• MuminMy

    Anna Wahlgren och Scientologikyrkan?

    I sin senaste krönika har Anna citerat/kopierat en artikel från www.kmr.nu - hon har också hämtat information från dem till sin senaste barnabok när det gäller användandet av psykofarmaka på barn.

    "Ur Barnaboken 2009 (sid 736):


    20 procent av alla västvärldens spädbarn under ett år ges i dag psykofarmaka (2008).


    I Sverige har förskrivningen av lugnande medel och sömnmedel till barn ökat med 200 procent, varav 30 procent till barn 0 - 4 år, sedan år 2000."

    KMR står för kommittén för mänskliga rättigheter vilket ju låter seriöst och officiellt men tittar man närmare visar det sig att:
    "KMR (eng. Citizens Commission on Human Rights, CCHR) grundades 1969 av Scientologi-kyrkan för att undersöka och avslöja psykiatriska brott mot de
    mänskliga rättigheterna och för att rensa upp inom den psykiatriska vården.
    "

    Denna förening gör säkert massor av bra saker, men kan de verkligen vara en seriös oberoende källa? Jag skulle gärna vilja se siffrorna bakom att 20% av alla spädbarn i västvärlden ges psykofarmaka!

    Finns det andra kopplingar mellan Anna Wahlgren och Scentiologikyrkan?


    Dela med dig av dina erfarenheter. Det är ett sätt att bli odödlig på. /Dalai Lama
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-16 14:47
    På förekommen anledning uppdaterar jag med denna info direktciterad från Anna:
    "nej, jag är inte medlem av Scientologikyrkan. Jag är (sedan många, många år) medlem av Kommittén för mänskliga rättigheter däremot."

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-17 21:51
    "Peter Anstrin är opererande Thetan på nivå VII. Han är sannolikt en av de som gått längst i scienologirörelsen i sverige. Han är också redaktör för KMR's tidning. Det verkar alltså inte som om KMR distanserat sig särksilt långt från scientologerna... " psykiatern.blogg.se/2009/february/anna-wahlgren-och-scientologerna.html
  • Svar på tråden Anna Wahlgren och Scientologikyrkan?
  • mamman i skogen

    Det itressanta vore om AW stödjarna skulle kunna reodgöra för hur de tänker när de tycker att det är ok att stödja KMR och att som offentlig person med inflytande ang barn skriver och citerar deras "fakta" Det är ju det den här trådens kärnämne är..


    ungefär 200 mammor kommer i år få diagnosen cp skada på sitt barn
  • olga1979

    M Y L F skrev 2009-02-24 13:57:16 följande:


    ssk mamma skrev 2009-02-24 13:48:07 följande:
    Det enda du gör är att anklagar oss för att ha en hets jakt mot AW. Vi har förklarat om och om igen att vi ifrågasätter hennes samröre med KMR. Vi tycker inte att det är lämpligt att en sk barn expert far omkring med viss osanning. Som stödjer en viss tveksam organisation osv. Hon är fortfarande en offentlig person och får faktiskt finna sig i att bli granskad oasvett vad ni tycker.Många av er bemödar sig inte att ta reda på vad KMR står för, trots allt så stödjer ju AW den organisationen helt öppet fast det är en frontorganisation till Scientologerna. Föräldrar har faktiskt rätt att få veta vad det är för material dom köper och läser och från det avgöra om dom vill läsa AW. Om hon stödjer KMR så går ju hennes bok intäkter till dom och indirekt så stödjer man ju själv KMR genom att köpa hennes böcker.
    Anna Wahlgrens bokintäkter går till BRIS

    Om detta uppmärksammas av media, så är jag villig att studera KMR närmare. Jag kan säkert hitta uppsatser om KMR och Scientologerna på HiG om jag vill. I nuläget är jag dock tämligen höggravid och en research känns lite övermäktig. Men jag kan säkert skrapa fram en del intressant, sådant som väger lite tyngre än tidningsartiklar och arga blogginlägg.

    Jag stödjer själv vare sig KMR eller Scientlogerna och har inget intresse därav heller. Jag känner inte till Anna Wahlgrens innersta motiv till att stödja KMR, jag kan bara gissa att det har att göra med hennes starkt kritiska inställning till att barn någonsin ska medicineras med psykofarmaka. Vad jag har förstått så är hon motståndare av just den delen av "psykiatrin".

    Jag har tagit ställning mot KMR, precis som någon här sa innan så är bara det som står på deras hemsida mindre trovärdigt. Jag har svårt att förlika mig med den typen av aggressiv marknadsföring. Lika illa berörd blir jag av att besöka vissa frikyrkliga hemsidor och deras underorganisationer.

    Men jag är inte motståndare av varumärket och barnexperten Anna Wahlgren (med reservation för upprörda känslor av ordvalet "barnexpert").

    För nu är detta mitt sista inlägg i den här debatten både här och på AW-forum. Om debatten blommar upp i media är det mycket möjligt att vi "ses" bland kommentarerna där.

    Allt Gott! (Paulinsk, kristen hälsning)
  • Melly

    olga1979 skrev 2009-02-24 14:27:15 följande:


    Jag känner inte till Anna Wahlgrens innersta motiv till att stödja KMR, jag kan bara gissa att det har att göra med hennes starkt kritiska inställning till att barn någonsin ska medicineras med psykofarmaka. Vad jag har förstått så är hon motståndare av just den delen av "psykiatrin".
    Fast att det är som "scientologsekten" skrev inne på Anna Wahlgrens forum:
    "Att stödja KMR "en aning" är lite som att stödja Hell's angels för att man gilla motorcyklar, eller att rösta på sverigedemokraterna för att dom vill sänka skatten på korv, ja ni förstår hoppas jag."

    Alltså det är en sak att man är kritisk till onödigt bruk utav psykofarmaka. Och en HELT annan sak att gå med i en extrem organisation med mycket nära kopplingar till en livsfarlig sekt.

    Jag tycker t ex att det är viktigt att hjälpa dom i min familj och släkt men jag går inte med i maffian för det. Som en annan jämförelse med Annas medlemskap i KMR

    Alltså om Anna Wahlgren vill att det ska skrivas ut mindre psykofarmaka då så borde hon undvika att gå KMR's ärenden för att det är ju ingen seriös debattör som tar henne på allvar när hon stödjer dom och sprider deras extrema propaganda.
  • Melly

    Sen så är det en som heter Hege inne på Anna Wahlgrens forum som skriver såhär:
    "Socialstyrelsen la nylig fram en undersøkelse som viser at nesten 80 prosent av alle som tok livet av seg, hadde brukt psykofarmaka, og hele 50 prosent hadde brukt antidepressiva eller ?lykkepiller?. SVT avslørte dessuten den 4. mars at hvert tredje selvmord er psykiatrirelatert og at tallet ligger skyhøyt over det som tidligere er innrapportert (årlig minst 329)."

    Ja men det är ju inte alls konstigt! Är ju helt naturligt att dom flesta som begår självmord har mått mycket dåligt psykiskt innan och haft kontakt med psykvården och behövt äta antidepressiva läkemedel. Det är ju inte alls samma sak som att det är de antidepressiva läkemedlens eller psykvårdens fel att de begår självmord!

    Det här är lika ologiskt som att påstå att EKG orsakar att folk dör i hjärtinfarkter bara för att många som får hjärtinfarkt har haft hjärtproblem tidigare och då kontaktat vården och gjort EKG

  • Lasse2

    Jag förundrar mig över de argument som förs fram av vissa på detta forum (som i många fall har en ton och ett språkbruk som strider mot de regler som gäller - mer en fråga om nätmobbning). Får börja med att svara på det sista här. Tycker verkligen inte Melly i sin envetna kamp för psykofarmaka att det är lite märkvärdigt att mer än 50 procent av de kvinnor som tagit livet av sig fått antidepressiva medel? Ett av de riktigt tunga officiella skälen till att skriva ut antidepressiva är ju att de ska SKYDDA mot självmord. De har nästan ingen effekt utöver den stora placeboeffekten, de ger många biverkningar; om de dessutom inte skyddar mot självmord utan tvärtom i en viss andel av fallen direkt orsakar effekter som leder till självmord - varför ges de då till så många? Om dessutom läkemedelsbolagens prövningar visar att de för yngre ÖKAR självmordsrisken - samma fråga igen. Jag tycker det är grymt att som Melly skylla på patienterna, påstå att det är "helt naturligt" att de tar livet av sig - med sådana försvarstal behövs ingen som helst uppföljning av skador - det i alla fall bara patientens "psykiska sjukdom" som orsakat självmordet.

    Känner Melly till vad läkemedelsbolagens egna studier visar om det här? I så fall berätta.

  • Melly

    Lasse2 skrev 2009-02-24 16:34:40 följande:


    Jag förundrar mig över de argument som förs fram av vissa på detta forum (som i många fall har en ton och ett språkbruk som strider mot de regler som gäller - mer en fråga om nätmobbning). Får börja med att svara på det sista här. Tycker verkligen inte Melly i sin envetna kamp för psykofarmaka att det är lite märkvärdigt att mer än 50 procent av de kvinnor som tagit livet av sig fått antidepressiva medel? Ett av de riktigt tunga officiella skälen till att skriva ut antidepressiva är ju att de ska SKYDDA mot självmord. De har nästan ingen effekt utöver den stora placeboeffekten, de ger många biverkningar; om de dessutom inte skyddar mot självmord utan tvärtom i en viss andel av fallen direkt orsakar effekter som leder till självmord - varför ges de då till så många? Om dessutom läkemedelsbolagens prövningar visar att de för yngre ÖKAR självmordsrisken - samma fråga igen. Jag tycker det är grymt att som Melly skylla på patienterna, påstå att det är "helt naturligt" att de tar livet av sig - med sådana försvarstal behövs ingen som helst uppföljning av skador - det i alla fall bara patientens "psykiska sjukdom" som orsakat självmordet. Känner Melly till vad läkemedelsbolagens egna studier visar om det här? I så fall berätta.
    För det första så för jag ingen kamp alls för psykofarmaka. Det som jag tycker om psykofarmaka är samma som jag tycker för alla receptbelagda läkemedel: Att dom ska användas på läkarordination i dom fall där man bedömer att fördelarna med att använda dom överväger nackdelarna. Inte annars. Och läkarordinationerna ska vara baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet.

    Och för det andra : Var nånstans har jag skrivit att det är helt naturligt att patienterna tar livet av sig? Jag skrev att det är helt naturligt att dom flesta som begår självmord har haft kontakt med psykvården för att dom har mått psykiskt dåligt. Det är verkligen inte samma sak som det du skriver Lasse2!

    Och för det tredje: Den här tråden handlar inte om för eller emot psykofarmaka. Utan att tråden handlar om Anna Wahlgrens samröre med KMR och därmed indirekt oxå med Scientologikyrkan.
  • Verum

    Nu glider vi ifrån ämnet igen.

    Lasse2. Du kanske ska skapa en ny tråd istället?
    Här diskuterar vi sambanden mellan AW-KRM-Scientologerna.

    Att vara off-topic är också ett regelbrott om du nu ska vara på det humöret.

  • Lasse2

    Tack för svar Melly. Men vad anser du då är vetenskap och beprövad erfarenhet om antidepressiva medel? Du har just gjort ett skarpt uttalande om att påståenden om sambandet mellan självmord och antidepressiva medel är som att jämföra EKG och plötslig hjärtdöd - så visst får man det alldeles bestämda intrycket att du inte alls ser något samband antidepressiva-självmord. Så det vore trevligt att få saken utredd.

  • Melly

    Lasse2 skrev 2009-02-24 16:58:06 följande:


    Tack för svar Melly. Men vad anser du då är vetenskap och beprövad erfarenhet om antidepressiva medel? Du har just gjort ett skarpt uttalande om att påståenden om sambandet mellan självmord och antidepressiva medel är som att jämföra EKG och plötslig hjärtdöd - så visst får man det alldeles bestämda intrycket att du inte alls ser något samband antidepressiva-självmord. Så det vore trevligt att få saken utredd.
    Den här tråden handlar inte om antidepressiva medel utan om att Anna Wahlgren sprider propaganda ifrån KMR.

    Så jag tänker inte hålla på och diskutera antidepressiva medel eftersom att det är OT
  • MalinEddie

    Lasse 2
    Vad anser du om att Anna Wahlgren är medlem i KMR? Det är ju det tråden handlar om.
    Jag är själv kritisk till onödigt bruk av medicin men inte skulle jag stödja en organisation som håller psykiatrin ansvarig för förintelsen, terrorismen och slavhandeln. De är ju dessutom en frontorganisation till scientologerna. Nej om nu Anna vill arbeta för en minskning av psykofarmaka finns det bättre sätt, så det är ingen ursäkt!

Svar på tråden Anna Wahlgren och Scientologikyrkan?