• fjärilen78

    Synskadade barn del 2!!

    hittat jag med

    här flyter allt på i sin takt.
    väntar på att få dagisplats till abbe nu, har fått hjälp via bvc med en remiss så att sonen kommer få gå gratis 15h/ vecka.

    glasögonen ger vi snart upp med,han vägrar ha dom

    berättade ju om hans matvägran och vi fick ju komma in på barnmott, där tog man prover och fråagde en massa men inga fel hittas.
    fick även remiss till en dietist så henne har vi varit i kontakt med och hon kollade över hans näringsintag som visade att det är för lite, vilket vi redan visste, så nu ska vi ge välling i den mån han vill ha fick INTE utesluta den som bvc sa till oss att göra!! dessutom ska vi få i honom 1 glas extra med yoghurt, söt vanlig jouice minst 1 glas, extra smör och fett i allt han äter,3 tsk olja varje dag och jag kan ju säga att vi får inte i honom 1/3 del av allt detta, just nu går ingen mat alls han lever enbart på sin välling.
    i okt ska vi höras av till läkaren för en uppföljning och har han inte börjat äta bättre så skulle vi även då höra av oss till dietisten igen för dom pratade om näringsdrycker och pulver att berika maten med.

    hans lillasyster äter 2 ggr mer än honom minst och har nästan vuxit ikapp honom!!

  • fjärilen78

    anna2001: hur är det med sonen och epelepsin nu?

    rosakaninen: usch inge kul med vattenkoppor

    jaa ni här är vi igång igen med sonen och maten, ska akut till bvc på måndag för ny vägning sen får vi se hur vi ska gå vidare abbe äter inget alls han smakar inte ens på mat utan nu är vi uppe i 5 flaskor välling/dygn och det verkar han inte bli mätt på så hela nätterna är han orolig ledsen och gnällig så nu ska vi införa ett sent kvällsmål välling oxå, han brukar börja mellan 22-23 på kvällen och vara ledsen så då ska vi ge välling får se om det underlättar. just nu är vi så trötta så vi kan stå och sova

  • fjärilen78

    vi har fått dagisplats till abbe omgående,dom ringde igår kväll om det så nu ska vi på möten och grejjer med personal specialpedagog,bvc m.m för att göra upp en plan om hur dom på bästa sätt kan bemöta abbe med hans problematik!!

  • fjärilen78

    rosakaninen: så fort jag vet så berättar jag !!
    ja du han har inga jämnåriga kamrater men när vi varit på typ öppna förskolan och barn i hans ålder är där så far han fram som en ångvält och han vill så väl men vet inte riktigt hur han ska bemöta barnen så det blir gärna med en knuff för att få kontakt!!

    marre74: ja vi hoppas mycket kommer lösa sig med hjälp av dagis!!
    jag hade mer än gärna haft abbe hemma under hela min tid som mammaledig men nu blir han 2 år och det funkar inte, han är så otroligt social,älskar att vara ute och träffa andra, väldigt aktiv så nu rek både bvc och läkaren på barnmott att sätta in honom på dagis och vi märker oxå att han behöver det för att kunna utvecklas!!
    han kommer gå 15tim/vecka så det blir 3 dagar i veckan som han kommer vara där.

    usch abbe åkte på magsjuka igår,spydde som en galning men kan ni gissa vad som häde på em sen när han börjat friskna till igen???? jooo han åt som en häst och idag har han oxå ätit som en tokFörvånad fast jag vet att han brukar göra det ca 1-2 veckor efter att han varit sjuk sen dalar det igen och han äter inget alls

  • fjärilen78

    rosa kaninen:vad kul att ni ändå kunde få komma i okt på den kursen!!
    jag har själv letat efter forum för oss med synskadade barn men hittar inga måste ju ändå finnas fler "där ute" än bara vi!!

    igår ringde en tjej från dagis och ville prata lite om abbe och inför dagisstarten om hur dom kan bemöta sonen, hur mycket och om dom behöver anpassa dagiset efter honom och vilken grupp man skulle sätta honom i osv är ju svårt för en annan att svara på så här just nu det bästa är ju att han får gå där ett par veckor och man ser efterhand hur och vad som behövs anpassas och så men dom verkar väldigt tillmötesgående och det känns ju pos!!

    vi ska dit på möte i morgon och gå igenom mera och även få berätta om sonen och bvc ska vara med för att berätta dom oxå och även påtala om detta med hans matvägran och vad man kan göra där för honom samt så kommer ju en specialpedagog bli inblandad som kanske kan komma med lite tips och ideer hon med, denna specialpedagog är suverän hon har hjälpt oss en hel del när det gåller stora sonen och hans damp(synd bara att hon kom in så sent i sonens liv, vi fick kontakt med henne först för ca 1,5 år sedan)

    vi både tror och hoppas att dagis kommer göra mycket nytta för sonen både socialt,utvecklingsmässigt och att han kommer äta bättre när han ser dom andra barnen äta!!

  • fjärilen78

    då har vi varit på ett möte med dagis och dom var väldigt tillmötesgående och undrade hur man kunde anpassa miljön åt sonen,vad man bör tänka på osv så en del justeringar kommer göras och specialpedagogen ska fixa dit puzzel där bitarna är större än normalt med typ svarta markanta kanter som visar bitarna på ett tydligare sätt, även fixa lite andra färgglada leksaker och dom ska tänka på att ha mer lyse där han är, när det blir dags att t ex klippa i papper osv så ska dom se till att det är väl synliga kanter som han kan klippa efter osv.

    dessutom ska dom fixa svarta och vita bilder,enkla lättydliga som ska hjälpa sonen visa/tala om vad han vill då han inte pratar än (han bubblar ju på sitt sätt och vi förstår ju honom men andra kan ju ha svårt att veta) så istället för att stå där och vilja nånting,bli arg för att ingen förstår så ska man lära honom visa bilder

    sen kommer det väl mer undan för undan men till en början nu iaf så ska vi prova det här.

    rosa kaninen: nej ingen resurs eller assistent just nu iaf däremot får han komma dom dagar då dom har mest personal inne!!

    man pratade om teckenspråk men tror det kan bli för rörigt för sonen eftersom han har svårt att se!!

  • fjärilen78

    rosa kaninen: inte än 16 sept börjar vi skola in honom. här är sonen en av dom "stimmiga" inte så han är högljudd men däremot är han igång hela tiden,aldrig stilla!! sen har ju abbe 4 syskon varav en med damp så här kan det vara rätt så livat på barnen, så det är inget som stör honom på så sätt.

    ett dagis är rätt högljutt men det beror oxå på lite hur pass stora barngrupperna är!! här har dom en yttepyttegrupp på 4 barn som är 1-2 år gammla sen har dom en grupp till med 8 barn som alla är 2 år och där kan jag tänka mig att det kan bli livat värre emellanåt
    ett alt är väl dagmamma i såna fall!!!

  • fjärilen78
    rosakaninen skrev 2008-09-08 08:40:54 följande:
    fjärilen78: Jo vi har tänkt på dagmamma men tycker det är viktigt att hon får träffa sina blivande klasskamrater tidigt, så de vänjer sig vid hennes behov och tar det naturligt.Elin har ju också två storasyskon och är van med dem och deras kompisar, det är småbarnen som hon blir orolig av. Fast när vi varit på Öppis har det varit EXTREMT många barn och rörigt, värre än på dagis tror jag....
    ok, vet du om du har samma tur som vi haft med abbe denna gången så kanske det finns lite mindre grupper som hon kan få börja i och sen kanske flyttas till en större grupp vartefter hon vänjer sig??

    öppna förskolan och dagis tycker jag är helt skilda saker öppnis är mer rörigt och livligt värre, visst dagis kan oxå vara livligt men jag tycker och tror ändå att personalen ser till att det inte blir för mycket på ett dagis och jag misstänker/ är nästan hundra på att innan er dotter ska börja på dagis så kommer ni få träffa berörda peroner på dagis som ska ha hand om henne och då får ni oxå chansen att berätta om henne och då ta upp detta så dom har det i tanken och kanske kan försöka anpassa så mycket det går för hennes skull!!
  • fjärilen78
    rosakaninen skrev 2008-09-09 09:02:38 följande:
    fjärilen78: Jo jag hoppas på att det kan planera lite efter hennes behov, tex dela upp barnen i mindre grupper när de ska göra saker. Själva barngruppen går inte att påverka eftersom vi bara har ett dagis här och det är fullt. Men de kanske gör en överinskrivning på Elin har de sagt.
    här är det oxå bara ett dagis men med flera avd så en avd för barn mellan 1-2 år sen en för 3-4 år och en för 4-5 år. Får hoppas att dom kan lösa det på bästa sättet!!
  • fjärilen78

    här vart det ingen dagisstart idag
    abbe är dålig med jättehög feber och spydde som en räv igår så vi får skjuta upp inskolningen tills han är frisk igen!!

  • fjärilen78

    välkomna ni nya!!

    cattis08: våran son är ju helt blind på vä öga och har nedsatt syn på hö öga och när han var mindre så funkade det med leksaker med starka färger och gärna såna som var svarta/vita/röda och gråa sen att det var väl upplyst där han var och lekte.

    Nu har vi skolat in abbe i en vecka på dagis och idag fick jag lämna honom själv där i ca 2 tim det hade gått jättebra!! dom ska införskaffa lite leksaker som är anpassade för barn med nedsatt syn och så har dom fixat handtag och även grindar så inte abbe ska lyckas smita för dom
    idag fick han även vara med över maten och det hade gått bra förutom att ca 1 msk var allt dom fått i honom men jag hade inte förväntat mig annat!!
    vi väntar på ett läkarintyg nu så att dagis kan köpa in välling och ge honom dom dagar han äter så här lite.
    vi väntar på ny tid till ögonläk men det verkar dra ut på tiden som vanligt!!
    vi ska även få remiss till öronmott för femtioelfte gången eller nått, han snarkar ju som en hel karl och sover jättedåligt om nätterna så nu ska dom kolla polyperna igen och se om det kan vara det som spökar och är det det så kan även det vara problemen för hans matvägran enl läkaren.
    dessutom har abbe enl våran våg gått ner 1,2 kg på en månad
    Dom tog ju glutenprover på honom i juli men än har vi inte fått svar och det var inte så konstigt provsvaren är på villovägar så inte ens läkaren hade fått dom

  • fjärilen78

    är ett tag sen jag skrev nu.

    välkommna ni nya!!

    här är det som innan,väntar fortf på tid till ögon med abbe men den lyser med sin frånvaro vi måste få komma snart för han totalvägrar glasögonen.

    dessutom ska han påbörja en annan utredning då bvc tror han har nån form av diagnos  han är såååå överaktiv och varit sen han föddes i princip så nu väntar inte bvc längre utan vill att dom börjar utreda!!

  • fjärilen78

    cjk: vilken jobbig sits
    tyvärr så har jag inga svar jag kan ge dig där!!
    däremot så tycker jag att för att få så bra svar som möjligt så vänd dig till SRF dom borde ju kunna lotsa dig vidare tycker jag iaf!!

    vi är med och stödjer aktiv synskadades riksförbund!!

    klamaj: tyvärr kan jag inte ge dig några svar heller

    just nu känns det som att inget händer här heller och samtidigt så känner jag att inget finns att göra.
    vi väntar på tid till ögon och vi får åka på kontroller 1-2 ggr/år och om några år är det en operation där han ska få en protes men mer än så vet vi inte.
    hur mycket syn han har på sitt "friska" öga är det eg ingen som vet men han är inte hindrad på något sätt, tvärtom så klarar han sig så fint, visst han gör ju sina missar så full syn har han inte men som sagt tillräckligt bra iaf för att klara vardagen utan problem!!

    just nu är det annat som vi funderar över och jaa vi får väl se han ska ju utredas för ev diagnos och man undrar ju lite om han kommer få samma diagnos som sin bror.

  • fjärilen78

    marre: men fy så hemskt hoppas verkligen att det går bra för er!!

    när man läser om er andra så känns det som att dels är vår sons synskada en "piss i havet" och samtidigt inser man att det kunde varit så mycket värre!!

    anna2001: Nej sonen äter inte, han hade ökat 140 gram på 3 månader, visserligen det är ju upp och inte ner iaf!! han äter inte på dagis heller.... har fått läkarintyg så dom kan ge välling där nu!!
    väntar på att få tid för diagnosutredning men sånt kan ju ta tid och dessutom skulle bvc hjälpa oss så vi kanske skulle kunna få lite mer tid för abbe på dagis.

    1,5 månad till sen har vi en ny bebis jag är en aning orolig då jag tror vi väntar en pojke och då vi har 2 pojkar med handikapp så tänker man "ja undra vad som kommer vara fel denna gång då"
    var på ul igår och bebis är stoooor  beräknas väga minst 4,5 kg just nu väger h*n 2500 gr, ligger i tvärläge med ett ben uppåt och ett nedåt

  • fjärilen78

    anna2001: UNDRAR OXÅ HUR DET GÅR FÖR MARRE!! oj då stora bokstäver inte meningen

    ja det känns skönt att ge välling utan att få dåligt samvete!!
    japp 1,5 månad kvar sen snusar vi bebbe igen v29 (28+4)

    detta är en magbild tagen för 3 veckor sen så ja jag är stor,trött och otymplig men älskar det

  • fjärilen78

    här är det oxå lungt just nu förutom att abbe åker på öroninflammation gång på gång, igår kväll vakna han 23 och skrek fram till 06 i morse då somnade han om var till läkaren och han har en kraftig öroninfl. på ena örat IGEN är 3 veckor sen knappt som han fick pc för dubbelsidig öroninfl. nu har han dessutom streptokocker i halsen med

    undrar hur det gått för marre!!!!

Svar på tråden Synskadade barn del 2!!