• Anonym (ledse­n)
    Äldre 30 Jul 20:41
    5872 visningar
    24 svar
    24
    5872

    Gravid och bostadslös, vad ska jag göra? hjälp!

    Jag är 20år, gravid i v.14 och bostadslös... pappan är också bostadslös.. vi har betalningsanmärkningar men inga hyresskulder eller klagomål. Vi valde att säga upp våran tidigare bostad pga huset var fullt av missbrukar.. de va dumt gjort för att nu har vi varit bostadslös i 5 mån.
    Ingen av oss har föräldrar som kan hjälpa oss och vi har fått bott hos vänner på varsitt håll för att få tak över huvudet... utan att överdriva, vi har t.o.m sovit i källare och trappuppgångar. Socialtjänsten vet om våran situaton, min barnmorska, vänner och anonyma personer har även ringt in till soc och anmält våran situation.
    Men dom kan inte hjälpa till och de har inga "soc-lägenheter" lediga åt oss.
    Mitt liv har varit en enda röra, en misär.. och NU vill jag få ordning på det, jag vill ge mina barn de jag aldrig fick och vill starta ett helt nytt liv... tänkte börja plugga till hösten, ta igen allt jag har missat... men jag kan inte gå rakt från en trappuppgång till skolan och de börjar närma sig höst, det blir kallt och varje dag har varit en tung börda för oss att leta sovplats.

    Vad ska jag göra? jag får panik kan någon ge mig tips vad man ska göra? får myndigheter verkligen behandla människor såhär? Kommer soc vänta tills barnet är född ocg ta det ifrån mig och skratta mig i ansiktet och säga "barnet kan inte bo på gatan"?

  • Svar på tråden Gravid och bostadslös, vad ska jag göra? hjälp!
  • bebbe2­008
    Äldre 30 Jul 20:43
    #1

    Vart ska du plugga någonstans? Vissa städer har bostadsgaranti för studerande, inte alltid det roligaste boendet men iaf tak över huvudet. Värt att kolla upp iaf.

  • Anonym (ledse­n) Trådstartaren
    Äldre 30 Jul 20:45
    #2

    Jag har varit aktivt sökande efter bostad varjedag, skrivit långa brev till hyresföreningar, varit och tittat på privata lägenheter men fått nej pga betanmärkningar. det är kört

  • Anonym (ledse­n) Trådstartaren
    Äldre 30 Jul 20:46
    #3

    bebbe2008: inte där jag bor.. så omtänksam är dom inte här att dom skulle ha de här

  • älvanp­urjo
    Äldre 30 Jul 20:47
    #4

    vilken stad är ni i? i en storstad äre ju svårare med bostäder än i en mnidre...
    och barnet ud bär kommer soc aldrig låta bo i en trappuppgång utan då får ni hjälp.
    men får ni ut socbidraget så är u det en hjälp i sig.
    kan ni få någon att¨gå i borgen för er så ni får lägenhet?

    förstår eran press är 21 jag och har två små killar.. så förstår dig totalt

  • Anonym (Priva­t)
    Äldre 30 Jul 20:48
    #5

    Kan du inte försöka få tag i en privat hyresvärd då? dom brukar vara lite lättare att förhandla med.

    Jag bor hos en privat hyresvärd sen över ett år och jag hade betalningsanmärkningar+hyresskuld när jag flytta in på totalt 70 000 kr,är idag nere i 9800 kr.

    Privata är inte helt omöjliga bara man är ärlig direkt om sin situation osv,det var jag i allafall.

  • Anonym (anna)
    Äldre 30 Jul 20:51
    #6

    hmm soc kan boka in en på vandrarhem osv tills dom har lediga lägenheter om det är aktuellt. har du inte pratat med din socialsekreterare om det ? i så fall är det konstigt om hon inte ser till att försöka hjälpa till

  • Anonym (ledse­n) Trådstartaren
    Äldre 30 Jul 20:55
    #7

    Har ingen som kan gå i borgen annars hade vi haft bostad för längesen, jag har sökt överallt hos privata också.. dom tar dem som ser bäst ut som har jobb åde..

  • Anonym (anna)
    Äldre 30 Jul 21:00
    #8

    Jag fick nämligen lägenhet via dom när jag var gravid. Hade ingenstans att bo, fick flytta runt hos kompisar, familj osv men till slut gick inte det så jag fick bo på vandrahem tills jag fick beviljat en egen lägenhet.
    Tog ca 3-4 månader och sedan fick jag en 2an eftersom jag skulle strax därefter få barn.
    Så soc borde kunna hjälpa dig ts.

  • Anonym (socse­kr)
    Äldre 30 Jul 21:01
    #9

    Ring socialtjänsten och ansök om hjälp till boende. Du har alltid rätt att ansökaoch få ett avslag som du kan överklaga.

    Det är olika från kommun till kommun, men Socialtjänsten har ytterst sällan några tomma lägenheter, men de kan ordna så att du iallafall får tak över huvudet t.ex. på vandrarhem eller hotell. Vet att det låter hårt... socialtjänsten måste erbjuda akut tak över huvudet till folk och det kan vara på hotell, vandrarhem, kvinnojour eller härgbärge. Med barn erbjuds man inte härbärge. Men socialtjänsten kan inte ordna fram 3:or i trevliga områden till barnfamiljer, önskar att det var så, men tyvärr inte, så tänk nog igenom hur du kan lösa det.

    Först kan du få hjälp med akut boende och därefter får förmodligen tyvärr ta den långa vägen... först får du stå i kö för att få hjälp till ett refernsboende / träningslägenhet eller något så att du får en referns som gör att du så småningom kan få ett eget

    Ett alternativ är ju att socialtjänsten placerar dig och ditt barn på ett boende tillsammans.

    Ett ytterligare alternativ är att du ändå frågar dina föräldrar om du kan få flytta hem tills dess du fått ordning på din ekonomi eller att du hittar en lägenhet i andra hand eller i t.ex. en villa så att du kan få hyra trots anmärkningar.

    Ett sista alternativ är ju att flytta till en annan ort med lättare bostadsmarknad. Vet folk i din situation som flyttat till mindre orter som haft tomma lägenheter. Tipset om att studera på annan ort är bra, där kan du kanske hitta en bra lägenhet :) Lycka till!

  • mina45
    Äldre 30 Jul 21:27
    #10

    För det första så eftersom du redan skrivit brev till alla hyresvärdar så tycker jag att du/ni ska gå personligen o prata med hyresvärdar.
    förklara då att soc faktiskt har en skyldighet att betala er hyra.
    Överklaga alla beslut du är missnöjd med, från soc alltså!!
    Gå till biblioteket o läs socialtjänst-lagen så ska du se att det finns paragrafer som är till för den situation ni befinner er i.
    Min dotter o hennes kille var i samma situation då dom skulle få sitt första barn o deras soc var helt enkelt tvingade att stå som hyresgaranter.....
    Kan inte tänka mej att det är någon skilnad där du bor, social-lagen gäller hela landet.
    Min grabb var oxå i samma sits o han sökte mer än en gpng till varje hyresvärd o fick till slut napp.
    Nu har dom alla bostad!!
    Skriv ett brev till soc-chefen o berätta vad som hänt o vad ni behöver hjälp med, berätta oxå vad ni gör för att själva förändra era liv o sist men inte minst ta kontakt med er lokal-tidning o berätta hur ni blir bemötta hos soc.
    Har mer än en gång använt media för att få soc att begripa vad dom håller på med.
    Sist hjälpte jag min styvsom o hans familj att få hjälp då soc i deras kommun var helt av banan.
    Lycka till !!!!

Svar på tråden Gravid och bostadslös, vad ska jag göra? hjälp!