• Zenitz

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej Minnie7, har du möjlighet att skicka pm till mig med ditt nummer? Skulle vilja få kontakt med någon som har samma symptom som jag. Förlöstes för 3 månader sedan.

  • Zenitz

    Tänkte passa på att presentera mig. Har varit i tråden en stund men har inte ?vågat? skriva något förrän nu. Jag födde barn för snart sex månader sen. Hade ett långt värkarbete på tre dagar. Eftersom det var fullt på BB ville de inte ha in oss innan värkarna var fullt etablerade. Tror tyvärr att detta gjorde att jag kom in lite väl sent och jag var spänd i kroppen när jag kom in. Eftersom det var fullt, så blev vi skickade till ett annat BB lite längre bort. När jag kom in var jag redan öppen 7 cm och hade kraftiga värkar. På BB fick vi ett rum och det flöt på snabbt. Redan efter en timme var jag öppen 10 cm, sen tog det stopp. Det blev skiftbyte och personalen som var rätt frånvarande under mitt värkarbete och endast satt vid datorn när de väl var inne i rummet, försvann helt i 40 minuter. När det nya skiftet kom in gick vi igenom mitt förlossningsbrev och lite annat, 1 timme senare fick jag krysta. Hade inte tömt blåsan på nästan 5 timmar, så detta gjordes när 1 timmes krystbarbete inte gett någon effekt. Jag hade då över 1 liter i blåsan som tömdes ut. Då hade jag också börjat bli riktigt värksvag, så värkstimulerande sattes in. Efter det kommer vår dotter äntligen ut 40 minuter senare. Ingen sugklocka eller EDA, endast lustgas som smärtlindring. Däremot fick de hålla isär mina ben i gynställning under krystningarna, för jag var för spänd i både ben och bäckenbotten. Sprack genom hela mellangården men som tur var klarade sig sfinktern (grad 2). Min uppfattning från BB var att jag hade fått en väldigt liten inre bristning samt något stygn på vardera blygdläpp, totalt fem stygn bara. Jag försökte kolla själv med en spegel men kunde inte se något pga svullnaden. Frågade även BB-personalen men de kunde inte läsa ut något mer från journalen. Jag hade så ont att jag inte kunde vända mig i sängen eller gå utan hjälp. Kunde inte kissa eller tömma tarmen pga kraftiga kramper. Innan jag åkte hem från BB fick jag därför ta till Resulax för att undvika förstoppning. Allt detta trodde jag var helt normalt, jag hade haft en fin och bra förlossning enligt min barnmorska.


    Även om jag nu i efterhand kan se att jag hade en lång och tuff förlossning, så tyckte jag direkt efteråt att det inte var så farligt. Däremot har tiden efter förlossningen varit en riktig utmaning. Har haft riktigt ont i flera månader. Hade feber och flera infektioner den första månaden. Kunde inte kissa det första dygnet och blev därför tappad flera gånger. Har fortfarande svårt att känna av när jag är kissnödig, så försöker att gå var 3-4:e timme. Stygnen gick upp efter tre dagar, så jag gick länge med ett öppet sår i mellangården. Att jag hade blivit sydd i hela mellangården upptäckte jag en vecka efter förlossningen, när jag själv skulle försöka kontrollera de stygn som hade lossnat. Detta efter att jag trodde att hela underlivet höll på att lossna, när kvarvarande fosterhinnor kom ut. Då hade även den värsta svullnaden släppt, så att jag kunde se tydligare. Fick en chock av hur det såg ut. Halva mellangården var borta och jag hade ett öppet sår i den del som var kvar, endast ett stygn var kvar närmast/på sfinktern. Kunde inte göra nummer 2 pga kramper i ändtarmen, gissningsvis var det bristningen/sprickor efter förlossningen som var svårläkta. De värsta kramperna släppte efter två månader men jag kan fortfarande känna av det ibland, även nu sex månader efteråt men för tillfället är det äntligen hanterbart. Pga smärtorna och kramperna fick jag ett kraftigt spänningstillstånd i alla muskler runtomkring. Detta gjorde det ännu svårare att göra nr 2, så jag fick ta fram olika metoder för att få det att fungera. Det värsta spänningstillståndet i musklerna har jag äntligen har fått bukt med hjälp av en superbra sjukgymnast och stretchövningar. Däremot kan jag fortfarande inte sitta, vet inte om det beror på musklerna, svanskotan eller om något annat. Det har blivit bättre men jag kan inte sitta mer än ett par minuter, så jag sitter mest på sidan i en fåtölj. Jag känner fortfarande inte om jag är kiss- eller bajsnödig längre på samma sätt som tidigare. När jag kissar är kisstrålen mycket längre bak och det känns som jag kissar från slidan när strålen är riktigt svag. Att göra nr 2 är fortfarande jobbigt och jag måste se till att gå direkt när jag får känningar, annars kan jag få vänta länge, eller till och med till nästa dag.


    Resultatet efter min förlossning är en halverad mellangård, en bakre försvagning och en "lite" förslappad främre slidvägg. Mellangården och den bakre försvagningen ska opereras relativt snart och jag hoppas att det blir bra. Den främre försvagningen hoppas jag kan bli lite bättre med tiden. Slutade amma efter tre månader pga för snabb viktnedgång, då försvann även de värsta tyngdkänslorna. Under 2 månader var den främre slidväggen lite bättre, men tyvärr gick det tillbaka igen när jag lyfte något som var lite tyngre än vanligt. Jag kämpar med knipet och styrkan i bäckenbotten men det är fortfarande väldigt svagt. Vid mens känns allt ännu svagare. Jag antar att mina spända muskler och den långa krystningen vid förlossningen har satt sina spår. Samt att jag har varit för mycket stillasittande efter förlossningen.


    Är det någon som har haft en liknande upplevelse som har blivit bra, eller i allfall blivit lite bättre efteråt. Just nu behöver jag lite pepp. 

  • Zenitz
    Tack che71 och Minnie7! Vad skönt att höra att ni har blivit bättre, det ger hopp om att mitt också kan bli bättre! 

    Jag ville inte heller ha EDA och liknande för att slippa ta värkstimulerande. Hade nog fått sugklocka också om jag inte specifikt hade skrivit att jag ville undvika det. Vet inte vad som hade blivit bäst dock, nu tog det längre tid istället. 

    che71, de borde kunna göra något med din flik baktill tycker jag. Har du testat att få ett andra utlåtande från en annan läkare? Spontant känns det relativt enkelt att fixa men jag kan ha fel.
  • Zenitz

    Maria7201, ja jag tror också att det är en nervskada. Kan komma av hårt tryck vid krystning samt när man tömmer blåsan manuellt. Jag kan känna av någon typ av kissnödighetskänsla ibland, så jag hoppas att det är påväg tillbaka. Det borde vara ett bra tecken att jag känner det ibland.

    Jag har nog träffat runt 10 olika läkare detta halvåret. I början hade jag mer eller mindre klippkort hos gyn pga smärtor m.m. Har även träffat Eva i Linköping. Enligt läkarna har jag en bakre försvagning och en mellangård som är för kort, där transversmusklen inte sitter ihop helt. Kan dock säga att många läkare i början tyckte att det såg bra ut och de trodde att endast mödomshinnan inte hade läkt ihop, musklerna var ok. Främre tyckte vissa ser bra ut och vid olika tillfällen har det varit lite bättre också. De tycker även att mina inre slidmuskler är bra så jag antar att levator ani borde vara ok. Däremot såg en annan läkare att jag hade ärrvävnad på denna. Har beställt hem min journal så att jag kan kolla vad de skrivit också. 

    Jag vet inte riktigt orsaken till varför det tog sån tid. Hon var inte fullt roterad men fixerad enligt sista ultraljudet. Jag tror också att min fulla kissblåsa stoppade upp förloppet. Detta bör de kolla minst varannan timme så tänkte skicka in en anmälan på det, så att fler personer slipper det i framtiden. Att inte kolla blåsan på 5 timmar är inte bra tyvärr. Man bör inte ha mer än 1/2 liter i blåsan. 

    Ingen läkare har tyckt att min livmoder har varit nedsjunken. Men om den skulle vara det, bör man göra något åt det så tidigt? Vad jag tolkat det som är det i så fall bäst att fästa upp den i ligamentena. Känns som man i så fall vill göra det med blåsan också, för som några andra, så tycker jag att mitt urinrör är längre ner än vanligt. 

    Jag tror att mina långa krystningar, spända muskler och att jag inte kunde bajsa i början utan att trycka på har orsakat mina skador tyvärr.. 

    Det jobbigaste just nu är att jag inte kan sitta utan att det gör ont eller känns obehagligt. Vaknade också inatt att min sfinkter gjorde ont. Funderar på att hitta en riktig mag och tarm-specialist för att kolla på det. Gyn har antingen inte kollat eller sett något. 

  • Zenitz
    Maria7201, eftervården har varit sådär. Har varit på gynakuten, har träffat läkare på mitt MVC och vanliga gyn innan jag äntligen kom rätt till bäckenbottencentrum. Väl där fick jag bättre undersökningar och svar på några av mina frågor. Innan jag kom till bäckenbottencentrum och skickades runt, så tröttnade jag och bokade tid själv i Linköping. Men innan jag kom dit fick jag även rätt vård här. Det är här som jag ska opereras av en kunnig och bra läkare.
  • Zenitz

    Minnie7, hur långt efter op blev ditt urinrör bättre? Har du gjort många knipövningar?

    che71, jag var också noga med att undvika bristningar. Däremot var jag väldigt lugn inför förlossningen. Kunde aldrig ana att jag kunde bli så dålig efteråt. Kan fortfarande inte förstå hur det kunde bli så. Det var aldrig någon risk för barnet, hon mådde bra genom hela förlossningen. Kan också vara därför de tillät det att pågå så länge. 

  • Zenitz

    Che71, kan du se ditt framfall idag eller är det helt borta enligt dig också? När började du i så fall se en skillnad?

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder