• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Minnie7

    Angelica- en del blir bra mkt bättre vad gäller urinläckage om man får en stark bäckenbottenmuskulatur så där har din sjukgymnast en poäng. Vad som klassas som framfall är väl främst då antingen urinblåsan eller tarmen/ ändtarmen buktar in i slidan. Enbart en inbuktning av slidväggen kallas slidväggsförsvagning. Det är väl i stort så jag har fått det förklarat det för mig. Jag har ett framfall bak, men bara ett litet och egentligen inget som stör mig. Det kan jag leva med. Att jag ser tarmväggen bak beror nog snarare på att jag blev för lite sydd. Hade de bara sytt lite till så hade jag inte sett det. Men det är främst den främre väggen som besvärar mig och där har jag inget framfall enligt gyn. Precis ovanför slidmynningen pressas väggen ner så den glider utanför mynningen och urinröret buktar liksom ovanpå blygdbenet. Gör så ont om jag sätter mig för snabbt. Iom att det är en stor boll i mynningen känner jag mig både öppen och som att det är något i mynningen- knepigt.

  • pseudonym1

    Isa: En dum fråga men på vilket sett ser du tarmväggen bak? Hur ser man att det är den, dvs hur ser det ut?
    Är det en inbuktade tarm in i slidan som är framfall?
    Läkaren jag pratade med igår snackade ngt om att jag måste kolla upp om det är så på mig innan jag tar kontakt med honom igen...
    Är det tarmen som buktar in så att slidinnehållet åker ur/sjunker ner då? Tycker mig ha läst en hel del men fattar inte riktigt när det räknas som det eller ej.
    Men om man tror att det är slidväggarna som ligger som två bollar i mynningen... Är det bara slidväggsframfall ifall tarmen buktar in så att väggarna åker ner?
    Annars är det slidväggsförsvagning eller har jag fattat det fel?

    Jag har haft den där "tampongen sitter halvvägs ute-känslan" jättemkt mer den sista tiden
    När jag torkar mig med toapapper efter att ha kissat så skrapar det alltid mot den bakre "bollen" så att det riktigt tar emot o känns strävt... Någon mer som känner så?

  • Minnie7

    Vet inte om jag är byxad att svara dig men den främre väggen som syns är räflad. Den bakre är mer slät. Hur de ser om urinblåsan buktar in vet jag inte men där bak ser de tydligt avföringen bukta genom slidväggen.

    Nu ikväll är jag riktigt deppig. Är livrädd att jag ska ha det så här resten av mitt liv och har megaångest att inte bli trodd eller de inte tror sig kunna hjälpa mig. Vad gör man då liksom?

  • pseudonym1

    Isa: På mig buktar ju båda fram men jag upplever det som att det är den bakre bollen som är mest räfflad...
    Har verkligen reagerat på att ytan känns ordentligt räfflad på den bakre...

    Usch! Ja, det är svårt att känna sig glad när man oroar sig över det här! Har aldrig tänkt på mitt könsorgan innan och tyckte det var "lite knäppt" när man hörde talas om typ estetisk operation av underliv osv innan...
    Men nu när man själv inte ser ut som man vill därnere samt att man hela tiden känner av att man har en slida (lite konstig beskrivning kanske men innan fanns den ju bara där utan att man kände den men nu blir man medveten om att man har en så fort man rör sig).
    Jag är oxå jätteorolig över att inte kunna bli hjälpt! Tänk om man får liksom att det inte finns ngt att göra...

    Jag ska iaf ringa till strandkliniken på måndag igen och försöka ta reda på lite mer om exakt när man kan få hjälp av dom och vad de för! Känner att jag hänger upp mig mkt på den privata biten för dels så har jag inte så mkt besvär mer än att det är obehagligt just nu så då blir det väl svårt o få hjälp och dels så vet jag inte om jag orkar remisser hit o dit och väntetider hit o dit...

    Ska iaf till gyn på ons. Bor i gbg och ska till ett ställe som ska vara väldigt bra gynekologer på så det ska bli intressant vad de säger!
    Sist jag va på gynundersökning va när lillen va 4 mån och då va det typ bara att det va för tidigt att säga ngt och att jag skulle knipa.
    Jag tror att knipa är jättebra på många sätt o vis men det känns lite som att det sägs i ren slentrian för att de ska bli av med en sen...

  • Minnie7

    Catinkan: ja man är ju verkligen medveten om slidan hela tiden. Och tyvärr tänker jag också på det hela tiden. Går inte två minuter innan jag gör det, funderar på vad jag kan göra osv. Jag tycker det är jobbigt att kissa för det blir värre efteråt. Blir väl torrt av toapappret?!? Sedan är det jobbigt att sätta mig ner också, måste luta mig bakåt för att urinröret ska åka in under blygdbenet. Suck... Undrar om jag kan sova inatt...
    Återkoppla gärna både på måndag och onsdag. Mitt problem när jag ringer och ska fråga är att gråten alltid bryter fram. Är så jobbigt. Man framstår ju som ett psykbryt...

  • pseudonym1

    Pyttis: Det låter ju bra för det är dit jag ska Har gått på typ vårdcentraler innan men hört så bra om kk så det ska bli kul att få komma dit!

    Isa: Jag skriver så fort jag fått tag på någon på strandkliniken och även vad de säger på onsdag!
    Jag tänker oxå på det nästan hela tiden. Vissa dagar ligger det där men man mår hyfsat ok ändå och vissa dagar känner jag mig skitnere och får för mig att jag aldrig någonsin kommer att ha sex med någon kille igen
    Vi får hålla tummarna att det kommer bli bra längre fram!!

  • Buspojkarna

    Jag har fått diagnosen bakre framfall, men de vill inte operera. De skattade det som en 3a på en skala från 1-10.
    Hade jag inte haft besvär hade de inte ens nämnt detta och de anser att det är normalt efter 2 förlossningar. Vad de däremot inte anser som normalt är mina problem jag har och de har därmed dragit igång en hel drös med utredningar för att se om det är nått annat fel. Oavsett vägrar de att operera mig då jag typ är helt inflammerad innanför bäckenet. Säkert pga min kroniska foglossning som förstör mitt liv. Läkaren sa att de kanske skulle kunna operera mig om  år eller så, typ om jag blir bra nån gång vilket jag aldrig kommer att bli.

    Jag har nu fått göra rektoskopi, där de valde att gå vidare. Ska få göra 3 undersökningar till, vilket jag då inte har lust med. Inte fasiken är det kul att göra sånna undersökningar. Vag undersökningar är jag så van med så där bryr jag mig inte alls. Det är precis som vilken läkarundersökning som helst för mig. Har ju haft svårt att bli gravid och då blev man snabbt rätt härdad. Det slutade ju med ivf för vår del.

    I vilket fall som helst så skulle jag göra nån fyllnadsmätning, för att se när tarmen signalerar att den är full med mera. Sen var det kontraströntgen, där jag tror att de även skulle mäta hur allt tömdes. Kanske samma som en annan här i tråden gjort. Sen var det nervtest också, där de skulle sticka mig med nålar. kul att få nålar i tarmen liksom.

    På första undersökningen kunde de inte ens kolla längre upp i tarmen, då den böjdes för mycket så att det bara gjorde ont. Vet inte om det var därför som de ville gå vidare med fler undersökningar.

    Sen skulle jag göra nån mätning av urinblåsan också, eftersom att jag har svårt att tömma den ordentligt och därmed måste gå på toa ofta. Har även träffat sjukgymnast på urogyn som hade fått infon om att jag säkert bara hade dåligt knip och styrka i bäckenbotten, men det konstaterade hon att jag absolut inte hade och att jag snarare har en stark bäckenbottenmuskulatur, vilket tydligen är ovanligare när man har framfall och det är mycket därför de vill göra fler utredningar. De trodde även att jag hade svårt att slappna av bäckenbottenmuskulaturen, men det har jag inte. Därmed kan de inte skylla på det och det känns rätt skönt. Då kanske de inser att något faktiskt är fel.

    Usch vad jag babblar och kanske för mycket detaljer för den som är känslig. Men vad fan. Ni får väl läsa om ni vill Skäms

  • Minnie7

    Buspojkarna- ja dina problem kan de ju inte skylla bäckenbottenmuskulaturen för som hos mig. Musklerna runt slidmynningen existerar inte heller- har liksom ingen öppning utan bara hål rakt in. Får in tre fingrar på bredden utan några problem.
    Har du besvär hela tiden?

  • Minnie7

    Catinkan- kan du inte fråga Strandkliniken hur lång tid det måste gå efter förlossningen och om man måste ha fått tillbaka mensen??

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder