• rosakaninen

    Synskadade barn del 2!!

    anna2001: Vi har också haft vattkoppor i sommar! Först lilltjejen, sen sonen, sen min make och mellandotter samtidigt, och slutligen lilltjejen en gång till....puh!

  • rosakaninen

    Hej alla! De ringde i fredags från Stockholm och berättade att vi inte fick "plats" på kursen i oktober...fy vad besviken jag blev. Vi får komma i mars istället. Jag har ju laddat med massor av frågor, särskilt vad gäller synskadade barn och dagisstart. Vi har ställt henne i kö till 1/3 men då finns inga platser har jag fått veta (som vanligt...). Chansen är större om jag sätter henne i kö till januari istället, för då går hon före de barnen eftersom hon är äldre. Frågan är om hon är mogen då. Hon älskar syskonen och deras kompisar men är lite rädd för jämnåriga barn. Jag tror det beror på att 1-2åringar är mer oberäkneliga och fysiska. Vissa stoppar gärna in fingret i hennes vänstra öga, jag tror de tycker att ögat ser konstigt ut, det "sticker iväg" liksom. Finns det någon här som vill berätta om hur det var att börja dagis och hur det har gått med allt, tex de andra barnen, vilka problem som uppstod och vad man ska tänka på m.m. Vilket är bäst, assistent eller resurs? o.s.v.

  • rosakaninen

    fjärilen78:Oj, läste inte ditt inlägg innan jag skrev mitt. Du kan väl berätta lite vad ni kom fram till ang. hans dagisstart? Hur är han med jämnåriga barn?

  • rosakaninen

    Jippi, nu ringde de igen och sa att vi fick komma i okt! Det var min man som svarade så jag vet inte om det var ett återbud eller om de ordnat en till kurs. Det ska bli så intressant och spännande att träffa andra föräldrar och barn med samma problem.
    Vore kul om flera föräldrar till synskadade barn hittade hit!
    Nån som känner till nåt annat forum för oss med synskadade barn??

  • rosakaninen

    fjärilen78: Ska dagispersonalen få gå kurs innan? Vissa kommuner skickar visst personalen till Specialpedagogiska institutet i Stockholm. Ska han få assistent eller extra resurs? Hoppas allt går bra och att han förstår att det är roligt med mat när han ser de andra barnen äta samtidigt! Förresten har jag också en Abbe härhemma! Äldste sonen heter Albin men kallas för Abbe.

  • rosakaninen

    Minus: Det är svårt det där med benämningar. I Örebro sa de att Elin var synskadad men i Falun säger de "synsvag" (vilket låter mycket trevligare...). I läkarutlåtandet står det gravt synskadad på vänster öga och kraftig synnedsättning på det högra.

  • rosakaninen

    Använder era barn synen mest eller händer/mun när de undersöker saker? Använder de mest synen definieras de som synsvaga tydligen, vilket vår lilla tjej alltså är. De var här från Syncentralen idag och diskuterade förskola m.m.

  • rosakaninen

    Hej CJK! Han är ju ganska liten än. Vi tycker att dotterns syn har förbättrats senaste halvåret bara, hon blir 2 år i okt. Alla barns syn mognar under uppväxten, även de som ser väldigt dåligt. Vi hade också svårt att få ögonkontakt med Elin i den åldern, men hon tittade gärna mot lampor, öppna spisen, datorskärmen m.m.
    Tror läkarna att hans syn kommer att utvecklas eller?

  • rosakaninen

    fjärilen78: När var det sonen skulle skolas in på dagis? Har han börjat än? Nyfiken.....
    Hur reagerar era barn när det är stimmigt? Elin kan bli helt paralyserad och bara stå stilla bland alla skuttande springande barn. Om det blir för mycket blir hon rädd och ledsen. Men är det tyst och lugnt är hon en jättetuff och nyfiken tjej som drar runt och upptäcker allt på nära håll. Det är det som oroar mig ang. dagis, för där är det väl rätt högljutt.....

  • rosakaninen

    fjärilen78: Jo vi har tänkt på dagmamma men tycker det är viktigt att hon får träffa sina blivande klasskamrater tidigt, så de vänjer sig vid hennes behov och tar det naturligt.
    Elin har ju också två storasyskon och är van med dem och deras kompisar, det är småbarnen som hon blir orolig av. Fast när vi varit på Öppis har det varit EXTREMT många barn och rörigt, värre än på dagis tror jag....

  • rosakaninen

    fjärilen78: Jo jag hoppas på att det kan planera lite efter hennes behov, tex dela upp barnen i mindre grupper när de ska göra saker. Själva barngruppen går inte att påverka eftersom vi bara har ett dagis här och det är fullt. Men de kanske gör en överinskrivning på Elin har de sagt.

  • rosakaninen

    Ingen annan som åker till Stockholm på kurs den 7-9 okt?

  • rosakaninen

    Vår dotter har också nystagmus, plus två andra synskador. På höger öga ser hon en svart fläck rakt fram, men kan se RUNT fläcken fast där är hon närsynt (-6) och det ska bli spännande att se om vi märker någon skillnad om tre veckor när hon får sina nya glasögon...de gamla har hon växt ur och dessutom ville hon inte använda dem....så vi har låtit det vara senaste halvåret. På semestern ville hon prova mina hela tiden (-3) så vi tog kontakt med Syncentralen direkt för att ordna ett par nya åt henne.
    Jag känner igen mig i det där att tänka på framtiden och undra hur allt ska bli....men det bästa är nog att ta en dag i taget, leva i nuet och glädjas åt varje litet framsteg. Elin blir 2 år 24/10.

Svar på tråden Synskadade barn del 2!!