• Mariekexet

    Efterrätt åt allergiker?

    Hej hej!
    Vår uppgift på nyår är att ta med efterrätt,men det är lite allergier.
    OCh det är allt lite svårt att komma på nått!
    Det får inte vara nötter,ägg eller mjölk i!!
    Någon som har något tips....??

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-12-29 22:58
    får inte vara nått äggprotein!

  • Svar på tråden Efterrätt åt allergiker?
  • Blå Flygare

    Samma uppdrag sm jag har, fast här gäler det till min dotter. Vet ändå inte vad jag ska hitta på!

    Fick dock tips om gino, att man kan byta ut vit choklad mot marschmellows och så ha havreglass (eller sojaglass om det är till vuxna/större barn) till. Den kan man dock inte göra het färdig i förväg, men väl förberedd.

  • meic

    morotskaka

    2 dl mix
    2 dl socker
    3 dl finriven morot
    1/2 dl smält mjölkfritt margarin/majsolja
    1 dl sojagrädde
    1/2 tsk salt
    1 tsk bakpulver
    Lite vanilj, kardemumma, kanel och ev. citron

    Blanda allt i en bunke. Smörj en form (förslagsvis rund med avtagbar botten) och ströa gärna med glutenfritt ströbröd eller polenta. Bred ut smeten i formen. 180 grader 40 min. Blir extra god med valfri glasyr på eller serverad med Tofuline vaniljglass.

  • meic

    och så har jag ett tips till från allergimat.com att göra egen mjölkfri "grädde":

    1 pkt iMat (oatly)..eller vaniljsås(oatly)
    2 gelatinblad

    lägg gelatinbladet i kallt vatten (för att bli mjuka)
    värm upp iMat och lägg i de mjuka gelatinbladen.
    Vispa med elvisp 1-2 minuter.
    Låt grädden stå i kylen några timmar för att stelna till.

  • Mariekexet
    Svar på #1
    tack för tipset!

    tror du det kan vara gott med mörk choklad i liten mängd??
  • Mariekexet
    Svar på #2
    Tack för tipsen!
    kommer du på något mer så skriv hemskt gärna igen!
  • meic

    om du går in på
    allergimat.com/searchrecept.asp%E4tt&formul=kategori_ratt

    så finns det MASSOR av efterrätter, och efter varje namn så är det små rutor med bokstäver i, tex "Ä" står för att den är äggfri. Så kan du få lite inspiration där, om du hittar nått du gillar så kan vi ju hjälpa dig här att ändra om receptet så det passar, många gånger kan man byta ut margarin mot majsolja tex. Och är det inte helt mjölkfritt utan bara laktosfritt så är det ju inga problem.

    lycka till!

  • Mariekexet
    Svar på #1
    Blå Myran

    tittade efter sorbet för att se vad det innehöll...men hittade då recept på mousse!

    200 g djupfrysta hallon
    1 msk pressad citronsaft
    1 gelatinblad
    eventuellt lite socker
    3 dl vispgrädde(finns ju laktosfri)
    Till servering:
    citronmeliss

    Gör så här
    1. Tina hallonen. Spar några hallon till garnering och lägg resterande hallon i en matberedare eller mixer och kör till puré. Sila bort kärnorna och lägg purén i en skål.

    2. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Smält gelatinet på svag värme och rör ner det i hallonpurén. Vispa grädden lagom fast. Tillsätt citronsaft och rör ner den vispade grädden i hallonpurén. Smaka av med lite socker om det behövs.

    3. Lägg upp moussen i iskalla tallrikar eller portionsglas. Låt dem stå i kylskåp i 2 timmar. Garnera med några hela hallon och citronmeliss.
  • Smultron ett

    Hett tips är att byta ut nötter mot solrosfrön, Det gör jag.
    Har tom gjort egen mandelmassa på solrosfrön

    Allergiker får va uppfinningsrika

Svar på tråden Efterrätt åt allergiker?