• JA77

    Provrörsbarn är fejkbarn (?)

    hmm, varför starta en sådan här tråd under rubriken provrörsbefruktning? det är naturligtvis ingen som själv gör IVF som tycker så... tvärtom är det sårande att berätta att "andra" tycker att ens barn är ett fejkbarn.jaja, var och en blir väl salig på sin troJag ville diskutera detta med andra som genomgått IVF, med hopp om goda argument till min kusin i de fall hon skulle säga någonting nedlåtande, samt med frågan om ni själva tänkt i dessa banor någon gång. Rubriken valdes naturligtvis för att locka läsare, men med ett frågetecken för att inte vara alltför provocerande.

  • JA77
    Selenea skrev 2008-09-14 17:01:08 följande:
    Sen behöver man inte "köpa" sina barn, om det är det hon har hakat upp sig på. Har hon tur kanske de lyckas inom de landstingsfinansierade försöken, och i så fall kostar det inget mer än själva medicinen, och den går på Apotekets högkostnadskort.

    Jag tror att det är ekonomin faktiskt, men jag har inte frågat min kusin närmre, eftersom hennes ekonomi verkligen inte är min sak. Jag kan inte avgöra vad någon annan har råd med etc.

    Med risk för att vara provocerande, så är min personliga åsikt att man inte skall få hur många försök som helst på sig. Barn är ingen rättighet. Dock tycker jag att det är märkligt att man inte har rätt till lika många försök i alla landsting!! Inte ska det bero på var man bor?
  • JA77
    Svar på #54
    Nej, det tror inte jag heller. Min mans syster fick barn genom IVF, och jag tror inte att de kommer att göra så stor affär av det!
  • JA77
    Svar på #58
    Du, "Snart är det vår tur"! Jag antar att min kusins åsikter provocerar, men hon är inte dum i huvudet för det. Varför får hon inte tycka att provrörsbarn är fejk? Hennes önskan är att få barn på naturlig väg, d.v.s. utan att behöva genomgå hormonella behandlingar. Det är en sorg att inte kunna få barn, men man skall inte häcklas över att man känner sig avståndstagande till konstgjord behandling.
  • JA77
    Svar på #65
    Jag träffade min kusin här i veckan, och hennes främsta skäl är faktiskt ekonomin - vilket jag också, till viss del, delar med henne. Ett par försök kan man erbjudas, men sedan får man betala ur egen ficka. Barn är ingen rättighet, hur önskade de än mår vara.
  • JA77

    Hon har råd, hon (och jag, till viss del) menar att det är systemet det är fel på. Varför skulle samhället betala för hur många försök som helst? Blir man inte gravid efter ett antal betalda försök - ja, då får man faktiskt betala själv. Det finns viktigare saker som sjukvården kan lägga ner pengar på; cancervård, hjärtsjukdomar, neurologisk forskning... Barn är som sagt ingen rättighet.

    Vidare har min kära kusin en stark övertygelse (ej religiöst betingad) om att hon vill få barn på naturlig väg, inte proppa kroppen med hormoner (jag kan dock tycka att det kan vara en hjälp på traven). Men innerst inne så är det så att hon är besviken för att hon inte får till det på naturlig väg.

    Och nej, hon är inte elak mot alla till höger och vänster, men någon enstaka gång kom en groda ur munnen.

  • JA77
    Svar på #72
    Nej nej, inget problem att samhället betalar till viss del. Min personliga åsikt är att det skall vara just så - man ska inte ha rätt till hur många försök som helst på samhällets bekostnad.

    Dock kan jag tycka att det är märkligt att det inte är lika över landet!
  • JA77
    Svar på #84
    Hej du Mysak, jag har ett arbete att sköta, varför jag bara loggar in här emellanåt!

    Vidare, så jag får inte ha en åsikt i frågan när så många kommenterar mitt inlägg? Så du tror att jag gör en fiktiv kusin för att provocera fram mina personliga åsikter? Skulle jag dessutom då lägga det i ett forum liknande detta? Herregud, internet är anonymt, jag hade ju lika gärna kunnat skriva det under ett annat alias istället, eller kanske göra det anonymt! Detta faller på sin egen orimlighet.

    Min kära kusin finns inte på Familjeliv, annars hade jag aldrig skrivit detta, då hon garanterat skulle förstå att detta var jag. Jag vill inte hänga ut henne på något sätt.

    För att sammanfatta; min kusin har aldrig lyckats att bli gravid. Vidare tycker hon att det känns olustigt att proppa i sig hormoner för att någon ska "fixa till det" (hennes ord) i ett provrör.Det känns olustigt att behöva kasta ut tiotusentals kronor på detta när "alla andra" gör det gratis i sovrummet. Hon känner sig okvinnlig som inte lyckas på ett naturligt sätt, så som hennes vänner, familj och arbetskamrater gjort. Jag har sagt att hon aldrig kan veta det säkert, men kusinen hävdar att om någon har problem med barnlöshet, så är man öppen med det, och det har ingen i hennes närhet varit. Kanske tänker hon att om inte hon själv fr barn, ska ingen annan heller göra det.

    Vidare är det MIN åsikt att jag tycker att IVF ska vara lika över landet, samt att landstinget bara skall stå för en liten del av kostnaden. Kanske var det klumpigt att säga det öppet bara...
  • JA77

    Som att operera bort sin gallblåsa/göra en överviktsoperation, vill man inte vänta i landstingskön, får man bekosta sin operation själv.

  • JA77
    Svar på #94
    Äntligen en person som möjligen kan tänka i liknande banor som min kusin! Varför måste allting vara svart eller vitt? När jag läser ditt inlägg, Fossa, så förstår jag nu hur hon tänker, men utåt sätt så riktar hon det som vrede mot de som kan få barn på naturlig väg.

    Jag ska visa detta för min kusin när vi ska ses i nästa vecka. Kanske säger jag att en kollega på jobbet berättat detta; det kanske slår fel om jag berättar att jag tagit upp hennes problem i ett nätforum.... ;)
  • JA77
    Hannas skrev 2008-09-27 20:53:51 följande:
    Jo tack. Vi väntar i landstingskön. Tysta och tacksamma. Precis som cancerpatienterna och psykfallen. För de flesta av oss har inte råd att bekosta vården själva. Men det är fan inte din sak att bestämma om vi har rätt till barn eller ej. Lyckligtvis.
    Varför blir du så upprörd på mig? Det var ett exempel jag drog!Vårdköerna är fruktansvärda nog som de är, och "alla" anser att sitt problem skall prioriteras - cancervård, äldreomsorgen, psykiatrin, hjärtsjukvården...

    Jag är hemskt ledsen över att du behöver vänta, och det är tokigt att det är ekonomin som avgör huruvida man kan genomgå en IVF eller ej.

    Vidare är det enormt synd att man inte kan yttra ett ord om ekonomi och IVF utan att stämplas som en häxa.
  • JA77

    Jag förstår. Jag har inte rätt till någon åsikt eftersom jag lyckligtvis kunnat få barn på egen hand.

    Sammantaget är detta mer komplext än vad man kan uttrycka i detta forum, då det om och om igen blir missförstånd och en hätsk debatt. Och nej, jag är ingen supermoderat, även om jag tycker att en del av moderaternas politik är bra (men det är helt off topic, det kan jag ventilera någon annanstans).

    I mitt drömsamhälle får alla hjälp och stöd (du också!), men det är också en prioriteringsfråga. Jag ser hellre att mina pengar går till forskning om potentiellt dödande sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom eller cancer. Att inte få barn, är inte dödande - även om det känns så!

    Men å andra sidan är jag inte fullt insatt, och det är grovt av mig att komma med åsikter, det var ju inte därför jag startade en tråd som denna - jag ville helt enkelt se om min kusins funderingar är vanliga i dessa sammanhang. Att jag sedan var klumpig nog att medge att jag höll med min kusin i ovanstående (även en barnlös kan alltså känna så), var ju bara väldigt klumpigt.

  • JA77
    Svar på #99
    Jublar? Det jag menar är att problemet är mer komplext än vad man kan skriva i ett forum. Många av er har påstått att min kusin är olämplig som förälder, att sådana som hon inte ska ha barn etc.

    Det jag vill få fram är väl att alla känslor i dessa sammanhang bör vara tillåtna.
  • JA77
    Svar på #107
    Caroline, jag förstår inte vad du menar. Jag har aldrig påstått att barnlösa ska gå och dö, eller liknande.

    Som någon skrev, är det fel att min kusin vill ha ett barn av sitt eget kött och blod? Kanske kommer hon att ändra sig, men se henne inte som en sämre människa.
  • JA77

    /.../jag vill med mitt inlägg, blir mest svammel. Tror jag stör mej oerhört på trådens rubrik egentligen.Tack för mej !
    [/citat]

    Rubriken valdes för att locka läsare, givetvis.

  • JA77
    Marpal skrev 2008-10-09 09:34:35 följande:
    Jag tycker synd om din kusin! Ett IVF-barn är ju verkligen ett kärleksbarn. Man har längtat, gråtit och slagits för detta MIRAKEL! Det finns en del som säger att om man inte kan få barn på det naturliga sättet så är det inte meningen... Men det finns många saker vi människor gör för att "hjälpa naturen":* Klipper gräset. (Det vill enligt naturen växa)* Skönhetsopererar sig.* Tvätta bilen. (iaf vill MIN natur (vår grusväg) att den alltid ska vara skitig)* Flyger till Thailand på semester. (spyr ut flygbränsle och helt plötsligt kan människan flyga* Blir bruna och fina på vår semester och i solariet. Vi nordbor "ska" vara lite grå-beige-vita (iaf på vintern).Jag kan räkna upp hur mycket som helst där människan hjälper naturen på traven. Var stolta över era IVF-barn och hjälp din kusin så att hon inte går miste om det underbara livet som förälder!
    Ja, jag tror absolut att IVF-barn är välkomnade
    och efterlängtade. Faktum är att jag inte kan stötta mer än jag redan gör.

    Se denna länk, www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp&a=837885

    Att evigt tjata om eventuella barn, ger säkert de barnlösa ännu mera stress. Kanske är min kusins spontana reaktion med "provrörsungar är fejk, ju", bara ett försvar för att hon själv hittills inte lyckats på naturlig väg. Blir hon gravid, ja, då lär jag väl få reda på det!
  • JA77
    Mulle78 skrev 2008-10-09 23:13:51 följande:
    Det är helt riktigt, det är fruktansvärt jobbigt när folk frågar om man ska ha barn. Det är precis som det står i artikeln en fråga man ALDRIG ska ställa. Det kan vara oerhört jobbigt vare sig man kan få barn eller ej.Dock förstår jag inte riktigt vad du menar med att din kusin försvarar sig mot detta genom att säga att IVF barn är fejk.
    Ja, att hon istället för att bli ledsen för att inte kunna få barn på naturlig väg, så blir hon förbannad över att det inte går - IVF är ju inte ett önskvärt alternativ för henne.
  • JA77
    Mulle78 skrev 2008-10-10 23:38:29 följande:
    Jag kan inte annat än beklaga att hon känner så för hennes egen skull, hon riskerar att missa mycket. Nu vet ju inte jag hur gammal hon är, hon har kanske många år på sig att försöka själv alternativt att ändra sig och ändå gå på IVF linjen.
    Min kusin är 32.
Svar på tråden Provrörsbarn är fejkbarn (?)