Inlägg från: minimou |Visa alla inlägg
  • minimou

    Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?

    Ja, har själv gått på waldorfskola. Jag har både bra och dåliga erfarenheter från den skolformen. Vet efter att ha gått på flera olika waldorskolor att skillnaden mellan dem är enorm. Vissa skolor skulle jag asolut inte sätta min dotter på, medan det finns andra som är väldigt bra.

  • minimou

    Jag har aldrig haft någon undervisning i "antroposofi" eller "Rudolf Steiner" under mina 12 år i Waldorfskola.

  • minimou
    SchumiFerrari skrev 2008-11-24 10:41:07 följande:
    Märkligt.. då kan de inte varit med i waldorfskolekonfederationen eftersom att första punkten i villkoren där är:§4 VILLKOR FÖR MEDLEMSKAP
    Ordinarie medlem med stämmorätt kan den skola vara, som:a/ arbetar efter Rudolf Steiners riktlinjer för waldorfpedagodikSedan har de skolorna följande ansvar: §3 ANSVAR
    Federationen kan främja waldorfskolornas utveckling i Sverige genom att stå till förfogande med hjälp och råd till nya waldorfskoleinitiativ, skapa ett organ för utveckling av waldorfpedagogiken genom utbyte av information, idéer och resurser, samt agera gemensamt i viktiga skolpolitiska och pedagogiska frågorallt är taget från www.waldorf.se
    Jag ser inte var det står i den texten att eleverna ska undervisas i "antroposfi". Därmed inte sagt att undervisningen inte är präglad av ett antroposofiskt tankesätt.
  • minimou
    Andrea skrev 2008-11-27 00:25:18 följande:
    Ekorrmamman skrev 2008-11-26 23:52:04 följande:
    Fast man BEHÖVER ju inte följa allt som antroposofi står för. Det handlar nog mycket om vilken skola man går i tror jag. Visste du förresten att kronprinsessan skulle ha börjat i Waldorfskola? Tycker det är rätt lustigt att många inom mediavärlden (regissör,skådisar, konstnärer osv) har barn som går på Waldorfskolor. Eller är alla dom hjärntvättade?
    Ja, och även många journalister och politiker.
  • minimou

    Amgående kronprinsessan Victora, så var en av anledningarna till att hon inte började Waldorfskola att säkerheten inte kunde garanteras.

  • minimou
    zatziki skrev 2008-11-27 08:15:29 följande:
    jag har gått waldorf hela min skolgång.. och jag har aldrig blivit hindrad från att lära mig läsa!jag vet att det finns en waldorfskola som är värdelös och höll på sådär förut pga dåliga lärare. men även där har det blivit bättre.
    Inte jag heller. Jag lärde mig själv innan jag började skolan.

    Det finns mycket jag verkligen gillar med Waldorfskolan. T ex att föräldrarna måste vara väldigt engagerade. Tycker även att sättet att undervisa på är mycket bra överlag, att det finns en tanke bakom hur schemat läggs upp. Och, som flera tidigare i tråden nämnt, att de konstnärliga ämnerna bedöms likvärdiga med de teoretiska. Vikten av balans mellan hjärnhalvorna. Att det inte är bara "korvstoppning" med information. Hur studierna i t ex de vetenskapliga ämnerna läggs upp. (www.waldorfanswers.net/WNonscienceMyth.htm)mm mm

    MEN det finns en del "knäppskallar" som hittat dit också, det håller jag verkligen med om! Och det finns mycket annat som inte är bra. En nackdel med waldorskolan är att hamnar man med fel klasslärare så blir det verkligen katastrof i o m den "makt" klassläraren har. Jag har själv gått i med klasser med dåliga lärare. Waldorskolorna skiljer sig väldigt mycket åt. Finns vissa skolor jag inte skulle sätta min dotter i....
  • minimou
    zatziki skrev 2008-11-27 09:03:49 följande:
    ja absolut är det så att det beror väldigt mycket på lärarna och att finss dåliga saker oxå.. men å andra sidan så finns det dåliga och bra saker på alla skolor.. nej jag har oxå vissa waldorfskolor jag inte skulle sätta mina barn i. är man inbiten antis så vet man vilka av skolorna som är bra och inte. :)
  • minimou

    Jag misstänkte att det skulle komma länkar till "Humanisterna". Brukar alltid ske så, då någonting inom antroposofi diskuteras.
    Själv tycker jag att de verkar väldigt fanatiska i sin kamp att lägga ned waldorfskolorna...

  • minimou

    För mig är det mycket annat som är viktigt också, inte bara den enda vedertagna vetenskapen. (som ändras lite då och då....)
    För mig är det viktigt att ta till sig både från den, men att även vara öppen för att det kan finnas andra sanningar också.

  • minimou

    Ninhursag: Vad tråkigt att du är så bitter över din tid på waldorfskola. Men vilken tur att vi är olika, och att vi får lov att vara det också. De flesta jag känner som jhar gått waldorfskola har välduigt bra erfarenheter från waldorfpedagogiken, även om det finns en del som skulle kunna förändras.
    På tal om att det KAN gå bra för waldiorfelever, så är min erfarenhet att de flesta går vidare till högre studier efter gymnnasiet. I allafall av de jag känner till Jag känner flera som läser medicin, journalistik och juridik. Och till civilingengörer, civilekonomer, arkitekter mm.
    Flera ministrar, varav åtminstånde en nuvarande statsminister, i olika europeiksa länder har gått waldorfskola. Flera har även sina barn på waldorfskola. www.diewaldorfs.waldorf.net/listengl.html

Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?