• Teskedsmamman

    Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!

    LindaSundberg skrev 2008-09-21 20:00:56 följande:
    Aha se där, tack för infon. Då behöver vi inte stödben om vi ska han fram då?
    Vissa stolar ska ha stödben fram också, t ex vår Besafe Izi Kid ska ha stödben fram också, kolla i bruksanvisningen, finns det ingen så brukar det finnas manualer på nätet.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    morrontrött skrev 2008-09-22 10:29:47 följande:
    nån med volvostol här inne?vår 3åring åker bakåtvänd i sin volvostol och hon sitter utmärkt i den. men den har ju liksom ett "tak" över huvudet. hur länge har era barn kunnat sitta i sin volvostol och var går viktgränsen?
    Beror på vilken volvostol ni har, kolla här www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp och längst ner finns volvostolarna. Annars åker ni in till er volvohandlare och frågar.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    norgesessan skrev 2008-09-22 14:45:24 följande:
    ok, instrumentpanelen förstår jag...den ger ju inte efter direkt, som ett framsäte kanske gör..
    Precis, ett framsäte ger efter ganska snart (om det är tomt) ett säte med person i (+bälte) ger bättre stöd - men jag garanterar inte att det är helt riktig uppgift, men jag har för mig att jag har hört att barn ska sitta bakom förare för att få maximalt stöd i sätet.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    Finesse skrev 2008-09-22 16:44:25 följande:
    ok.. jag har hört att först är mitten bak bäst.. efter den platsen (om man inte kan ha den där.. ) så ska man ha högerbak.. vi kan inte ha den bakom föraren eftersom då har vi knappt nån plats att sitta å köra bilen..
    Direkt från NTF:s hemsida:
    Vilken plats i bilen anses vara den säkraste att placera bilbarnstolen?
    Svar:
    Vilken som är den säkraste platsen i bilen kan man inte säga förrän efter eventuell olycka. Montering baktåvänd i framsätet lutad mot instrumentbrädan ger en fast yta att luta bilbarnstolen mot. Instrumentbrädan är starkare än t ex ryggstöden på bilsätena.

    Föraren har mera direktkontakt med barnet om det sitter i framsätet. Om du placerar barnet bakåtvänt i baksätet så ser du inte direkt vad som har hänt om barnet t ex skriker till, hostar eller gör något annat som man som föräldrar reagerar på. Har du barnet bredvid dig i framsätet så kan du med en snabb blick konstatera vad som hänt.

    Att böja sig ner och ta upp saker vet nog de flesta att man inte ska göra under färd. Trots det så kan det vara några som gör så. För att förhindra det så finns det t ex napphållare att sätta fast i barnets kläder, man kan låta bli att ge barnet många saker att leka med under färd, låt bli att ta upp det barnet kastar på golvet.

    Utifrån den tekniska aspekten så borde bakåtvänt i baksätet, på mittplatsen, vara en mycket säker placering. MEN det gäller då att bilbarnstolen ifråga är godkänd för sådan montering. Det kan också vara så att ryggstöden i bilen inte håller stabiliteten vid en krock.

    Man kan säga att en bilbarnstol monterad i framsätet följer bilens krockpuls på ett bättre sätt, genom sin kontakt med instrumentbrädan, än en bilbarnstol monterad i baksätet.

    www.ntf.se/konsument/fraga1243.asp
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    LindaSundberg skrev 2008-09-22 17:58:01 följande:
    Okej, men följer det med stödben till bezafen då eftersom det ska ha? Tänkte på, om det inte behövs till stolarna så följer det inte med, men om det behövs så följer det med...? Eller, eller får man köpa till det?
    Vi fick vårt till, men vi har hyrt vår stol genom IF
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    Finesse skrev 2008-09-22 18:40:00 följande:
    jag hörde av en bilförsäljare (vet det är inte ntf) att man absolut inte ska ha ett barn i framsätet då framsätet är utformat för en framåtvänd vuxen passagerare..
    Fel information....
    Finns det någon lag som anger minimiålder för att sitta framåtvänd på passagerarplatsen fram?
    Svar:
    Nej, det finns ingen lag som säger att man måste ha uppnått en viss ålder för att få sitta i framsätet.
    Enligt svensk lag ska alla som åker bil använda bilbälte. Barn under 7 år ska dessutom använda en särskild skyddsanordning – babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
    Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder.
    Föraren ska se till att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning.

    Många bilar är utrustade med krockkudde på passagerarsidan fram. NTF rekommenderar att barn som är kortare än 140 cm inte ska sitta på samma plats som en krockkudde, om denna inte kopplats ur av en auktoriserad verkstad. Detta för att det finns risk för att personer under 140 cm skadas av krockkudden om den löser ut.

    I bilar utan passagerarkrockkudde finns det dock flera positiva effekter med att placera barnet där. Dels är det större utrymme än i baksätet vilket leder till att barnet kan åka bakåtvänt längre. Dels kan man som förälder ha bättre uppsikt över sitt barn och på ett enkelt sätt få ögonkontakt - en viktig social apsekt.

    www.ntf.se/konsument/fraga792.asp
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    Finesse skrev 2008-09-22 19:10:28 följande:
    ok tack! men vi kommer ändå inte att sätta ebba fram eftersom jag litar inte på urkopplingsfunktionen för airbagen..
    Jag har dem helst bak faktiskt Ingen som sitter och bankar på mig när jag kör... Fast jag har nu en fram och två bak...
    Plutt05 skrev 2008-09-22 19:14:55 följande:
    Frågar här, finns det nån som kan hjälpa mig?Har en 1 åring och en 3 åring. Och en Volvo V40. Hur ska jag få plats med båda barnen? Och med vilka stolar? Snälla hjälp, måste åka och köpa något snart...Hur har andra löst det med två barn i V40?
    Nu har jag lärt mig att volvo är volvo och inte går att jämföra, men jag har en toyota corolla och har en kille fram, sätet längst fram och så har jag en bakåtvänd bakom passagerarstolen, bältesstolen står bakom förarsätet då jag är 30 cm kortare än min man och vi måste kunna flytta sätet friskt
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    Plutt05 skrev 2008-09-23 07:45:34 följande:
    Teskedsgumman: Vad har du för stol som passar när sätet är längst fram?
    Besafe Izi kid
    lilla räkan skrev 2008-09-23 12:13:09 följande:
    Jag har bara läst några av inläggen ovan, och vill bara tillägga att ni behöver inte vara rädda för att en framstol i bilen ska lossna vid en krock bara för att det inte sitter någon i den. Om bilen är någorlunda modern och uppfyller alla lagkrav (vilket den måste för att få säljas i Sverige) så är antagligen hela bilen mos innan stolarna lossnar från karossen (stolarna tar ju dessutom inte upp alla kraft från barnstolen eftersom barnstolen sitter fast med bältet eller isofix).
    Jag går nog på vad NTF säger faktiskt....
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    Strumpan 78 skrev 2008-09-23 22:17:24 följande:
    Oj, det här med bilbarnstolar är visst inte så bara.Vi håller på att fundera på att köpa en bilbarnstol till vår 7 månaders. Vi fick reklamblad hem idag om akta graco comic comfort, och jag har hört bra om denna stol, men ville såklart kolla lite först.Denna är ju inte godkänd att ha bakåtvänd i baksätet efter 18 kg (om jag fattat det hela rätt?) men bakåtvänd i framsätet upp till 25 kg. Det är ju en nackdel såklart, men frågan är ju om det är ett problem... Hon kan ju sitta i framsätet, det gör hon ju i dag med babyskyddet. Om vi skaffar syskon till vår dotter sen, så kan ju den minsta få denna stol och storasyster få en ny. Vi vill ju att vår dotter ska åka så säkert som möjligt, såklart. Men samtidigt så badar man ju inte pengar så kan vi köpa denna stol till kampanjpris med gott samvete vore det ju det bästa. Vad säger ni andra, ni som har erfaranhet av att ha flera bilbarnstolar i bilen? Tänker jag rätt?
    Rätt tänkt skulle jag säga... Har ni stolen ändå fram så spelar det ingen större roll om det bara är 18 kg bak, så länge det är 25 kg fram....

    Sedan ska du tänka på att ifall hon är lång för sin ålder så ska ni välja en stol med högt ryggstöd.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    SparklingSnow skrev 2008-10-24 22:18:29 följande:
    Min dotter väger 20kg och är strax över en meter lång. Fyller 3år i november. Är hon för liten att vändas framåt??
    Det är varken längd eller vikt som avgör om barnen kan vändas framåt eftersom det handlar enbart om ålder, det är nackens muskulatur bl a som inte är tillräckligt utvecklad förrän efter 4 års ålder....
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    Linny skrev 2008-10-25 22:57:24 följande:
    Fast lite är det ju längden.. För om barnets huvud når över kanten (alltså huvudets tyngdpunkt) så blir det ju riktigt riktigt farligt. För då skulle en bilstol, vid en krock, inte bromsa upp smällen alls, utan istället förstärka "knäcken" på nacken. MEN jag håller med om att man absolut inte ska vända, om man kan ha en högre rygg på stolen eller om barnets huvud inte når över kanten, innan rekommenderad ålder, just pga. nackmuskulaturen osv.
    Jo, självklart har längden lite med det att göra, lägg till att det ska vara minst 5 cm mellan barnets huvud och vindrutan...

    Men de som funderar på att vända sina barn för att de sitter med böjda ben t ex, eller bara för att.... men i det stora hela så spelar inte längd/vikt någon större roll mer än huvudet vid kanten/vindrutan och stolens maxvikt...
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    beckiebabe skrev 2008-10-25 23:51:11 följande:
    jag har en liten femåring, han åker bakåtvänd i en britax twoway fortfarande. och lär så få göra tills han helt enkelt inte får plats längre! :) visst benen är böjda och efter ett tag gnäller han, med vad är väl lite ont i benen mot förlamning eller i värsta fall döden? bilåkning ska inte vara enbart roligt, det ska vara säkert.
    Precis så resonerar jag också, mina två minsta får åka bakåt så länge det går, stora killen var mer eller mindre tvungen att vända vid 4 års ålder, eftersom vi aldrig hade kommit med hela familjen med 3 bakåtvända stolar i bilen...
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!