• Abessiniern

    Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!

    JsN skrev 2008-09-19 23:09:22 följande:
    Lite OT, men en bilstolsförsäljare påstod att babyskyddet inte är lika säkert som en bakåtvänd stol. Stämmer det?
    Jag är 99% säker att den informationen finns på vägverketshemsida eller NTFs hemsida också. Det är därför man rekommenderar att man byter till bältesstol (bakåtvänd) innan babyskyddet är urvuxet i egentlig mening. Ett babyskydd brukar ofta ha en maxvikt på 13 kg och drygt ett års ålder. Men när barnet kan sitta stadigt utan stöd rekommenderar man att man ändå byter till bilstol, för bättre krocksäkerhet. Det är ju inte så att babyskydd är dåligt, men bilstol anses lite säkrare. Man ska ju ändå ha bilstol så då kan man ju lika gärna byta lite tidigare som att vänta tills babyskyddet är urvuxet.
  • Abessiniern
    AnnaGBG skrev 2008-09-19 23:28:21 följande:
    Jag upprepar mig lite.
    Jag vet att jag hittade en rapport om trafikolyckor med barn, alltså statistik hur många barn som förolyckats i trafiken som suttit framåt, bakåt och utan bälte osv. Jag tror att jag hittade den på vägverkets hemsida. Alltså det är ett ganska långt dokument som man får söka efter. Annars kan jag tänka mig också att man gör beräkningar utifrån krocktester. När man säger 60% säkerhet så menas det väl antagligen att barnet är ganska väl skyddat i vissa situationer, men i andra inte särskilt skyddat alls. Vid mindre incidenter i trafiken är barnet säkert bra skyddat bara det är fastspänt. Men vid en påkörning bakifrån i hög hastighet kan det vara stor skillnad om barnet sitter bakåt eller framåt.
  • Abessiniern
    AnnaGBG skrev 2008-09-19 23:46:23 följande:
    Ok...jag är möjligtvis trög men jag förstår faktiskt inte hur detta uppmäts. Så man kan jämföra det med att tex i en SAAB har jag 95% chans att klara mig vid en krock jämfört med 50% i Nissan Micra?Förresten, den jämförelsen förklarade nästan för mig själv...
    Fast jag tror att man helt enkelt har tittat på trafikolyckor där barn varit inblandade och sett vilka som överlevt och inte. De barn som har dött de senaste åren som suttit bakåtvända har varit med om olyckor där det inte varit någon överlevande i princip. Olyckorna har varit så svåra att det inte pelat någon roll om de haft bälte alls i princip eller suttit bakåtvända. T.ex. om en personbil frontalkrockar med en långtradare, då är det inte så stor sannolikhet att överleva i personbilen, för någon. Det är väl sådana olyckor som gör att det aldrig kan bli 100% säkerhet.

    Sen finns det unga barn som suttit framåtvända som dött i mindre allvarliga olyckor. Jag tror t.o.m. att det finns fall där något barn suttit bakåt och överlevt och ett äldre syskon som suttit framåt avlidit.
Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!