• Nymne

    Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?

    Själv ser jag argument både för och emot.

    (om era barn redan går i Waldorfskola svarar ni uppenbarligen JA)


    Cross that bridge when you get there!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-11-23 17:19
    www.waldorf.se/
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?
  • minimou

    Nu är jag så rysligt nyfiken på denna statistik som tydligen ska finnas, att jag har skrivit till skolverket för att fråga om någon sådan existerar, och hur den i så fall ser ut.

    För att stilla min nyfikenhet har jag även lagt ned åtskillig tid att försöka forska fram lite siffror. Av det jag hittintills fått fram framgår av skolverketssiffror från oktober 2007 att det gick 182 stycken elever i 10:an på waldorfgymnasier i Sverige, och då saknas information från 2 stycken waldorfgymnasier.

  • SchumiFerrari

    Finns en rapport/uppsats från Karlstads Univeristet om Waldorf

  • minimou

    SchumiFerrari skrev 2008-12-12 13:09:35 följande:


    Finns en rapport/uppsats från Karlstads Univeristet om Waldorf
    Den räknas tydligen inte för den var utförd av en sk "antroposof". Själv tycker jag att man borde kunna använda sig av den rapporten minst lika mycket som av alla länkar till oilka artiklar av "humanisterna", som inte heller är det minsta opartiska, utan har ett politisk mål bakom sin kampanj mot Waldorf.
  • minimou

    Har nu talat med skolverket, och de ställer sig mycket frågande till att de skulle ha statistik på den detaljnivå som skulle krävas för att se hur många waldorfelevwer som fortsätter till gymnasiet. Du får gärna länka, Angelven.

  • SchumiFerrari
    minimou skrev 2008-12-12 13:26:20 följande:
    Den räknas tydligen inte för den var utförd av en sk "antroposof". Själv tycker jag att man borde kunna använda sig av den rapporten minst lika mycket som av alla länkar till oilka artiklar av "humanisterna", som inte heller är det minsta opartiska, utan har ett politisk mål bakom sin kampanj mot Waldorf.ok.. det har jagf inte koll på... men forskning ska enl mig vara gjord av opartiska forskare
  • Lilith74
    minimou skrev 2008-12-12 13:26:20 följande:
    Den räknas tydligen inte för den var utförd av en sk "antroposof". Själv tycker jag att man borde kunna använda sig av den rapporten minst lika mycket som av alla länkar till oilka artiklar av "humanisterna", som inte heller är det minsta opartiska, utan har ett politisk mål bakom sin kampanj mot Waldorf.Vadå för politiskt mål menar du?
  • mpm

    Om det fanns en waldorf skola i min narhet hade samtliga av mina barn gatt i den!
    Ingen skola ar perfekt , (annu) men waldorf ar narmare hur en skola bor ser ut an vad den klassiska statliga skolan nagonsin varit.

  • SaramedM

    mpm skrev 2008-12-18 11:24:51 följande:


    Om det fanns en waldorf skola i min narhet hade samtliga av mina barn gatt i den!Ingen skola ar perfekt , (annu) men waldorf ar narmare hur en skola bor ser ut an vad den klassiska statliga skolan nagonsin varit.
    Du menar då tex synen att barn inte har en själ ?
  • Angelven
    minimou skrev 2008-12-12 13:28:27 följande:
    Har nu talat med skolverket, och de ställer sig mycket frågande till att de skulle ha statistik på den detaljnivå som skulle krävas för att se hur många waldorfelevwer som fortsätter till gymnasiet. Du får gärna länka, Angelven.
    Du kan väl göra din bakgrundsökning själv - det är enkelt. Jag har till och med talat om för dig hur du gör...
  • Angelven
    Lilith74 skrev 2008-12-13 19:58:33 följande:
    Vadå för politiskt mål menar du?... att barnen skall ha tillgång till pedagoger utbildade i en pedagoik som vilar på en vetenskaplig grund antagligen....
  • sjö

    Jag är alldeles för dåligt insatt i deras pedagogik för att kunna ta ställning i en sådan fråga. jag är dock väldigt nyfiken på deras tankar och skulle vilja veta mera.

  • Catzy
    Hei,
    (Jeg er norsk så jeg skriver på engelsk der jeg vet det er forskjeller i språket.Glad)

    Vi har hatt vår sønn på en Waldorfskole i Norge nå i 2 år og vi bytter nå til kommunal skole. Vi har blitt rådet av vår kommune til å bytte skole til kommunal skole nå som vi har funnet ut at vårt barn har noen fag han er veldig sterk i som han ikke får utvikle seg/få nok challenges i, og han har fagområder han ikke får hjelp i. 

    Dette er det jeg mener Waldorfskolen har dårligst utgangspunkt til: Å tilpasse undervisningen til riktig nivå, og å hjelpe til med spesielle behov.
     Dette er på grunn av pedagogikken som de ikke avviker fra. Pedagogikken foregår på en slik måte at det er vanskelig å differensiere undervisningen og oppgavearbeid. Min sønn er sterk til å lese, men får ikke lære mer på grunn av at pedagogikken og oppgavene er bestemt på forhånd og er vanskelig å tilpasse. Det er gruppeundervisning som gjelder og det er ikke rom for å forandre pensum eller arbeidsmåte.

    Dessuten lærer de saktere og mindre de første 4 årene enn i kommunal skole (mindre læringstrykk), så hvis du angrer slik som oss får barnet ditt mye arbeid å ta igjen. Vi må jobbe hele sommeren og han må ha ekstraundervisning for å ta igjen det han ligger bak på(det er mest Norsk og Matematikk som må tas igjen) Dette er også på grunn av den grunnleggende pedagogikken og lærerplanen. 

    Jeg har vært lærer i 14 år og rister litt på hodet av vårt valg. Det har vært noe bra, men vår erfaring er at Waldorfskolen ikke gir rom for forskjeller og hjelper ikke de som er sterke eller svake i fag. Pedagogikken er også gammeldags og irrelevant for denne generasjonen barn etter min mening. Fra 2. klasse er bøkene, historiene, oppgavene, arbeidsmetodene ikke relevante eller barnevennlige og jeg kan forestille meg at mange barn ikke finner skolen motiverende. 

    (Det er også endel religion bakt inn i undervisningen hver dag (vi er agnostikere, men valgte å gi det en sjans allikevel) men min sønn var ikke happy med å bli fortalt at hans sjel ble levert av engler her på jorden etter at han var reinkarnert, som hans fødselsdagsfeiring på skolen. (Vi hadde allerede forklart vår sønn hvordan han ble "skapt" av oss; hans foreldre.)

    Foreldrene har også vært misfornøyde med at de voksne ikke har hatt supervision med barna ute og lærerne har bare sagt som excuse at "Steinerpedagogikken sier at barn skal få leke alene slik at de skal få lære selv og uforstyrret av voksne." Det har resultert i mye konflikter og mobbing blant barna mellom alle aldersgrupper i friminuttene, og som privatskole har de ikke nødvendigvis etablerte prosedyrer for å håndtere slik.

    Til sist vil jeg legge til at privatskoler er friere til å ansette hvem de vil uavhengig av kompetanse, og det gir større sjans for nepotisme/korrupsjon. Dette har jeg dessverre både erfart som lærer i privat skole og som forelder av barn i privat skole.

    Mitt mening er: Gå for kommunal skole.

    -C-
  • aritmetik

    Jag har fått ta emot flera barn från Waldorf. Det är barn med diagnoser. De passar inte in i Waldorf, vägrar anpassa sig och blir utstötta. Man måste acceptera morgondansen, man måste träna den där flöjten, man måste måla våttivått när de säger, man måste sticka när de säger osv. Barn som vill rita på sitt sätt, som vägrar dansa eller spela flöjt blir mobbade av hela gruppen under ledning av lärare. Till slut hamnar de i kommunala skolan, som får hjälpa dem komma ikapp. Waldorf menar på att det är skadligt för barn att lära sig bokstäver före det att de har tappat alla sina mjölktänder. Därför kan de ofta inte läsa när de börjar hos mig. Jag är lågstadielärare. De brukar komma i tvåan. 

  • babyfreeze

    Jag är grundskollärare och skulle aldrig välja Waldorf eftersom många barn byter därifrån till vår skola och de har då massiva kunskapsluckor. Jag tror att pedagogik med ett friare upplägg som tex montessori eller freinet kan vara jättebra för de flesta (kanske inte vissa barn med särskilda behov av mer uppstyrning) men Waldorf är ju inte ens en fri pedagogik. Det verkar vara väldigt tvingande principer där man tex endast får använda vissa typer av kritor och färger när man skapar bilder. Sedan vill jag ha vuxennärvaro på raster för att det ska kännas tryggt.

Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?