Inlägg från: Anonym (socsekr) |Visa alla inlägg
  • Anonym (socsekr)

    Gravid och bostadslös, vad ska jag göra? hjälp!

    Ring socialtjänsten och ansök om hjälp till boende. Du har alltid rätt att ansökaoch få ett avslag som du kan överklaga.

    Det är olika från kommun till kommun, men Socialtjänsten har ytterst sällan några tomma lägenheter, men de kan ordna så att du iallafall får tak över huvudet t.ex. på vandrarhem eller hotell. Vet att det låter hårt... socialtjänsten måste erbjuda akut tak över huvudet till folk och det kan vara på hotell, vandrarhem, kvinnojour eller härgbärge. Med barn erbjuds man inte härbärge. Men socialtjänsten kan inte ordna fram 3:or i trevliga områden till barnfamiljer, önskar att det var så, men tyvärr inte, så tänk nog igenom hur du kan lösa det.

    Först kan du få hjälp med akut boende och därefter får förmodligen tyvärr ta den långa vägen... först får du stå i kö för att få hjälp till ett refernsboende / träningslägenhet eller något så att du får en referns som gör att du så småningom kan få ett eget

    Ett alternativ är ju att socialtjänsten placerar dig och ditt barn på ett boende tillsammans.

    Ett ytterligare alternativ är att du ändå frågar dina föräldrar om du kan få flytta hem tills dess du fått ordning på din ekonomi eller att du hittar en lägenhet i andra hand eller i t.ex. en villa så att du kan få hyra trots anmärkningar.

    Ett sista alternativ är ju att flytta till en annan ort med lättare bostadsmarknad. Vet folk i din situation som flyttat till mindre orter som haft tomma lägenheter. Tipset om att studera på annan ort är bra, där kan du kanske hitta en bra lägenhet :) Lycka till!

  • Anonym (socsekr)

    Jobbar ju själv inom socialtjänsten och jag tycker att bostadsmarknaden är det mest frustrerande som finns. Socialtjänsten har sällan lägenheter (kanske i någon kommun), utan vi får också försöka att hitta lägenheter via hyresvärdar. Det är värden som bestämmer och det är lika svårt med både kommunala och i privata värdar. Privata värdar kan dock vara lite schysstare... konstigt nog. Vad jag vill säga är att det inte är socialtjänstens fel att det inte finns lägenheter utan det är marknaden som styr. Som socialsekreterare och mamma tycker jag att det är fruktansvärt att folk inte kan få en bra bostad. Hur skall man kunna vara en optimal mamma när man inte har någonstans att vara det på? Fick själv flytta hem med två barn efter en skilsmässa och stod utan lägenhet under en längre period, inget kul, och det är klart att man mår dåligt av att inte ha ett hem.

    Socialtjänsten kan gå i borgen, men du får hitta lägenheten själv och få hyresvärden att godkänna dig. I Göteborg där jag jobbar finns ett placeringskontor, dit lämnas ett visst antal lägenheter varje år. Socialtjänsten kan sedan skriva en remiss dit om familjen har ett behov och då kan de få ett socialt kontrakt under 1 år, detta går sedan över i ett riktigt 1:a hands kontrakt om man sköter det perfekt. Problemet är bara att det är fler personer utan bostad och på kö en det finns lägenheter till. Göteborg har ju bostadsbrist... Å fram tills dess man får en lägenhet kan man få ett tillfälligt boende t.ex. på vandrarhem.

    Vet inte hur det är i din kommun, men ring socialtjänsten. Vissa kommuner har boendesekreterare som är socialsekreterare som enbart arbetar med boendefrågor.

Svar på tråden Gravid och bostadslös, vad ska jag göra? hjälp!