Genom att äta lite, men ofta, håller sig blodsockret på en jämn nivå hela dagen. Man bör äta 4-5 mål mat om dagen för att undvika att sötsuget sätter i.
Men maten är faktiskt inte allt när det kommer till sötsuget. Forskning har visat att serotoninet, en signalsubstans, påverkar en region i hjärnan som heter hypotalamus. Hypotalamus utsöndrar en polypeptid som kallas Cholecystokinin och som fungerar som ett mättnadshormon. Man tror sig veta att en obalans i serotoninnivåerna inte bara påverkar vårt psyke, utan även vår aptit.
Det finns flera sätt att stabilisera serotoninnivåerna. Att vara ute mer när det är ljust, speciellt på morgonen vet man är positivt för detta. Man kan även behandla det genom ljusterapi, vilket visat sig vara väldigt effektivt när det gäller att bota sötsug och depressioner. Även så kallade SSRI (Selektiva serotoninåterupptagshämmare), mer kända som antidepressiva läkemedel hjälper. Jag har dock svårt att tro att någon läkare skulle skriva ut dessa mediciner för att bota sötsug.
Krom har visat sig öka insulinkänsligheten.
Hög insulinkänslighet innebär att det krävs mindre insulin för att transportera runt näring. Mindre insulin innebär att lipoproteinlipas (ett enzym som finns i bland annat fettvävnader) inte stimuleras lika mycket, iaf inte det som påverkar fettcellerna. Detta i sin tur gör att triglyceriderna (fetter) inte tas upp i blodet och lagras som bilringar.
Krom är alltså bra både för att motverka sötsug och att undvika viktuppgång.