• evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    Tow2Mater skrev 2014-09-26 18:15:59 följande:
    Att ett foretag skulle vilja sponsra visum for studier och jobb som lastbilschauffor finner jag hogst osannolikt, om det ens ar mojligt (se USCIS definitioner av jobbvisum).
    Jag tror inte heller att det är sannolikt.  
  • evaoregon
    Honeybunny skrev 2014-09-27 13:39:11 följande:
    Har läst detta: http://cdlcalifornia.com/financing/

    Inte visumkostnaden utan endast cdl-utbildningen.
    Jag avråder för att länken ovan känns väldigt mycket som reklam och jag tycker att du ska kolla upp detta bättre.  Finns det något annat yrke här i USA som du kan tänka dig?  Vad jobbar du med i Sverige?    
  • evaoregon
    Honeybunny skrev 2014-09-27 13:39:11 följande:
    Men räknas verkligen detta som studier, det är ju "bara" körskola?

    Jag förstår att jag måste ha ett arbetsvisum oavsett.
    Nej, jag kan inte tänka mig att körskola räknas som studier och att få ett arbetsvisum för att jobba som lastbilschaufför tror jag blir mycket svårt.  Att arbetsgivaren skulle sponsra visum för det tror jag tyvärr inte.  
  • evaoregon
    Honeybunny skrev 2014-09-30 20:11:50 följande:

    Förtydligande: Jag förstår att företaget inte sponsrar visum men dock kanske cdl-utbildningen.

    Denna info har jag hittat:
    Företaget betalar cdl-utbildningen, i "utbyte" av att jag kör för dom, efter utbildningen.

    Visumet står jag för själv.

    Min plan är alltså; flytta till USA, gå cdl-utbildningen och sedan jobba.

    Vilket visum ska jag då ansöka om?


      

    Det är mycket möjligt att du kan få utbildningen betald av företaget om du sedan förbinder dig att jobba för företaget under viss tid, men eftersom du inte har rätt att arbeta i USA så tror jag inte heller att arbetsgivaren betalar utbildningen innan du har arbetstillstånd i landet.

    Här är en lista över vilka arbetsvisum som finns, men jag hittar tyvärr inget som jag tror skulle passa dig.  Just som lastbilschaufför finns det vad jag vet inte en sådan brist på arbetskraft att arbetsgivaren går in och betalar ett visum för dig.  


     


    Beskrivningar och kvalifikationer för visum


    H-1B (specialistyrke)


    Ett H-1B-visum krävs om du kommer till USA för att utföra tjänster i ett visst yrke med en anställning som är bestämt på förhand. För att vara kvalificerad måste du inneha en kandidatexamen eller högre examen (eller motsvarande examen) i det specifika specialområde som du avser arbeta inom. USCIS kommer att avgöra om din anställning utgör ett specialistyrke och om du är kvalificerad för att utföra tjänsterna. Din arbetsgivare är skyldig att lämna in en ansökan om arbetsvillkor tillsammans med arbetsdepartementet angående villkoren för ditt anställningsavtal.


    H-2A (säsongsbetonade jordbruksarbetare)


    Ett H-2A-visum tillåter amerikanska arbetsgivare att ta in utländsk arbetskraft till USA för att fylla tillfälliga arbetstillfällen inom jordbruket för vilka det inte finns amerikanska arbetare tillgängliga. En H-2A-icke-immigrationsklassificering gäller för dig om du försöker utföra jordbruksarbete eller tjänster av tillfällig eller säsongsbetonad karaktär i USA på tillfällig basis. En amerikansk arbetsgivare (eller en sammanslutning av amerikanska jordbruksproducenter som namnges som en gemensam arbetsgivare) måste fylla i ett I-129-formulär, en petition för icke-immigrationsarbetare, för din räkning.


    H-2B (kvalificerade och okvalificerade arbetare)


    Detta visum krävs om du kommer till USA för att utföra ett arbete som har tillfällig eller säsongsbetonad karaktär och där det finns en brist på amerikanska arbetare. Din arbetsgivare är skyldig att skaffa ett intyg från arbetsdepartementet, vilket bekräftar att det inte finns några kvalificerade amerikanska arbetstagare för den typ av arbete som din petition baseras på.


    H-3 (praktikanter)


    Ett H-3-visum krävs om du kommer till USA för att få utbildning från en arbetsgivare i något ansträngningsområde, annat än forskarutbildning, under en period på upp till två år. Du kan få betalt för din utbildning och "praktiskt" arbete är tillåtet. Utbildningen får inte användas för att ge produktiv anställning och får inte vara tillgänglig i ditt hemland.


    H-4 (anhöriga)


    Om du är huvudinnehavaren av ett giltigt H-visum, kan din make/maka eller dina ogifta barn (under 21 år) få ett H-4-visum för att följa med dig till USA. Men din make/maka/dina barn tillåts inte att arbeta medan de är i USA.


    L-1 (koncerninterna överföringar)


    Ett L-1-visum krävs om du är anställd på ett internationellt företag som tillfälligt överför dig till ett moderbolag eller ett dotterbolag inom samma företag i USA. Det internationella företaget kan vara antingen en amerikansk eller utländsk organisation. För att vara kvalificerad för ett L-1-visum, måste du vara på ledningsnivå eller verkställande nivå, eller ha specialkunskaper och vara avsedd för en befattning inom det amerikanska företaget på någon av dessa nivåer, men inte nödvändigtvis inom samma befattning som du haft tidigare. Dessutom måste du ha varit anställd utanför USA på det internationella företaget kontinuerligt under ett år av de tre föregående åren före din inträdesansökan till USA. Du får endast ansöka om ett L-1-visum efter att ditt amerikanska företag eller dotterbolag erhållit en godkänd petition från USCIS, antingen på en ?blanket-petition? eller individuell petition.


    L-2 (anhöriga)


    Om du är huvudinnehavaren av ett giltigt L-visum, kan din make/maka eller dina ogifta barn (under 21 år) erhålla detta visum som medföljande. Genom en ny lagändring kan din make/maka söka anställningstillstånd. Din make/maka måste resa till USA på hans eller hennes eget L-2-visum och sedan lämna in ett ifyllt I-765-formulär (kan erhållas från USCIS), tillsammans med en ansökningsavgift. Dina barn har inte tillstånd att arbeta i USA.

  • evaoregon
    TillFlorida skrev 2014-10-08 22:01:18 följande:
    De som studerar till Apotekare eller Läkare i USA måse först ha läst en Bachelor's degree (Du kan inte söka direkt efter gymnasiet/high school). Googla på pharmacy school prerequisites.

    pharmacyschool.usc.edu/programs/pharmd/pharmdprogram/admission/requirements/
    Jo, precis.  För många utbildningar här i USA måste man redan ha läst fyra år på universitet för att kunna söka.  
  • evaoregon
    Yros skrev 2014-10-08 21:07:43 följande:

    Hej! Jag har precis börjat studera på apotekarprogrammet i Göteborg och funderar på att plugga i USA istället. Kanske till nästa år då. Jag har ingen aning om vad man ska göra och hur man ska söka. Vill kanske även byta till läkarprogrammet för hört att det är lättare att komma in där.


    Värt att tänka på är att det inte kostar något för själva utbildningsplatsen när man som svensk studerar i Sverige, men här i USA så betalar man för att plugga på universitet sk tuition.  Det rör sig dessutom om flera tusen dollar per termin.  
  • evaoregon
    T ex på University of Oregon är tuition $8,280 per år för de studerande som kommer härifrån och $28,305 per år för de studenter som kommer ifrån andra stater.  Tuition är bara själva avgiften för att studera på universitet och sedan tillkommer ju allt annat som böcker, bostad etc.  
  • evaoregon
    TillFlorida skrev 2014-10-08 22:01:18 följande:
    De som studerar till Apotekare eller Läkare i USA måse först ha läst en Bachelor's degree (Du kan inte söka direkt efter gymnasiet/high school). Googla på pharmacy school prerequisites.

    pharmacyschool.usc.edu/programs/pharmd/pharmdprogram/admission/requirements/
    Ja, och efter de fyra åren för att ta sin bachelor's degree så är studierna till apotekare fyra år till så sammanlagt åtta år på universitet.  Läkare är betydligt längre.  
  • evaoregon
    Yros skrev 2014-10-08 21:07:43 följande:

    Hej! Jag har precis börjat studera på apotekarprogrammet i Göteborg och funderar på att plugga i USA istället. Kanske till nästa år då. Jag har ingen aning om vad man ska göra och hur man ska söka. Vill kanske även byta till läkarprogrammet för hört att det är lättare att komma in där.


    Vill du jobba här i USA i framtiden så är nog det enklaste att du läser klart din utbildning i Sverige och sedan kompletterar vissa kurser här i USA så att du kan arbeta här.  För att jobba som apotekare här i USA så måste man ha behörighet, men det går att få detta med en utländsk utbildning.  Kraven är dock olika beroende på vilken amerikansk delstat det gäller.

    NABP assists graduates of foreign pharmacy schools in more than 200 countries as they work toward becoming licensed pharmacists in the United States. All 50 states, District of Columbia, Guam, and Puerto Rico require graduates of pharmacy schools that are not based in the US to achieve Foreign Pharmacy Graduate Examination Committee (FPGEC) Certification before applying for a license from a state board of pharmacy. Contact the state board of pharmacy for specific requirements as each state?s requirements differ. Some states, for example, exempt graduates of Canadian pharmacy schools from this requirement.
     
  • evaoregon
    Wagram skrev 2014-10-10 17:24:41 följande:

    En annan sak att ha i åtanke är att en amerikanska läkar- eller pharmaceututbildning inte utan vidare ger dig rätt att utöva yrket i Sverige. Ta reda på ordentligt vilka regler som gäller först.


    Ja, detta verkar vara vad som gäller för läkare med utländsk utbildning och ungefär motsvarande om man har en utländsk apotekarutbildning.Om du vill jobba som läkare i Sverige efter en läkarutbildning utomlands finns det vissa direktiv som måste följas. Om du har en läkarutbildning från ett land som ingår i EU/EES finns det särskilda direktiv. Det innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger dig tillstånd att utöva ditt läkaryrke utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller språkkunskaper. Du ansöker om läkarlegitimation från Socialstyrelsen i Sverige.

    Du gör detta genom att fylla i en ansökan och bifoga följande bestyrkta dokument:


    Kompetensbevis (examensbevis och bevis om legitimation/yrkesbehörighet i utbildningslandet).

    Personbevis om du är folkbokförd i Sverige (får inte vara äldre än tre månader) eller kopia av gällande pass.

    Europeiskt intyg om aktuell yrkesbehörighet (European certificate of current professional status) där utbildningslandet bekräftar att yrkesbehörigheten inte är begränsad eller återkallad (får inte vara äldre än tre månader och ska sändas in i original).


    Om du däremot har en läkarutbildning från ett land utanför EU/EES, kommer din medicinska kompetens att bedömas i Sverige när du är klar med din läkarutbildning utomlands. Du fyller i en ansökan från Socialstyrelsen om prövning av den utländska läkarutbildningen. Detta ligger sedan som grund för legitimation.


    Du måste bifogar följande bestyrkta dokument:


    Bevis om arbets- och uppehållstillstånd beviljat av Migrationsverket.

    Om du är svensk medborgare ska du bifoga personbevis (får inte vara äldre än tre månader).

    Ditt utländska läkardiplom.

    Eventuellt bevis om specialistkompetens.

    Tjänstgöringsintyg.


    En läkare som inte har medborgarskap i ett EU/ESS-land måste genomgå en kompletterande utbildning i Sverige för att erhålla svensk läkarlegitimation. För att påbörja denna utbildning krävs goda kunskaper i det svenska språket. Om du inte har svenska som modersmål krävs:


    Att du ska ha lägst godkänt betyg i svenska B / svenska 2. Har du svenska som andraspråk vid en gymnasial vuxenutbildning krävs godkänt betyg i kurs B / 2 eller;

    att du har genomgått högskoleundervisning i svenska med ett godkänt resultat eller;

    fått godkänt på särskilt test i svenska för universitets- och högskolestudier (Tisus) eller;

    att du kan visa motsvarande språkkunskaper som måste bekräftas av särskild utbildningsanordnare som bedriver undervisning i det svenska språket.

    För att bedöma din medicinska kompetens efter din läkarutbildning utomlands måste du genom gå ett medicinskt kunskapsprov, så kallat TULE-test vid Karolinska Institutet. En läkare med utländsk specialistbehörighet och betydande yrkeserfarenhet inom en viss inriktning behöver inte genomgå kunskapsprovet utan gör då istället en provtjänstgöring under sex månader. TULE-testet består av en teoretisk och en praktisk del och pågår sammanlagt under tre dagar. TULE-testet genomförs två gånger per år.


    När TULE-testet eller provtjänstgöringen anses vara tillfredsställande fastställer Socialstyrelsen villkor för svensk legitimation. Legitimationsvillkoret kan skilja sig avsevärt mellan individer, men det gemensamma kravet för alla är utbildning i samhälls- och författningskunskap. Det är även vanligt att Socialstyrelsen kräver en klinisk utbildning i form av allmäntjänstgöring (AT) under minst 18 månader. Särskilda regler gäller i de fall kunskapsprov/provtjänstgöring inte kan godkännas.

  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2015-04-02 18:02:09 följande:
    Hur lång tid tar det att bygga en credit score då, och menar de då att man ska visa från sitt svenska kort? För vi har inte kreditkort nu utan bara vanliga Visakort. Får kanske skaffa ett svenskt kreditkort då.

    Tusen tack för länk till teorin! Ska titta på det i sommar. Nej arbetsgivaren ordnar inte bostad, de har en del egna bostäder men de är nog lika dyra som andra. Jag har vänner som varit bosatt i the bay area så de kan nog ge råd om var man vill och inte vill bo. Vi har kollat lite på craigslist och ja det är ju dyrt, ca 1500-2000 usd för en one bedroom (det är väl som en svensk tvåa?) Så man får ju utgå ifrån var man överhuvudtaget kommer ha råd att bo... Vi kommer att ha ca 5000 USD per månad (skattefritt) så vi har inte hur mycket som helst att lägga på boende. Men jag vet inte om det är bra att bestämma boende härifrån - verkar som att många kollar runt på plats?

    Det är ju ett dyrt område överlag, funderar på hur pass man kommer klarasig på 3000 om man lägger max 2000 på boende... Vi har självklart en buffert men vill ju helst inte ta av den till de löpande månadskostnaderna utan mer om det är något extra.
      ww2.kqed.org/news/2013/07/11/cost-live-comfortably-bay-area/affordability-poverty
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA