• zinnia

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Maria7201 skrev 2015-05-02 13:01:25 följande:

    Hej! Har ej varit aktiv i tråden, dock läste alla inlägg. Orkade inte helt enkelt att skriva. Jag håller med er att kvinnor måste ha info innan förlossningen om möjliga konsekvenser och kvinnor måste få välja forlissningssätt. Jag har anmält allt som hände mig till IVO där jag också skrivit att jag har ej fått någon info om knippövningar under graviditeten t ex. När det blir dax ska jag berätta allt jag har försökt att driva igenom för att ändra rutiner i förlossningsvården. Jag tror att vi måste organisera oss och kontakta t ex politiker som driver frågor gällande jämställdighet. Vi kommer ej att lyckas om vi driver våra frågor på egen hand. Någon här har skrivit att förlossningsvården liknas en sekt och det är sant. Jag ser här ett system fel. Barnmorskor får ju inte t ex göra snitt, då det är läkarens sak. I Sverige är det brist på läkare och därför försöker landstinget att minska på antal snitt då det inte finns resurser för det. Vidare finns det flera metoder som används under förlossningen som saknar vetenskaplig grund då det inte finns studier: sugklocka, tång samt yttre press. Vidare blir många kvinnor klippta av barnmorskor för att sedan bli sydda på ett felaktig sätt. Här saknas det kanske resurser igen, då kvinnor sys på rummet istället för att åka till op sal. Jag är inte redo att driva dessa frågor just nu men samlar krafter. Vad gäller mig så var jag hos en läkare på Sahlgrenska samt två olika doktorer i US. Troligen blir det operation men jag ska vänta lite till. En professor i US sa till mig att det kan ta upp till 2 år för nerver som blev skadade att återhämta sig. Den andra läkare i US sa till mig att de är vana att städa efter skandinaviska barnmorskor. Han sa även att barnmorskor har för mycket makt och det börjar sprida sig till US, vilket är inte så bra för bäckenbotten då de använder sig av osäkra metoder. Jag har anmält min sjukhus samt mödravården till IVO och kommer att polisanmälla min barnmorska för förfalskning i journalen då hon skrev att jag krystade i en timme fast det var 3.5 timme. Jag jobbar nästan 100 procent och min sambo är pappaledig då jag kan inte lyfta min son under hela dagen. Jag fick ett intyg från läkare i Göteborg att jag inte ska lyfta tungt och det är bra om jag blir tvungen gå tillbaka till mitt gamla jobb som sjuksköterska på en vårdavdelning. De får omplacera mig. En positiv nyhet är att båda amerikanska läkare sa att efter op kan man leva som vanligt. Jag har fortfarande posttraumatisk stresssyndrom och undviker gravida kvinnor. Inatt drömde jag att jag födde igen och han fastnade... Men livet går vidare och det finns hopp.


    Hej!

    Jag har läst många av dina inlägg och tycker det är så tragiskt det som har hänt dig, mig och så många andra. 

    När skall vi starta patientförening?! Jag föstår att du samlar kraft. Men sen måste vi ta tag i det! Skönt att läsa att du arbetar nu och så. Att det är lite bättre. 

    Kram på dig.
  • zinnia
    4 månader efter förlossningen började jag läcka urin några droppar precis efter jag kissat, samt att jag under en längre tid hade känt ringmuskeln satt liksom längre ned, att jag kunde känna ringen utifrån på huden, särkilt när jag satt på huk, samt att när jag gjorde nummer 2 så åkte tarmen ut en bit.

    Jag träffade en underbar gynekolog som lyssnade på mig och han bedömde att jag hade bakre och främre slidväggsframfall (med alla dess symtom som urinläckage, tyngdkänsla, svårighet att tömma tarmen samt att ändtarmen kommer ut lite när jag krystar), samt att jag var felsydd i mellangården. Endast hud och slemhinna ihopsytt, ej med musklerna, så det har bildats en grop precis innanför slidmynningen och där har jag fått ett stort granulom. Även musklerna i vaginalbotten blev felsydda då han kände att tarmen buktade in i slidan och han kände avföringen i slidan liksom. 

    Jag blev graderad till en grad 2 på förlossningen (BB Stockholm) men gynekologen misstänkte att min sfinkermuskel förmodligen hade blivit skadad och ville att jag skulle bli undersökt med endoanalt ultraljud (som de bara har på specialistkliniker). Han skickade en remiss till bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus och jag var glad när jag fick en tid ganska snabbt.

    Men jag insåg vid besöket att jag hade fått en tid till kvinnokliniken och träffade där en vanlig gynekolog och inte bäckenbottenspecialist. Han gjorde endast en vanlig gynundersökning, och kände lite på min sfinktermuskel och sade att allt verkade bra att jag bara hade lite framfall på främre slidväggen?! Han bad en kollega kolla på granulomet och han sade att det var lätt att operera. Han frågade om jag hade samlagssmärtor och jag sade ja. Hans tips var att jag skulle använda xylocainsalva och ta 2 alvedon innna jag skulle ha samlag så var det problemet löst. SÅ JÄVLA SJUKT.

    När jag återigen nämnde alla mina problem och frågade igen varför jag hade dessa problem, tex att min tarm åker ut när jag bajsar, så svarade han: "Jag misstror dig inte att du säger att det inte var så innan förlossningen men det är ju svårt för mig att veta att du inte hade så innan. Och när jag bad dig hosta när jag undersökte dig så upptäckte jag inget onormalt". Sen lade han till "Jag har ju sett sämre kan jag säga". Jag blev bara så matt och sade "Det hjälper ju inte mig direkt..." 

    Jag skall nu träffa en uroterapeut och göra knipövningar.. Men jag tänker att då har jag fått en fot in på bäckenbottencentrum och då skall jag tjata mig till en undersökning av en specialist! Annars får jag väl gå vidare till privat vård...

  • zinnia
    Maria7201 skrev 2015-06-07 21:40:33 följande:

    Zinnia! Det finns en läkare i Göteborg (Sahgrenska) som heter Jonas Gunnasson. Han är duktig på att sätta diagnos. Han tyckte dock att jag måste vänta, vilket stämde med en av läkarnas i US råd. En del skador ska man inte vänta dock om de sydde fel och så...Be om remiss till Jonas.

    Kram


    Åh tack fina du för tips. Jag sökte mig vidare till läkare på Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm (han startade bäckenbottencentrum på Danderyds Sjukhus). Han bekräftade det jag misstänkte att jag hade - cystocele, rectocele och analprolaps. Han sade att jag kunde amma färdigt och att jag sen var välkommen dit för operation längre fram, att så som status är nu så är det ingen fara att vänta några månader till. Han bekräftade också det första gynekologen sagt, att jag blivit felsydd av BM att hon missat muskeltrådar som hon inte fått ihop. Och han sade att om jag önskar bli undersökt med endoanalt ultraljud så skulle han se till att jag fick komma till specialist på bäckenbottencentrum. SÅ skönt! Men bevisar ju att man måste kämpa för att få rätt hjälp. För jag har nu träffat 2 inkompetenta läkare på kvinnokliniken på DS....

    Kram
  • zinnia
    Hemligkvinna skrev 2015-06-10 20:08:38 följande:

    zinnia

    Vilka har du träffat på ds?


    Åh jag vet inte om jag vill skriva ut namn och "hänga ut". Känns på något sätt dumt då det va min upplevelse vid ett möte. Dessa personer kanske har hjälpt andra.....?

    Jag kan skriva i PM!

    Har du erfarenhet av de på DS?
  • zinnia
    Ile skrev 2015-07-29 21:59:28 följande:

    Hej,

    Jag har inte varit och läst i den här tråden på ett tag men nu har det tyvärr börjat kännas mycket sämre för mig igen. Tyngdkänsla, skav, sveda mm. Det är 3 år sedan förlossningen och de läkare jag träffat har gjort mig så nedslagen när man bagatelliserat mina problem. Tänkte fråga igen om tips på ställen att vända sig för att få en bra diagnos och ev operation i Stockholm/Sörmlands trakten. Någon som har erfarenhet av Sophiahemmet? Eller andra tips? Jag förstod på sista läkaren jag träffade för något år sedan att jag hade både främre och bakre slidväggsframfall (men att det var bäst att inte göra något åt det för då kunde det bli sämre...)


    Dr. Zetterström på Sophiahemmet. Jättebra, lyssnar och först
  • zinnia
    Ile skrev 2015-07-29 21:59:28 följande:

    Hej,

    Jag har inte varit och läst i den här tråden på ett tag men nu har det tyvärr börjat kännas mycket sämre för mig igen. Tyngdkänsla, skav, sveda mm. Det är 3 år sedan förlossningen och de läkare jag träffat har gjort mig så nedslagen när man bagatelliserat mina problem. Tänkte fråga igen om tips på ställen att vända sig för att få en bra diagnos och ev operation i Stockholm/Sörmlands trakten. Någon som har erfarenhet av Sophiahemmet? Eller andra tips? Jag förstod på sista läkaren jag träffade för något år sedan att jag hade både främre och bakre slidväggsframfall (men att det var bäst att inte göra något åt det för då kunde det bli sämre...)


    Jag har inte opererats (min dotter är 8 mån) men jag har främre och bakre framfall samt analprolaps. Detta förnekades av läkare på Danderyd men så träffade jag Dr. Zetterström som bekräftade mina misstankar och lyssnade och var förstående. Jag är välkommen tillbaka för operation när jag ammat färdigt (samt att han vill att det går 1 år). Jag blev felsydd (BM fick inte ihop musklerna i mellangården och i bäckenbotten).

    Men gå till honom för att få en bedömning. Han är ärlig. Men även han undersöker dig när du ligger ned (då är ju inte framfallet lika framträdande) så var tydlig med att beskriva dina problem.
  • zinnia
    Cox Orange skrev 2015-08-08 22:04:16 följande:
    Hej allihop
    Har inte varit i tråden på ett tag, men tittar in här nu. 

    Jag vet att många gillar Jan Z, men han var en av de mest oförskämda läkare jag mött!

    Han sade att jag skulle gå hem och sluta tänka på mitt underliv och att allt fanns i mitt huvud. Han påstod att jag hade svamp och detta var det som orsakade mina besvär. Det har jag aldrig någonsin haft! Han tog inget test för att verifiera det heller.

    Rectocele konstaterat av flera samt senare opererat. SR på externa och interna sfinktern. Detta sade han var onödigt att undersöka. Nervskada konstaterat. Ingenting av detta ville han utreda eller kunde diagnosticera. "Märkligt"då rektocelet var stort och jag hade stora besvär.
    Vad tråkigt att höra!! Fy. För mig var upplevelsen tvärtom. Att jag absolut hade rectocele, och att jag förmodligen hade en sfinkterruptur och blev upprörd över att en tidigare läkare hade förnekat det. 

    Kanske skällde du ut honom och han är bättrat sig? 

    Oavsett, så jäkla sorgligt när man blir bemött på det sättet. Jag menar, om man inte kan bajsa, kissa och ha sex normalt - hur kan det INTE vara det enda man tänker på? Ens livskvalitet försämras ju avsevärt! 
  • zinnia

    Hej! 
    Jag skall operera mig om en månad hos Dr.  Zetterström på Sophiahemmet i Stockholm. Bakre plastik samt bygga upp mellangården igen.

    Han sade att han inte ville skrämmas men att det var viktigt att jag förstod att jag kommer ha väldigt ont efter operationen.

    Så... Hur ont hade ni? Var ärliga! Jag vill försöka förstå och ställa mig in på smärtan så jag inte blir överraskad av smärtan.

    Har ni några lindrande tips? :)

  • zinnia
    Minnie7 skrev 2016-02-28 21:42:12 följande:
    När jag opererade mig skrev de ut långverkande alvedon, en antiinflammatorisk tablett, en morfintablett samt movicol för magen att ta regelbundet den första veckan. Då var det ok men jag hade rejält ont! Bra att du är förberedd på det.
    Tack för svar!

    Ok. Jag kommer få alvedon, naproxen och gabapentin (istället för morfin pga lättare att bli förstoppad av morfin). Jag får skulle få någon medicin för att vara fortsatt lös och jag antar att det är movicol. 

    Alltså rejält ont även om du låg helt stilla? Eller bara när du rörde dig?

    När kunde du göra nr 2 första gången? Operationskordinatorn sade till mig att jag bara skulle gå på toaletten när jag verkligen kände att jag behövde, inte för att jag "borde". Det var bra att hon sade det annars hade jag nog blivit superstressad om jag inte skulle få ut något andra-tredje dagen..
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder