Inlägg från: Lady Dahmer |Visa alla inlägg
  • Lady Dahmer

    min man och hans två bröder har gått waldorf och de har bara positiva saker att säga. Likaså de vänner de har som gick i samma skola. Allt de negativa som man hör om waldorf känner de inte igen alls.

    Kan ju också tillägga att min make har ett enormt bra, kreativt, roligt och välbetalt jobb, på företaget hans två kreativa och talangfulla bröder äger.

    Så mitt barn - om jag hittar en skola - sätter jag gärna i waldorfskola. Mer än gärna.


  • Lady Dahmer
    SaramedM skrev 2008-11-23 22:54:39 följande:
    Nej det gör man inte, barn som ligger före på vissa områden får noll stimulansTex så övas inte läsning förrän vid en viss ålder eftersom någon flumide om att barn under den åldern inte är mogna för den kunskapenEtt barn som kan läsa när han börjar skolan där får inte göra det i skolan eftersom han inte är mogen för den kunskapen förrän ett par år senare

    men istället så stimuleras en massa andra kreativa och bra kvaliteer/talanger. Läsningen förhindras ju inte, även om den kanske inte uppmuntras. Men det kan man ju som förälder välja att göra ändå!

    kritiken mot waldorf handlar ofta om att man sätter ett värde på olika kunskaper. Konst, kreativitet och musikalitet bland annat betraktas som "flum" medans matematik och läsning anses vara mer värt. Det tycker jag är fel. Just kreativiteten som waldorf förespråkar är ju nyckeln till allt annat.

    Det jag gillar med waldorf är att man tar hänsyn till och vara på barnets intresse och stimulerar det istället för att fokusera på att de ska prestera en massa. Dessutom har de inte betygsystem vilket ytterligare minskar pressen och stressen på barnen. Allt sker i lugn takt.

    Min make berättar om lektioner utomhus, sittandes i en cirkel i skogen. Hur de fick bygga sitt egna klassrum och leksaker. Hur de stimulerar gruppgemenskap (ettor leker med niorna!) och motarbetar mobbing. Hur man stimulerar upptäckarlusten och lärandet istället för att kräva att alla ska vara lika bra på samma saker.... osv.


  • Lady Dahmer
    Alvi skrev 2008-11-23 22:41:25 följande:
    Ja... men jag har hört att de har svårigheter med att anpassa sig till "samhället" efter skolan...
    en fördom. de klarar sig ofta lika bra som vem som helst. Däremot väljer de oftare kreativa utbildningar och det är ju -tyvärr- i samhällets ögon inte lika mycket värt.
  • Lady Dahmer

    givetvis så finns det mindre bra skolor och mindre bra lärare, men det är inte specifikt för vare sig kommunala skolor, waldorf eller montessori mfl.

    Att ett barn inte får stimulans i matte är beklagligt, det är den ansvarige lärarens uppgift att ta tag i. Men även föräldrarnas. Man kan inte endast skylla på skolan tycker jag. Just waldorf lämnar mkt ansvar till föräldrarna. Man är ofta väldigt delaktig till skillnad från kommunala skolor.

    Sen finns det alltid elever som gör sämre ifrån sig, men det är inte heller specifikt för waldorf.


  • Lady Dahmer
    SaramedM skrev 2008-11-24 08:24:48 följande:
    Jag tycker inte det är en fördom, de jag har träffat var inte glada åt ha gått på waldorf skola
    klart det finns! Själv är jag inte glad över att jag gick i vanlig skola. Missnöje kan du hitta bland många oavsett skolform. Men det innebär inte att just elever från waldorf klarar sig sämre, för DET är inte sant.
  • Lady Dahmer
    PD77 skrev 2008-11-24 08:35:57 följande:
    Lady Dahmer skrev 2008-11-23 23:27:12 följande: Men om man är jättebra på matte, och tycker att det är jättekul, ses inte det som en kreativ talang? Det blir ju fel om bara kostnärs/musik/etc-talanger räknas. I så fall så utgår man ju inte från barnet. Utan det blir ju faktiskt en enda stor flum-skola, där det bara räknas om man bara är bra på måla/musik/etc och inte på de "vanliga" ämnena. Jag trodde att individen skulle stimuleras på Waldorf, eller har jag missförstått?Detta är inget påhopp, utan en fundering. Förklara gärna om jag har missförstått.
    waldorf inriktar sig väldigt mycket på de estetiska ämnena, men jo visst ska de andra sidorna uppmuntras. Och de gör de oftas eftersom att eleverna själva oftast får välja vad de vill göra.

    Men som föräldrer är man ju medveten om vad waldorf går ut på. (eller man BÖR iallafall vara det) Att sätta sina barn i en sån skola och sen klaga på undervisningen är ju lika konstigt som att sätta sina barn i en kristen friskola och sen klaga på att det är för mycket religion. typ.
  • Lady Dahmer
    SchumiFerrari skrev 2008-11-24 09:26:17 följande:
    för mig så låter det flummigt allan.. Skapar problem om du byter från Waldorf till vanlig innan du "fått lov" att lära dig matte... Har en kompis vars sambo inte klarade natur eftersom att man inte lär sig något av det som krävs för natur innan gymnasiet.... Alla pratar om att waldorf är så bra på att se individen... Men de ser individen OM den passar inom deras mall.. Gör barnet inte det utan att ha mer intresse för matte och den biten, kanske inte så mycket för konst och estetiska ämnen så lägger man skullden på föräldrarna... Något som jag anser vara helt fel... Små barn (upp till 13-14 år) har INGET att säga till om när det gäller val av skola... Som 8-9åring kan man inte gärna vägra gå till skolan...
    jo men som förälder väljer man ju det man tror på. Inom waldorf kanske man inte blir så bra på matte -- men i kommunalt blir man inte så bra på det estetiska. Damned if i do, damned if i dont.
  • Lady Dahmer

    SchumiFerrari skrev 2008-11-24 09:26:17 följande:


    Men de ser individen OM den passar inom deras mall.. Gör barnet inte det utan att ha mer intresse för matte och den biten, kanske inte så mycket för konst och estetiska ämnen så lägger man skullden på föräldrarna...

    detta håller jag inte med om dock. svågern som gick waldorf är idag programmerare (och han har inte gått nån utbildning) och tjänar 45.000 i månaden på sina matematiska och logiska kunskaper. Så visst ser man individen. Sen finns det som sagt sämre skolor och dåliga lärare, oavsett genre.


Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?