Inlägg från: zozo |Visa alla inlägg
  • zozo

    Varför bär man slöja??

    Hallå ja!
    En del av svaret på -Varför en muslimsk kvinna ska bära slöja, är det som syster Sabirah skrivit, det är en uppmaning från Allah beskriven i Koranen. Att bära den är ett litet bevis på att man följer Allahs uppmaningar. Dels handlar det om en sorts synlig identitet. Uppmaningen grundar sig i två saker, dels som ett sorts "skydd" mot "fel" blickar av motsatta könet, dels som ett synligt attribut att vi valt att följa Allah.
    Tyvärr, på ett sätt, har slöjan idag fått alldeles för tung och negativ publicitet. Bärandet av slöjan, ska vara en personlig sak mellan kvinnan och Allah, inte pådyvlad i sitt vara eller icke vara av någon annan än henne själv. Intentionen är viktigast oavsett.

  • zozo

    Hallå ja!
    Det blir "obligatoriskt" för tjejer att börja bära sjal när de kommer in i puberteten, och hur vet man det, blir muslimska flickor inspekterade - var en fråga? Nej, lika lite som icke muslimska flickor blir inspekterade, men som mamma/ kanske även pappa, ser man väl/ märker man väl tecken på när ens barn kommer i puberteten! Det finns ju andra tecken än pubisbehåring, såsom humörsvängningar hos både flicka och pojke, hos flickan att brösten börjar ändra form och växa till tex, pojkar brukar komma i målbrottet etc. När barnen är runt 10 år, är det även obligatoriskt att förätta bönen, och under bön ska man som tjej/ kvinna även bära sjal, så en del flickor blir lotsade in i sjaöbärandet innan de når puberteten, men förhoppningsvis, tyvärr inte alla av gemenemans erfarenhet, får själva göra valet när väl tiden är inne för obligatoriskt själbärande - som sagt det bör vara en sak mellan varje tjej/ kvinna och Gud.

    Det finns påbjuden klädedräkt även för män, som nämnts lite nätt redan. De ska inte bära tajta kläder, byxorna får ej gå nedom anklarna, de får aldrig förutom för sin fru och vb hos läkaren, visa området mellan naveln och knäna inte ens för andra män, det är starkt rekomenderat (sunnimuslimer) att bära skägg.
    När det gäller att sänka blicken, gäller detta som sagt både män och kvinnor. Man "får" titta en gång, men sen inte fortsätta att söka blicken och eller stirra på någon av motsatta könet.

    Lite svar på en del av era frågor, kan jag så svarar jag på flera, återkommer om en stund.

    Ha det!

  • zozo

    Godförmiddag alla!
    Tyvärr verkar denna tråden ha urartat och nästintill lämnat ämnet sedan jag sist var inne och skrev...........!
    Dock fann jag bla en fråga intressant, ställd av Pysse: Om ätstörningar var mindre vanligt bland muslimska tjejer med traditionen att "täcka sig", eftersom de då inte "tvingades exponerade" sig på samma sätt som icke sjalbärande/ heltäckande i klädsel tjejer?
    Intressant fråga tycker jag, och jag har inget vetenskapligt svar på den tyvärr, så kanske jag inte borde ge mig på att svara! Men, jag kan ju fundera högt Egentligen tror jag personligen, att det inte ligger så mycket i hur mycket du själv väljer/ tvingas att exponera av din kropp, som "föder detta sjukliga beteende, som ätstörningar utgör", utan mer av VAD du exponeras för/ av. Som muslimsk tjej, ser du ju fortfarande modehetsen, kroppsfixering, utsmyckningar på alla möjliga och icke möjliga sätt runt omkring dig i vårt samhälle, på samma sätt som alla tjejer i samhället gör. Alla matas dagligen med, vad som gör dig mer attraktiv, bra - bäst - bättre, hur du kan göra karriär, hur du bäst attraherar motsatta könet etc, KONTENTAN "Bli en cool/framgångsrik människa, bär denna parfymen, denna toppen, detta smycket, träna här, ät här och detta" Når oss alla, oavsett sjal eller inte, tyvärr! Även om det i allmän mun talas om individualism, så tycker jag, att det inte direkt efterlevs.
    Jag som halvfet, blek, halvgammal sjalbärande kvinna har, (säkert lite åldersrelaterade hihihih), otroliga kroppsnojjor, och det har troligen inte så mycket att göra med min sjal, utan mer av - känner jag - alla vackra tjejer/ kvinnor, med eller utan sjal, jag omgess av så fort jag lämnar min ytterdörr. Så INTE skyddar sjalen/ abayan (= hellång kappa/klänning) mig mot kroppsfixering ialla fall.
    Ha en fortsatt trevlig vecka.
    Zozo

  • zozo

    Hrmmmm ja, jag håller med er alla härinne som just nu är aktiva i debatten....... både för och emot, och försöker förstå allas synvinklar och intresse.
    "Tyvärr" är det ju så att människor tolkar saker och skrifter olika, så oxå muslimer. Rätten förbehållen att tolka skrifter och uppmaningar "rätt" gör sig många, och som oftast alltid män.
    Det finns "saker" inom Islam, som jag som svensk konvertit, har mycket svårt att ta till mig och acceptera, men oxå saker som känns sååå rätt. En av de saker som "stör" mig, kan vara mångas tolkning av kvinnans vara eller icke vara, kvinnans rättigheter och skyldigheter mm. Men JAG har valt/ fortsätter att välja, att försöka se till vad Allah säger via Koranen till och för mig som kvinna. Att han inte förbiser mig, inte rangordnar mig annorlunda, inte ställer högre krav eller ålägger mig andra saker än en man - som inte kan "skyllas" den faktiska fysiska skillnaden oss kön emellan.
    Jag kan inte stå till svars för och inte sympatisera med människor som förbiser och tolkar till enbart sin egen fördel, dvs bla de muslimska män som tolkar in att kvinnan är enbart till för att brukas som ett boskap, lyder hon inte, känns hon inte bra, uppfyller hon inte hans krav ja då agar han och eller skaffar sig ytterligare en hustru att bruka. Detta stämmer inte med mig och inte med den Islam jag känner och vill tillhöra, och inte den part JAG valt att tolka till och med.
    Att tro är och kommer alltid att vara frivilligt enligt mig, och den som inte inser det har allvarliga problem med sig själv, speciellt som man sätter tvång på andra för att själv på något konstigt sett uppnå fullkomlighet, en fullkomlighet som när det kommer till ens egen och andras tro, inte kan mätas och inte kan bedömmas av någon annan än Gud/ Allah.
    Svammel, ja kanske, men klockan är ganska sen för mig.....
    Godnatt alla

Svar på tråden Varför bär man slöja??