Inlägg från: ommseif |Visa alla inlägg
  • ommseif

    Varför bär man slöja??

    Det står visst i Koranen att kvinnan ska dölja sitt hår:

    ********************************************
    Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mer av sina behag än vad som anständigtvis kan var synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen ? [Koranen an-Nûr 24:30-31]

    Det som är mest intressant - i det här sammanhanget - är substantivet khimâr som här översatts som slöja. Muhammed Knut Bernström diskuterar detta i en fotnot till versen i sin tolkning av Koranen: "Substantivet khimâr (plur. khumur) betecknar slöjan (el. huvudduken) som de arabiska kvinnorna före och efter islams inträde i historien hade för vana att fästa över håret. Enligt flertalet klassiska kommentatorer bars denna slöja mer eller mindre som prydnad, löst hängande ned på ryggen och eftersom kvinnodräkten enligt det då rådande modet omfattade ett framtill djupt urringat liv, lämnades bysten delvis bar. Kvinnorna uppmanas här därför att dölja den med hjälp av en khimâr." [Bernström 1998:511]

    ******************************

    Det finns de som är muslimer som "tolkar" denna vers annorlunda men jag tycker (om många med mej) att denna är vers är självklar och inte kan tolkas på annat sätt än att det *faktiskt* är ett påbud för kvinnan att bära sjal/slöja när man går ut.
    Och för mej är det logiskt och självklart att jag inte visar mer av min skönhet, dvs håret...

    Sen det jag tror Yaran menade också, så är det inte upp till ickemuslimer att börja tolka dessa verser och få det till att det skulle vara tradition. Det är religion och inget annat.

  • ommseif

    Någon skrev här inne att ha sjal är förtryck osv...

    --Men om jag inte känner mej förtryckt, hur kan det då vara förtryck?--

    --Om jag själv valt att ha sjal, hur kan det vara förtryck?--

    om ni inte vill förstå varför vi muslimska kvinnor vill ha sjal, då behöver ni inte "ojja" er eller nervärdera oss, precis som att vi inte har någon egen vilja eller är svaga som människor.

    Det finns ju de som tycker att det är finare att -klä på sig-, än att klä av sig! (då menar jag även svenskar)

    *tycker det är SÅ vackert med en kvinna i sjal och täckande kläder*

  • ommseif

    ok, man måste kunna ha en diskussion , fråga vad du undrar, men var öppen mot svaren

    Jag möter många blickar , alla inte goda, när jag jobbar (sitter i kassan på Ica)
    Det finns SÅ mycket fördomar mot oss, speciellt muslimska kvinnor.
    Önskar bara att jag kunde "ta död" på dessa fördomar.
    Jag är ju som vilken vanlig tjej som helst! jag har andra värderingar bara än de flesta andra "vanliga"svenska tjejer i min ålder.

  • ommseif

    och det är bra om du frågar.
    Blir glad när folk frågar mej, det händer även nu och då på mitt jobb att folk/kunder frågar mig varför olika saker som de undrar.
    Men det är som sagt skillnad på frågor av nyfikenhet och frågor som vill förlöjliga min tro.
    Den skillnaden märker man ju direkt när personen frågar "IRL" (i verkligheten) men det är ju svårare när man bara ser frågan på datorn, den kanske kan tolkas annat än den var tänkt..

  • ommseif

    ok, gick just in på din pres och såg då att du var en kille
    hade inte sett det innan.
    Vore ju förståss intressant att höra det från en killes sida hur du tänker när du ser en tjej i slöja?
    *nyfiken

  • ommseif

    ok
    Det var så att jag vid ett tillfälle pratade med en äldre man (runt 65år)(och svensk) han tyckte att det var bra att det finns de tjejer som väljer att klä på sig istället för att som många andra tjejer (och alltför unga ibland) klä av sig. Dvs springa runt i minimala kjolar och linnen, supa sig fulla och sen undrar de varför dåliga saker händer...
    Alltså han störde sig mer på de som klädde sig vågat (speciellt småflickor). Varför ska man inte kunna få klä på sig utan att det blir en massa funderingar kring det?
    Tycker att fler borde resonera som honom!

  • ommseif

    Sjalen för mig är repesktfullt både för mej själv och inför andra.
    Jag vill inte att folk ska "döma" mej från mitt utseende, om jag är snygg eller inte, utan istället se till min personlighet!

  • ommseif

    Gossensmamma
    Det är ALLTID upp till varje tjej om HON ska ha sjal eller inte. Och bara för att man lever i ett land som är muslimskt behöver det ju inte betyda att man är muslim! (i hjärtat)

Svar på tråden Varför bär man slöja??