• LisaN80

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej!
    Jag har läst genom hela tråden vilket tog ett tag hehe... Vet inte om den är aktiv längre men jag har en fråga till dig Minnie7!
    Vad jag kunnat utläsa bor du i Uppsala och blev remitterad från Ackis till Linköping. Vad jag undrar är om du gick till ngn privat gynekolog också som du kan rekommendera och som tog dig på allvar. Jag har varit i kontakt med gynmottagningen på ackis men de tycker jag ska söka privat först. Vet ju inte alls vilken man ska välja!

  • LisaN80

    [quote=76244081][quote-nick]Minnie7 skrev 2016-01-18 20:45:20 följande:[/quote-nick]Hej, jag bor inte i Uppsala utan i Småland. Men det fanns en tjej från Uppsala här i tråden. Hemligkvinna tror jag hon hette. Hon vet nog massor!![/

    Tack Minnie7! Då frågar jag henne!! Tänkte passa på o fråga dig också om Eva Uustal i Linköping. Arbetar hon fortfarande på sjukhuset? Jag kommer från Linköping o skulle kanske kunna skriva mig där om det skulle behövas.

    Jag födde barn för 3mån+1v sedan o har besvär från bakre framfall. Det skaver, sticker, tynger och gör ont från o till. Har svårt att promenera eller göra för mkt, kan få ont bara av att laga mat. Kan bajsa mha laktulos men känns som jag aldrig får ut allt så jag är ständigt pruttig o full i magen. Någon som känner igen sig i detta?

    Har vart hos en gyn som sa att jag inte hade framfall utsatt en transversell perinealmuskel var trasig på höger sida som man missat o du i. Fattar inte riktigt skillnaden för symptomen blir samma?

  • LisaN80

    Tack för svaret Zenitz o tips på hur man kan underlätta nr 2. Har ångest för det varje morgon, måste gå precis när jag får känning annars blir d inte mer den dagen o jag får ju oftast inte ut allt. Men ska testa dina tips!!!

    Ja nu läste jag dina inlägg o ser att du också hade en skada på samma muskel. Efter hur lång tid efter förlossningen hörde du av dig till gyn? För mig har det ju 'bara' gått 3 månader så de kanske tycker det är för tidigt... Kan man få tid där även om man hör till ett annat landsting?

    Hur mår du efter op?

  • LisaN80

    Tack Z!

    Usch j det är jobbigt att inte få ut allt. Har ju ständigt lite inte magen.... Ska testa psylliumfrön!

    Ja då ska jag ta o ringa gynmottagningen. Känns ju onödigt o gå till ytterligare en gynekolog här som återigen kommer säga att det är normalt. Känns ju bäst att direkt få komma till en specialist på förlossningsskador. Du ringde gynmottagningen på sjukhuset? Några tips inför samtalet?

    Ammar väldigt lite utan ger mest flaska nu, ge haft 1 menstruation hittills...

    Skönt att du mår hyfsat! Vilken typ av op gjorde du?

  • LisaN80

    Ok tack!

    Kön var stängd idag så provar i morgon igen!

    Hoppas att du återhämtar dig bra efter operationen! Trist att så mkt missas eller blir fel efter förlossningen, på mig har man tydligen helt enkelt missat att sy! Frågan är ju om mina symptom kan bli bättre med en op eller om det blir bättre med tiden. Vill ju ha en bra bedömning för jag går ju o oroar mig hela dagarna o tänker ju inte på ngt annat än mitt underliv o uppblåsta mage...

  • LisaN80

    Tack för hjälpen M och Z! Ringde till Linköping idag o har nu fått en tid den 24/2. Så skönt! Tänkte att det vore bäst o skriva ner mina symptom o funderingar på papper... Jag börjar alltid gråta när jag ska prata om detta så jag är rädd att jag inte kommer få fram det jag vill annars!

    Vad skönt Minnie att du börjar kunna gå vidare. Det är inte lätt detta. Förståelsen är ju minimal från samhället sida! Är jättechockad över fen dåliga eftervården, man övertalar o tutar i oss kvinnor att vi ska föda vaginalt o sen vill man inte följa upp o ta tag i de skador som uppstår. Visst vi får komma på efterkontroll men iaf min BM som förvisso var sympatisk kunde inget alls om mina problem.

  • LisaN80

    Skönt Minnie att du tycker att hon är bra o att hon är van vid tårar, då behöver jag ju inte va så nervös! Det är väl många som kommer till henne som har tagit ett par varv i sjukvården o fått höra att allt är normalt o fint. Känns bra o äntligen fö träffa nån som kommer ta en på allvar, oavsett om hon anser att jg kommer bli hjälpt av ev op eller ej... De jag träffat tidigare har bara slätat över detta o int förklarar något alls!

    Allt är ju så normalt, om jag hade vetat innan vad som hade varit normalt hade jag nog inte skaffat barn eller stridit för kejsarsnitt! Ja absolut borde man lägga mer resurser på att sy skadorna korrekt. Jag tycker också att man borde bli kollad av läkare kanske 1-3 dagar lr nåt efter förlossn så man kan se att inget har missats så att man kan sy o rätta till innan det läker fel!

    Nej det går inte att föreställa sig vilka konsekvenser dessa problem för med sig. Vore enklare med en skada på vilken annan kroppsdel som helst!

  • LisaN80

    Che71

    Vad skönt att det blivit bättre men vilken tid det tog! Verkar jobbigt dock med den där fliken...

    Zenitz:

    Hur mår du efter operationen?

    Jag tycker att det psykiska nästan år jobbigare ibland än det fysiska. Har börjat prata med psykolog, känns ju skönt att gråta av sig när jag är där. Men jag har fortfarande lika svårt att tackla känslorna av hopplöshet o oro inför framtiden.

    Dagen börjar med ångest över att jag inte ska sköta magen, om det inte går mår jag dåligt hela dagen sedan o är orolig över att det inte ska gå nästa dag. Så knäppt! Skulle säkert gå mkt bättre utan oron. Har haft förstoppningsproblematik sedan tidigare vid miljöombyte så för mig är det psykiskt till stor del tror jag. Har bokat läkartid för att få hjälp med att trappa ner på laxerande eller råd om byte till ngt annat...

    När jag väl skött magen kommer ångesten ändå sköljande över mig. Känner mig äcklig o har svårt att acceptera hur jag ser ut. Är ledsen över allt jag inte kommer kunna göra i framtiden...

    Men helst av allt vill jag bara slippa den konstanta otäcka känslan av öppenhet, att det känns blött även att det inte är det o att ngt sitter mellan benen. Någon som känner igen det?

    Hur har ni gjort för att tackla den psykiska biten? Känns så dumt o sitta hemma o gråta varje dag under föräldraledigheten!!!

    Kram!

  • LisaN80

    Ja har läst era inlägg o ingen av er har haft det lätt (har det lätt). Man måste ju få vara ledsen o med tiden så kanske det blir bättre. Men det är så lätt o känna sorg över att det blev så här, vi tänker ju alla på det här med snitt i stället! O man blir så förbannad på förlossningsvården när man tänker på det!

    Jag har ju en tid hos Eva så får jag får se vad hon säger. Borde försöka tänka på nåt annat tills jag kommer dit! Är så rädd bara att hon kommer säga att det antingen inte kommer bli så mkt bättre av sig självt och/eller att det inte hjälper med op.

    Känner ngn igen känsla av öppenhet mellan benen o att det typ känns blött fast det inte är det? O som en luftbubbla ibland?

    Kan inte bajsa längre utan att överdosera laktulos så det verkar ju vara vanebildande. Tar även bulkmedel sedan en tid tillbaka. Vet någon hur det är med tex movicol, är det också vanebildande?

    Hur gör man förresten för att klistra in det meddelande man svarar på, det i grått?

  • LisaN80
    che71 skrev 2016-01-27 13:09:16 följande:

    Finns ett citera tecken uppe till höger i varje inlägg.

    Jag kommer ihåg den där känslan du beskriver...luft o blött o öppet...ja.

    Tips för magen....kiwi, päron, Visiblin eller Lunelax (pulver att blandas i vatten, finns på apoteket) Ortis frukt o fibertabletter, kaffe med kokosolja i (gott också!

    Hittade detta om Movicol, verkar ok...


    Vanliga frågor om
    MOVICOL
    Hur snabbt verkar MOVICOL
    MOVICOL
    verkar normalt inom 1?2 dagar.
    Finns det risk för att MOVICOlverkar så kraftigt
    att jag inte hinner gå på toaletten?
    Om du tar MOVICOL®
    på rätt sätt, behöver du inte
    vara orolig för en kraftig effekt.
    Kommer jag att behöva ta mer och mer MOVICOL
    för att uppnåsamma effekt?ej, tvärtom. Efter en tid kommer du att kunna
    reducer
    a dosen.
    Kan jag använda MOVICOL
    under en längre tid?
    Ja, men tala med din läkare om du har ihållande
    förstoppning under en längre period
    Tack så jättemycket för dina råd o det du kollade upp om movicol!!! Jättesnällt! Ska ju till läkare för magen o kanske kan be om det på recept, blir ju så gasig av laktulosen... O sen börja trappa ner, vill ju helst inte va beroende av nåt! Vill ju inte över huvudtaget tänka på nr2, som det var förut! Vill inte bry mig!

    Så du känner igen den otäcka känslan... Har den gått över för dig o hur lång tid tog det isf?
  • LisaN80

    Tack för era upppmuntrande svar! Känns skönt att det blivit bättre för båda, att den där otäcka känslan försvunnit. Känner även igen spänningarna runt ändtarmen och bak i bäckenbotten, känner det ofta när jag ska sova av någon anledning.

    Tack Z för dina tips ang nr 2! Gjorde gröten idag (som var riktigt god!) och tog extra mycket laktulos men jag tror jag har vant mig för det kom ingenting (trots att jag känner att det är bajs genom slidväggen o att jag var nödig i går kväll och i natt). Är så ångestframkallande detta, toabesök har blivit = ångest för mig nu. Har förstått att det är dåligt att vara förstoppad för det töjer väl ut vävnaderna ännu mer så det är kanske därför som det låser sig! Det hela började när jag 1,5 vecka efter förlossningen märkte att det buktade i slidan när jag gjorde nr 2 och blev livrädd, efter det kunde jag inte längre sköta tarmen på ett avslappnat sätt och började med laktulosen.

    När jag inte tömt tarmen blir det en riktigt dålig dag med magont och extra mycket ångest. Suck!

    Måste bryta detta! Men har ju läkartid i morgon och vill få movicol på recept. Har också lite paraffinolja hemma som jag tar i kväll eftersom det inte gick idag!

    Skönt Z att det blivit bättre för dig och att du mår bättre psykiskt! Och tack för tips på facebook-gruppen och bloggen!

    Jag vill jättegärna ha kontakt via facebook! :) Så skicka gärna PM!

    Kram på er alla kämpar!

  • LisaN80

    [quote=76363304][quote-nick]Krummel skrev 2016-02-21 22:33:47 följande:[/quote-nick]Jag ringer inte en jävel inom 20 mils radie i Uppsalatrakten det kan jag lova!!! Odugliga jävla skithögar hela bunten! Då ringer jag hellre akutnumret jag fick från Eva imorn!

    Mina besvär var tryck/tyngdkänsla bakåt och inte kunna tömma tarmen utan att hålla emot mellangården samt en tunn o skör mellangård.

    Så ingen som känner igen dom dära bruna flytningarna? Ush va päcklig man känner sig![/

    Ok! Tack. Hehe... Bor själv i Uppsala o har precis som du bara träffat gynekologer som inte tagit mig på allvar!

  • LisaN80
    Rtrt skrev 2016-04-03 14:10:36 följande:

    Hejsan födde barn för ganska exakt tre månader sedan en ganska okomplicerad förlossning men som tog 38 timmar med igångsättning, allting startade segt och när väl allt kom igång så tog allt som allt en timme öppnade mig de tre sista cm på en timme sedan var han ute på 4 krystvörkar. Kände efter någon vecka ett skav i underlivet, tampongkönsla men ser ingen bula i slidmynninhen. Kan känna att bakre slidväggwn buktar lite och inte är helt slöt men enligt gyn är det så den bakre slidväggen ser ut. När jag är kissnödig kan jag känna att blåsan buktar ut lite ca 4-5 cm upp efter urinröret i slidan ,är det normalt eller är det de som orsakar mitt skav ? De förvärras inte vid ansträngning eller blir värre när jag är extremt kissnödig har inte hyllar problem med läckage eller att hålla mig när jag väl är kissnödig och mina symptom förvärras inte under dagen de kan komma och gå hela tiden. Men är det normalt att känna att blåsan buktar ut lite i slidan när man är kissnödig? När jag har kissat försvinner den utbuktningen igen..blir inte klok på om de är framfall eller inte för enligt gyn är det inte det...


    Hej Rtrt!
    Tror inte att det skulle kallas för framfall det du har. Antagligen är det väldigt vanligt med försvagningar/buktningar inuti slidan efter en förlossning. Så du behöver nog inte vara orolig! O det kan nog dra ihop sig en del framöver, det har ju inte gått så lång tid efter förlossningen. Om det är normalt att det buktar i slidan 4-5 cm upp kan jag inte svara på men det är väl inte helt osannolikt med tanke på att blåsan sitter väldigt nära. En gyn i Sverige verkar inte kalla detta för framfall såvida det inte buktar ut utanför slidöppningen verkar det.
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder