbar på biblioteket eller liknande. Det är dock vanligare på Master- och doktorandnivå.
  • Wagram
    Perry the Platypus skrev 2011-02-15 08:59:35 följande:
    Jag antar att man får reda på vad för undersökningar som behöver göras i samband med visumansökan? De ansökningarna håller tydligen makens jobbadvokater i.
    Ja, det bör advokaten ha koll på.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA