• Lalune2

    Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!

    Har inte läst tråden utan svarar på ts.

    Nu när sonen fyllde fyra år i somras så var vårt problem att när sonen somnade så åkte huvudet neråt (han satt bakåtvänd i baksätet). Det som kvinnan på butiken sa till oss var att det är jättefarligt när barnen sitter så pass "rakt" att huvudet faller framåt och neråt. En bilbarnstol ska luta lite bakåt så att inte huvudet faller framåt. Blir det en krock så är det riktigt farligt för huvudet.

    Vi provade då att sätta stolen i framsätet bakåtvänt. Problemet blev då att huvudet kom väldigt nära glasrutan (trots att öronen inte stack upp). Det hon sa då (och som Britax själva hade sagt till henne när hon hade samma problem med sitt barn) var att byta till framåtvänt för det är minst lika farligt att sitta för nära glasrutan med huvudet. Egentligen hade jag velat ha sonen bakåtvänd längre, men det gick tyvärr inte. Så i vissa fall går det helt enkelt inte.

    Kopierar också in vad NTF skriver angående detta:

    "Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av. Barnet kan bryta nacken medan vi vuxna kan få whiplash-skador. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Först då är nackmuskulaturen något mer utvecklad, och de flesta barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol."

    Enligt NTF 4-5 års ålder alltså.

  • Lalune2

    Som sagt, vi provade fram i bilen och det gick inte, då satt han för nära glaset.

    Fast om huvudet hänger ner och det blir en krock så kan man ju själv föreställa sig vad som händer med huvudet. Det blir en otrolig kraft som slänger huvudet bakåt och framåt. Vi hade dessutom redan köpt den största stolen på marknaden (vi köpte den när sonen var 3.5 år eftersom hans gamla stol var för liten och vi inte ville vända honom då).

    Det är lite farligt när alla sitter och skriver sådana här "varningar" och "råd" eftersom alla har fått olika råd från diverse olika ställen. Jag tycker definitivt att man ska lyssna på NTF men allt står givetvis inte på deras hemsida och då finns bilstolstillverkarna själva som man kan lyssna på tex. De bör ju ha kunnandet.

    Alla dessa stora barnbutiker som säljer bilbarnstolar kan ju också sin sak, de är utbildade och därför tycker jag också att deras åsikt väger tungt. Jag tycker att man ska lyssna på alla och sen måste man helt enkelt ta det beslutet som faktiskt funkar för just den familjen. Alla har olika barn (långa, korta, stora, små) och alla har olika bilar. Det som funkar för en familj funkar inte alltid för en annan.

    Däremot tycker inte jag heller att man ska byta förrän barnet är minst fyra år, men då börjar det för många barn bli svårt att sitta som vanligt. Och som sagt, NTF skriver 4-5 års ålder, alltså inte 5 år bara.


    Teskedsmamman skrev 2008-09-20 22:21:27 följande:
    Att huvudet hänger när barnet sover ska inte ha någonting med säkerheten att göra, hittar ingenting om det men jag har hört det innan.... En bilbarnstol skall helst inte luta bakåt någonting, vilket framgår på NTF:s hemsida. Det finns stolar där man kan justera ryggläget efter hurstolen är monterad, baksäten ger oftast en väldigt skarp vinkel, det har jag märkt själv i vår bil.Jag hade inte köpt en framåtvänd stol, jag hade satt bilstolen fram eller bytt bilstol.Däremot är det rätt att är det mindre än 5 cm mellan huvud och vindruta ska man inte ha stolen fram.
  • Lalune2

    Så här skriver NTF angående att stolen lutar:

    "Jag har sett att det finns bilbarnstolar med viloläge. Hur fungerar det, med tanke på att det tydligen är jätteviktigt att barn sitter i en viss vinkel i bilen? Vad rekommenderar ni?
    Svar:
    Jag vet inte om du menar babyskydd eller bilbarnstol, men jag antar att du menar bilbarnstolar med olika ställbara lägen? De stolarna ska vara testade i samtliga lägen, så lutningen ska egentligen inte spela någon roll, så länge man följer anvisningarna.

    De mer lutande lägena är ofta tänkta att passa mindre barn, och när barnet blir större och stabilare i kroppen kan stolen användas mer upprätt. Detta är att rekommendera, eftersom en mer upprätt stol är något bättre. Man bör alltså räta upp stolen i takt med att barnet blir äldre, men ett litet barn ska självklart åka mer lutande om det sitter bättre på det viset."

  • Lalune2

    Jag håller som sagt helt med dig om att bakåtvänt är bäst till i alla fall fyra år. Jag reagerade mer på din rubrik (5 år), 4 år är ju också godkänt.

    Sen är det så som jag skrev, att alla har olika förutsättningar och i vissa fall kanske man helt enkelt MÅSTE vända före fyra års ålder, vare sig man vill eller inte. Och det av anledningar som ingen av oss känner till.

    Ok, då förstår jag att du inte litar på dem. Jag har dock fått mycket bra information från den barnvagnsbutik som vi köper saker ifrån, de är kunniga. Och som NTF skrev, så ja, det är bättre med en mer upprätt stol, men det är ju inte farligt i samma bemärkelse som att vända på barnet när det är två år, om du förstår hur jag menar.

  • Lalune2

    Det vet jag faktiskt inte, men det är möjligt.


    Zsarah skrev 2008-09-20 23:59:12 följande:
    Det kan bero på hur sätena är, är de mycket vinklade neråt?Det tyckte jag var bra med vår stol att man kan ställa den (finns en bas som har 3 olika steg) beroende på hur vinklat säte man har, på så sätt får man alltid stolen med rätt "lutning".Vi har en britax secura
Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!