• Plusset81

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Träffade gyn idag igen och fick nu bekräftat att allt inte är som det ska och remiss till KK kommer skickas! Håll tummarna att de går med på operation! (Annars går jag ju och gör det privat) Det är en sån lättnad att veta att det jag känner går att åtgärda (samtidigt superläskigt också!).  Min läkare är väldigt fåordig av sig så jag är inte helt 100 på vad han kommer skriva i remissen (jag lär bli varse) men säker på att det iaf är bakre plastik samt försnäva.
    Någon som har koll på detta med vårdgarantin? Skulle tex strandkliniken i sthlm kunna vara ett alternativ att vända sig till och de skickar räkningen till mitt landsting om inte de kan uppfylla inom 3 månader?

  • Plusset81

    Så tråkigt Born2011!
    Till mig har de fram tills igår sagt att defekten är för liten att göra något åt. I princip att jag inte borde känna de besvär jag känner...
    Jag tror avgörandet i mitt fall var att jag påpekade att jag kniper mig blå men upplever inte att bäckenet blir starkare. Jag frågade om det var så att knipet var så starkt som det kan bli eller om något annat är galet. Vid undersökningen så sa han att mitt knip är bra men att jag är väldigt öppen för trots att jag kniper starkt kunde han sätta 3 fingrar i bredd... Eftersom muskulatur saknas bak och runt om så har inte främre väggen ngt stöd men fixar de till musklerna så kommer resten ordna till sig.
    Hoppas verkligen du också kan hitta någon som tar dig på allvar!

  • Plusset81

    2barnsmorsan:

    Ja tråkigt nog verkar vi ha samma problematik men så skönt att du ska få ordnat ditt om 2 veckor. Jag förstår dock din nervositet! Jag är redan livrädd och har inte ens fått klartecken ännu.... Jag avskyr nålar och sjukhus och är rätt neurotisk av mig. Fy! Fast samtidigt så har jag inte lust att vid 33 års ålder ha massa besvär som hindrar mig.
    Har du fått några bra förberedelsetips? Några restriktioner efter op? vad sa dom om återfallsrisk? Kommer du sövas? Jag har som du märker en del frågor men känner du att du inte vill svara så behöver du såklart inte.

    Jag bor tyvärr på västkusten så närheten till strandkliniken finns inte. Dock tänker jag vända mig dit ändå om landstinget nekar. Mina muskler kanske inte saknas men jag tolkade det som att de inte är helt som de ska då han pratade om att de ska bygga upp muskulaturen i bakväggen. Mellangård har jag (iaf på utsidan). Alltid något....:-P

  • Plusset81

    Jag kommer också vara försiktig med hopp och lyft framöver. Jag har alltid varit den som lyft allt tungt utan att tveka. Största sorgen är väl att inte kunna hoppa studsmatta med barnen och gå all in på vissa gympapass. Gyn sa att han gärna skulle gå och ta instruktörerna på friskis&svettis i örat för att de har övningar i sina pass som är direkt olämpliga för kvinnor (med eller utan framfall).

    Bra att höra vad andra fått för restriktioner efter op. Vissa lätta att följa andra kommer göra att 4v känns som vääääldigt lång tid. Fast vad är 4v om man kan bli fri sina problem egentligen?!
    Svårast efter op blir väl att gå i trappor när man bor i hus med just trappor...
    Sitta i mjuka soffor hade jag inte tänkt på men lite logiskt.

  • Plusset81

    2barnsmorsan: Nu när jag har lärt mig att sköta magen bättre så störs jag nog också mest av att jag är så öppen. Känns som jag har något i vägen när jag går, vill liksom känna efter om något ramlat ner men varje gång jag känner så verkar allt sitta där det ska. Sen tar jag in mycket luft. Går och "knixar" för att få ut luften, känner mig lagom mongo.... Att kissa ute i naturen känns inte heller så lockande. Känner du igen dig?
    Nu är det snart operation för dig! Passar på att önska dig lycka till!
    Min sambo kommer nog få en liten chock om/när jag opereras för jag är den som roddar det mesta här hemma nu när jag ändå är ledig (minsta tjejen är 7 mån).

    Ssajko: Efter första förlossningen blev jag ordentligt ihopsydd på operation (bristning grad3) och jag minns att sexet var väldigt skavigt och ont efter. Tog säkert 8-9 mån innan det kändes helt OK men fram tills dess så hjälpte glidmedel!

  • Plusset81

    Vad härligt att höra 2barnsmorsan! Så glad för din skull, nu fortsätter vi hålla tummarna att det ska läka fint och hålla sig så. Det tror jag med tanke på att du säger att det känns bättre för varje dag!

    Vad hette gyn som opererade dig?

  • Plusset81
    2barnsmorsan skrev 2015-03-16 07:29:38 följande:

    Gyn som opererade mig hette Natalia Cruz.

    Jag har en återkontroll om 8v, alltså 10v efter operation. Hon sa att om det inte är ok då så gör de om operationen gratis. Jag frågade om de brukade göra det men hon hade tydligen inte gjort det. Och så sa hon en extra gång att det var viktigt att ta det försiktigt tills drt är helt läkt.

    Hm, att inte bära kommer bli rätt jobbigt IOM att jag är singel, kommer ju inte kunna bära tvätten till tvättstugan på 8v :/... Får väl köpa nya kläder ;)


    Fick du ytterligare restriktioner innan operation? Tänker att du inte får bära tvätt eller kånka matkassar på hela 8v. Man inser inte riktigt hur svårt det kommer bli.... Som tur är har jag en fantastisk pappa till barnen men han kommer ju gå på knäna...:(... Får man lyfta något? Tänker typ lyfta upp i matstol, in i bil, trösta? Mina tjejer är ni snart 8 mån resp 2,5 så de är inte så stora...

    Hur känns det nu? Stramar det mycket? Känner du att du kan röra dig obehindrat? eller gör sig operationen ständigt påmind?
    Känns det ung som efter förlossningen eller mer?
    Jag tänker att när det börjar kännas bra måste det ju vara svårt att inte glömma av sig att bära etc...

    Jag har också nojig som mellannamn och jag har som sagt inte ens blivit beviljad operation ännu men vet ju att om inte landstinget gör det så betalar jag.... Nu går jag tom i banor att låta strandkliniken göra det bara för att inte de på landstinget ska strula till området ännu mer men det kanske är dumt att tänka så? Hur skulle ni andra tänka. Råd att göra det privat har jag, eller tar jag mig om resultatet skulle bli bättre....

  • Plusset81
    2barnsmorsan skrev 2015-03-23 20:58:31 följande:

    Nu är det betydligt bättre igen. Det gjorde jätteont början av v.1 och lite ont v.2...sen kändes det nästan helt ok ett tag sedan började det strama, svida och klia nu i veckan men jag tror att det bara var stygnen som försvann. Idag har det gått exakt 3 hela veckor och nu känns det nästan som vanligt. Det stramar lite i ärret i mellangården och om jag går länge så kan jag få lite skavkänsla inuti. Men känslan är nog ungefär som när man blir sydd efter förlossning...om man blivit sydd mycket vill säga....

    Än så länge är det inte så att jag glömmer av mig med lyft och så, det känns ändå såpass mycket fortfarande. Jag tror att jag kommer att komma ihåg mig. jag bär ju min dator till jobbet. Men annars undviker jag att bära tvätten och matkassar, jag lyfter ju klart inte mina stora barn. Men man kan kanske göra lite mer och mer varefter, men just hopp och lyft sa de att man skulle vara noga med i hela 8 v, och inte sitta på huk.

    Jag tänker mig att efter fyra veckor borde det ju vara hyfsat läkt, men man ska nog ändå vara försiktig, inte kånka tungt och långt iaf. Antagligen är slemhinnan och bindväven inte tillräckligt stärkt för att klara påfrestningar ännu men det yttre är nog läkt då efter en månad ung.... det beror kanske på hur tunga dina barn är? En 2,5-åring kan ju klättra själv från en stol upp i barnstolen om du bara håller i handen och är lite stöd? Man får försöka hitta sätt, min fyraåring har blivit jätteduktig på att klä sig själv och promenera längre sträckor nu när jag har haft svårt att knäppa hans skor och så kan jag ju inte cykla.

    I början kunde jag ju inte ens skratta för det gjorde ont så jag hade inte kunnat lyfta upp en unge. Det är väl just alla saker som aktiverar magmusklerna så att man trycker neråt eller liksom krystar som att skratta, hosta och även om man lyfter tungt eller hoppar så trycks ju bäckenbotten neråt och då känns det som in i ####


    Hur går det för dig nu? Mindre än 1v kvar nu till min bedömning hos gyn. Nervöst... fast mest ska det bli skönt att få det överstökat!

    Mina troll väger 13 och runt 8 så de är inga tungviktare. Däremot är 2,5 åringen trotsig till 1000 och springer gärna iväg/ gör en massa idog så man 'måste' fånga in och bära till rätta...

    Klarar du av längre promenader? Något som fortf gör ont/är jobbigt?
  • Plusset81

    Baah! Jag behöver råd!
    Var idag uppe på KK och har fått beviljad operation. Bakre plastik är given men sen får de se på operationsbordet om de även fixar främre väggen samtidigt eller om de vill avvakta och se vad som händer med den. Den är försvagad men eftersom jag inte är inkontinent så var hon lite frågande hur man ska göra.

    Dilemmat: Ska jag försöka få operation innan midsommar (ev bli skickad till annan kommun eller vända mig till vårdgarantiservice) och spendera sommaren med återhämtning eller ska jag skjuta upp operation till hösten och få operation i min hemstad? Hur hade ni tänkt? Jag vill ju bara bli av med problemen samtidigt vill jag ju njuta av sommaren med min familj....

  • Plusset81

    Jag känner oxå att operatören är det viktigaste men när jag har påpekat att jag vill ha någon som kan sin sak säger de 'vi låter ingen som inte kan göra detta, alla är överläkare med specialistkompetens...'. Får inget namn...

    Pratade m vårdgarantiservice och om jag väljer den vägen kommer de skicka mig till Capio Lundby sjukhus i Göteborg men på deras hemsida står det inget om vilka kirurger det är som jobbar där. Så kluven och vet inte riktigt vad jag ska göra.

    Ringde även Strandkliniken i Stockholm för att ev göra det privat och betala men där fick jag veta att de bara utför bakre plastik och inte främre :(

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder