• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Minnie7

    Min tjocklek på mellangården var 0,7 cm före operationen och 1,5 cm efteråt om jag minns rätt.

    De håller ultraljudsstaven och pressar den ner mot mellangården mot ändtarmen till. Sedan får de ett mätvärde. Alltså inte huden utanpå.

  • Ninny

    Känns så bra att få all denna information innan man ska iväg så man kan ifrågasätta och ställa krav inför min operation. Har lärt mig efter alla år innan man fått svar på vad man lidit av att man måste stå på sig och vara besvärlig.
    Ni som opererat er privat, får ni stå för kostnaden själv?
     

  • Minnie7

    MsC- Jag var ju också hos Eva på Strandkliniken och funderar på att återkomma dit för ny konsultation. Hon menar att hon kan återskapa underlivet som det var innan förlossningen men jag är tveksam. Eftersom de andra påstår att inget finns att göra åt urinröret och att det är lite oklart exakt vad som orsakar mina besvär så är jag skeptisk. Vore fruktansvärt om jag gjorde en operation utan någon skillnad, kanske tom sämre än innan och komplikation. Att jag upplever mig bred i mynningen, liksom trasig på högersidan, kan hon säkert åtgärda. Men urinröret då? Skavet i ärret? Trängningarna eller tyngdkänslan? Hu ja...

    Besök inbokat till gynekolog på måndag eftersom jag fått tre urinvägsinfektioner på kort tid nu. Kommer naturligtvis ställa frågor till henne också men hon har undersökt mig förr och inte sett något konstigt. Inget förtroende...

    Telefontid med Eva i Linköping på torsdag. Ska bl.a. även fråga henne om de inte sydde mig ordentligt efter förlossningen- dvs vårdskada, eller om det kan ha inträffat ändå. Om hon anser att min skada berodde på bristande, felaktig suturering efter förlossningen så ska jag anmäla till patientförsäkringen. Mest för att kliniken ska få återkoppling och försöka förhindra liknande igen. Jag önskar en förändring så alla större grad 2 bristningar, ffa med större blödning, syddes på operation under bra belysning, bedövning och utav gynekolog. Och att graderna klassificeras och skadorna beskrivs mer ingående i journalen. Bristfällig dokumentation i dagsläget.

  • Fi

    Minnie7; får jag fråga dig lite ang ditt urinrör då jag tror att jag har något liknande dig. På de amerikanska sidorna har de något som de kallar för urethrocele som borde betyda framfall av urinröret. Här i Sverige har jag bara hört talas om cystocele, rectocele samt livmoderframfall. Ingen har nämnt något om urinrörsframfall för mig. När jag har beskrivit mina besvär (tampongkänsla och att det känns som att urinröret åkt ner och själva urinrörsmynningen är större och mer öppet) så har de bara tittat och sagt att allt ser normalt ut och att det inte är ett cystocele. Jag själv tycker att det syns ganska tydligt att urinröret sitter långt ner och jag kan känna att hela urinröret åkt ner när jag har ett finger i slidan. Längre upp, bakom detta, kan jag sedan känna urinblåsan som är sänkt men alltså inte är ett cystocele. Varför pratas det inte om urinrörsframfall här i Sverige!? Jag är övertygad om att det är det jag har! Nu har vi ju inte börjat med sex ännu, men jag förstår inte hur det ska gå till då urinröret typ sitter i vägen. Efteråt kommer ju säkerligen en UVI komma som ett brev på posten! Känner du igen dig i detta?

  • Minnie7

    Mmm, jag var också inne på uretrocele men ingen verkar ta någon notis om det . Jag har även svårt att finns någon bot för det. Har du hittat någon bra artikel? Alltså, det är inte skönt med sex nej. Innan det första op så kändes det inte så obehagligt. Då var jag så stor i öppningen att jag i princip inte kände något. Efter den bakre plastiken blev det ju trångt mellan urinrör och bakre väggen och nu blev det obehagligt med sex vid urinröret. Själva urinröret gnager mot blygdbenet och det gör ont. Nu efter TVT op är det ingen skillnad förutom att jag får ständiga urinvägsinfektioner. Mailade Martin Stjernquist i Malmö, den ende svensk som jag sett nämna uretrocele men man tvungen att ha en utomlänsremiss för att få komma till honom då jag inte bor i Skåne.

    När jag står upp och särar på blygdläpparna ser jag urinrörsmynningen. Ligger liksom inte inuti kroppen längre. Ibland när det trycker väldigt mkt och jag känner med fingrarna är det som en strut som trycker ner. Är en så jobbig känsla. Man känner ju något i slidmynningen hela tiden, som vill ut. Och jag måste hålla med en hand när jag sätter mig ner, annars gör det ont i urinröret.
    Blä!

  • Sjömamma

    Minnie; det som gör mig misstänksam mot Eva är just att hon pratar om att "återställa" eller "du kommer bli som 17 år igen" och "hur trång vill du bli". Det är ju inte det som är grejen utan jag vill ju bli av med mina besvär.

    Nu är ju jag ganska säker på att min tyngdkänsla, trängningar och svårt att kissa beror på att urinblåsan buktar in i slidan. Så om den trycks på plats så hoppas jag att det ska bli bättre. Nu har jag ju en ordentlig mellangård också som håller emot så jag hoppas att det ska bli bra.

    Men för dig vet jag ju inte om det är lika enkelt. Det är nog svårt att veta om urinröret kommer på plats om urinblåsan lyfts upp. Hoppas du kan få en remiss till Malmö om den läkaren kan hjälpa dig!

    Jag har ju ett ganska fult och skrovligt ärr nu över mellangården och bakre väggen men det låter jag vara. Det kan jag leva med nu när funktionen är återställd. Det är ju det viktigaste, inte utseendet som de flesta barnmorskor och läkare tycks tro.

  • Gladhannapanna

    Jag har fått en menskopp av en väninna (oanvänd!) tyckte att det kunde vara ett alternativ till bindor och tamponger. Men det gick itne alls!!! Det gick inte att sätta den så högt upp i slidan som det är tänkt, den stack ut nertill och det kan ni ju själva tänka er hur obehagligt det känns!!! Jag kände med fingret och min livmodertapp är max fem cm upp i slidan. inget som stör mig till vardags, men nog är det ganska lågt eller?

     

  • Fi

    Minnie7; menar du att du ser urinröret när du särar på de yttre blygdläpparna? Jag har tyvärr inte heller hittat någon info om detta men det var ju bra att du tipsade om Martin S i Malmö då jag bor i Skåne.

    GHP; min tapp sitter också typ 5cm in vilket är högst normalt enl gyn(?) dock hindrar det mig från att använda tampong och förmodligen även menskopp då

  • Gladhannapanna
    Fi skrev 2013-03-05 10:59:32 följande:
    Minnie7; menar du att du ser urinröret när du särar på de yttre blygdläpparna? Jag har tyvärr inte heller hittat någon info om detta men det var ju bra att du tipsade om Martin S i Malmö då jag bor i Skåne.

    GHP; min tapp sitter också typ 5cm in vilket är högst normalt enl gyn(?) dock hindrar det mig från att använda tampong och förmodligen även menskopp då
    Säkert inte så ovanligt efter att man fött barn, men jag tror att den suttit högre tidigare. Vet att de sagt ngt om att livmodern är "något sänkt"...
  • nytt eller gammalt

    För min del var det så innan operationen att jag inte kunde ha menskopp för att slidväggarna åkte utåt av påfrestningen av koppen och med dem menskoppen...vilket gjorde att den förstås satt obekvämt i mynningen.  Nu efter operationen har det ju blivit ett konstigt veck i bakväggen så jag har inte ens tänkt på att testa menskopp. Annars verkar det vara så himla bra tycker jag.

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder