Inlägg från: Bempan |Visa alla inlägg
  • Bempan

    Cellprov/Cytologprov när man är gravid?

    Vid mitt senaste cellprov visade det sig att jag hade lite cellförändringar, men att det oftast inte brukar vara nån fara utan försvinna av sig själv. Nu har jag blivit kallad till ett uppföljande cytologprov, där man, om jag har fattat det rätt, "knipsar" av en bit av livmodertappen? Jag är ju gravid i 18 veckan och har haft lite rosa blödningar för ett tag sedan. Har inte varit på UL än och är nu jättenervös att det ska vara farligt för barnet att göra detta prov? Nån som gjort det under grav och vill berätta hur det går till och vad som hände sedan?
    Jag tycker det är nog jobbigt att ha sex om det "stöter i", tänk då om man "knipsar" av en bit?!

  • Svar på tråden Cellprov/Cytologprov när man är gravid?
  • Bempan

    Jag har ringt och skulle avboka men hon övertalade mig att komma. Jag tycker att det känns jätteobehagligt. Kan det vara farligt att vänta med det? Nån som gjort det under grav och vill berätta hur det gick?

  • Bempan

    Okej, jag ringer min egen BM och inte kvinnokliniken denna gång. Om det oftast läker ut av sig själv, kan det väl inte vara farligt att vänta tills barnet är fött. Bara det inte är farligt för barnet så... Googlade just och hittade detta:
    Cytologprovskontroll under graviditet
    ? I tidig graviditet tages cytologprov endast på de som inte är cytologprovsundersökta
    under de senaste 3 åren. Cytologprov bör ej tas efter 15:e graviditetsveckan och ej före
    8 veckor postpartum.
    ? Vid någon form av dysplasi i detta prov skickas remiss till gyn. mott. för kolposkopi +
    px helst innan vecka 18-20. Vid PAD-avvikelse upp till CIN III/CIS avvaktar man med
    behandling till efter puerperiet.

  • Bempan

    Tack för alla svar! Jag sitter just nu och väntar på att BM ska ringa upp, det var telefonsvarare när jag ringde. Får se vad hon säger, förhoppningsvis slipper jag tills barnet är fött! *hoppas*

  • Bempan

    Tack för alla svar. Jag har avbokat via telefon och sedan skickat ett mejl där jag förklarat att jag avstår pga oro för barnet och att jag inte vill ha en ny tid förrän barnet är fött, om inte läkare anser att det är direkt farligt för mig/barnet att göra så.

Svar på tråden Cellprov/Cytologprov när man är gravid?