Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    De flesta komplikationer är faktiskt orsakade av sjukhusrutinerna, felaktigt använt värkstimulerande dropp t.ex.

    Under hemförlossningar händer det ytterst sällan att ett barn mår dåligt när det föds, och de få som gör det återhämtar sig snabbt när de får sin fulla transfusion moderkaksblod och den naturliga syreförsörjningen från navelsträngen.

    Här kommer några länkar värda att studera.
    diss.kib.ki.se/2008/978-91-7357-535-5/

    www.aims.org.uk/Journal/Vol11No4/safetyHospBirth.htm

    www.patientforsakring.se/press/nyheter/08-01-11.asp

    Och här är en mycket intressant radiointervju med den amerikanske obstetrikern George M Morley.
    216.240.133.177/archives32/Weeks/2008/07/Weeks_3_071208_090000.mp3. Först spelas musik en stund innan programledaren pratar några minuter före en reklampaus. Efter reklamen startar intervjun. Det hela håller på en timme, med några reklamavbrott. (kom ihåg att det både går att snabbspola och minimera spelaren)

  • abuelita

    Jag märker att ingen ännu har studerar länkarna som jag la in i inlägg nr 3.

    Sverige lär visst vara det land i värden som har minst hemförlossningar och där människor i allmänhet inte känner till fördelarna med att föda hemma eller nackdelarna med sjukhusförlossningar. .
    I Danmark har jag för mig att det är 20% som föder hemma. I Holland föds ett barn av 3 hemma och de allra flesta sjukhusförlossningar där sker på ABC-kliniker.

  • abuelita

    ?De studier som gjorts beträffande den medicinska säkerheten vid planerade hemförlossningar i industriländer visar att det för en frisk kvinna med lågriskgraviditet inte innebär större risker att föda hemma vad gäller dödligheten för såväl mor som barn. Risken för bristningar I mellangården minskar och barnen har högre Apgarpoäng vid hemförlossningar än på sjukhus. De medicinska ingreppen är färre vid planerad hemförlossning jämfört med planerad förlossning på sjukhus. Förekomsten av efterblödningar och kvarhållen moderkaka är i vissa studier större och i andra mindre vid hemförlossning. I hemförlossningsgruppen förekommer överburenhet oftare men frekvensen av födelsetrauman hos barnen är mindre.?
    fodahemma.blogsome.com/category/8-forskning/

    ?Rates of medical intervention, such as epidural, forceps and caesarean section, were lower for planned home births than for low risk hospital births. Planned home births also had a low mortality rate during labor and delivery, similar to that in most studies of low risk hospital births in North America.?

    cfmidwifery.org/resources/item.aspx

  • abuelita

    Arne Anka skrev 2008-11-06 19:26:55 följande:


    HejBlev pappa för tre veckor sedan. Efter att min dotter blivit lagd på mammas bröst slutade hon andas. Hon hade lyckats svälja fostervatten med en massa bajs i, och detta hade fastnat i luftvägarna. Trettio sekunder efter förlossningen stod tre läkare, två barnmorskor och en uska som tillsammans sög rent hennes luftvägar, gav henne syrgas med hjälp av en CPAPP (en andningshjälp som gör att hon andas i mottryck för att inte hennes lungor skulle kollapsa), och satte infarter för om de skulle ge henne narkos om de skulle tvingas lägga henne i respirator.Hursom, när allt lugnat ned sig och man kom hem kom jag på att mitt ex ville föda hemma. Varför vill man det? Varför utsätta sitt barn för de riskerna? Jag förstår inte, snälla upplys mig.
    Hade hon alltså börjat andas innan hon blev lagd på mammas bröst? Var det någon som gjorde något med henne innan hon lades där?
    Blev hon avnavladad innan de började suga och sätta CPAPP? Syrgas kan nämligen skada lungorna om det ges innan placentatransfusionen har hunnit försörja lungorna med blod.
    www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi

    Och hur var förlossningen? Mådde mor och barn bra hela tiden? Var det värkstimulerande dropp och EDA inblandat? Det kan nämligen påverka hur barnet mår.

    Sånt här är viktigt att veta för att man ska kunna jämföra med hemförlossning.
  • abuelita

    Arne Anka, här är ett mail till George M Morley (jag har länkat till en radiointervju med honom i inlägg nr 3) från en barnmorska som berättar om en förlossning hon just haft där barnet, precis som ditt barn, hade inhalerat meconium under förlossningen, och hur bra det klarade sig tack vare att det inte blev avnavlat, vilket det hade blivit om det fötts på sjukhus :
    ?Hi Dr. Morley, I just did a birth yesterday that was a perfect example of your theory, (one which I have followed for 25 years). I had a 40 year old primip with a long but normal labor and with good FHR throughout until a sudden drop at crowning, down to 60 with no return to baseline, after a quick episiotomy and quick birth the baby had already entered 2nd apnea, I saw it "gasp" before the head was born. The baby had a nuchal cord as well as a true knot! She came out in a flood of thick meconium that she had inhaled during her birth. No pulse was palpable at birth but with the cord intact the pulse quickly came up to normal (APGARS 2, 7, 9) and with a lot of suctioning and her parents touching her and talking to her and her cord pulsating with a little bag and mask she is fine and now fully up to "normal" newborn status. When I think back on how this situation would have been handled in places where I have worked (I work in an out-of-hospital birth center now) I know this baby would have ended up in the NICU with mec pneumonia, the cord would have been cut, the neonatologists would have "saved" the baby, and who knows where the child would end up years later. Tracy XXXX C.N.M.?

  • abuelita

    Arne Anka skrev 2008-11-07 10:01:57 följande:


    Jag har läst dina länkar (inte hela men abstract och conclusions)och jag ska först tillägga några saker:- Min sambo använde inte epiduralbedövning- Vi var inte så sugna på värkstimulerande (lite tack vare dig abuelita), men de gav det i väldigt låg dos, och vi hade hela tiden övervakning, och vi tittade båda (jag och BM) på CTG:n i princip konstant. I efterhand kunde vi konstatera att ingen syrebrist var aktuell, fosterljuden gick inte ned alls, det var inte alls det som var problemet.- Naturligtvis kan stressen kommit pga sjukhusmiljön, men min sambo var stressad redan innan, hon gillade inte det alls. Inte innan den värkstimulerande droppen, inte innan lustgasen hellerMin frågeställning har inte att göra med huruvida hemförlossningar är det bästa i 99.9% av fallen, den rör snarare de där 0.1% av fallen då allt inte går som det ska. Det kan gå fel i alla förlossningar; KAN. Det som hände oss kanske vi hade löpt mindre risk att råka ut för hemma, men OM det hade hänt ändå, hade följderna kunnat bli katastrofala. Eller är det någon som inte håller med?
    Förlåt, jag missade slarvigt nog att du hade svarat mig i det här inlägget, och väldigt utförligt dessutom. Upptäckte det först nu, efter att jag skrivt mina senaste inlägg..
  • abuelita

    Annca, tyvärr så är det i de flesta fall så att de som väljer att föda hemma gör det för att de inte vill föda på sjukhus igen eftersom det var långt ifrån så som de hade tänkt sig där. Bilden som du beskriver av duktiga personer som verkligen kan sin sak stämde alltså inte.

    Det är alltså väldigt ovanligt att förstföderskor väljer att föda hemma eftersom de fortfarande tror på den bild du beskriver.

  • abuelita
    Svar på #35
    Klematis, det som du blev utsatt för är verkligen beklagansvärt. Och tyvärr händer sånt här mycket oftare än folk tror.

    "Det fanns ingen trygghet eller säkerhet på sjukhuset, bara prestige och rädsla för HSAN." Ja, det här är sorgligt nog väldigt sant. Denna förbaskade prestige, som t.o.m. verkar vara viktigare än barns liv och hälsa, stöter jag ständigt på i min kamp mot tidig avnavling.
  • abuelita
    Svar på #44
    Linny, Det var verkligen glädjande att höra att du fick igenom dina önskemål och att du var så påläst och välförberedd att du kunde föda utan medicinsk inblandning.

    Men tyvärr blir många som föder på sjukhus besvikna på att personalen kör över dem och inte hörsammar deras personliga önskemål. Det är oftast därför man väljer att föda hemma nästa gång.

    Det vore ju idealiskt om förlossningsklinikerna huvudsakligen var som ABC-kliniker, där det alltså är ungefär som att "föda hemma fast på sjukhus", och där de födande kvinnorna har lärt känna sina barnmorskor redan under graviditeten och därmed kan känna sig trygga med dem. Detta leder förstås till att de lättare kan följa sin kropps signaler, vilket minskar behovet av medicinsk inblandning. Som i sin tur minskar riskerna för komplikationer..

    ? men NÄR något väl inträffar så lär barnet ju ha större chans att klara sig där det finns kuvöser och annat. ?
    Ja, så borde det förstås vara , men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut.
    Enligt bl.a. den här webbidan www.birth-brain-injury.org/ (jag har en hel del till jag kan länka till, så säg till om du vill läsa mer) är det just livräddningen som är boven i dramat, eftersom barnen då navlas av omedelbart och därmed förlorar upp till hälften av sin totala blodvolym och den naturliga syreförsörjningen från navelsträngen.

    Om de däremot får sin fulla tranfusion moderkaksblod återhämtar de sig i regel väldigt snabbt, och behöver då ofta inte någon livräddning alls. Men skulle de ändå behöva det så går det (om bara viljan finns hos de ansvariga läkarna) att göra hjärt- lingräddning med intakt navelsträng.

    Marsden Wagner, f.d. chef för WHO´s mödra- och barnavårdsenhet, som jag träffade under en födelsekongress på 80-talet, hävdar bestämt att sjukhusen är den allra farligaste miljön man kan vistas i när man föder barn. Ett provokativt uttalande förstås, men ämnat att väcka eftertanke..
    Och psykiatrikern Samuel Tanyo, som var med på samma kongress, uttryckte det så här: ?Teknik och humanitet behöver inte vara antagonister. Men när det som var ämnat som hjälp i nödsituationer i dag används som rutin, då har det gått snett.?

    Många av de läkare och barnmorskor som deltog på denna kongress var eniga om att de flesta kvinnor skulle kunna föda helt naturligt utan sjukhusrutiner . Men födelseprocessen har gjorts till ett sjukdomstillstånd för att rädda de tio procent som av medicinska skäl inte klarar en naturlig förlossning.
    Läs mer om den kongressen i min blogg blogg.aftonbladet.se/15613/perma/486369/
Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?